Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nyolcvanezres szombati csúcs

A hegyeshalmi határállomáson szombaton – főleg az érkező szerb és román vendégmunkások miatt – nyolcvanezren lépték át a magyar határt. Ekkor három órát várakozhattak az Ausztriából érkezők a feltorlódott sorban, köztük tizennyolcezer magyar. Vasárnap délutánra a várakozási idő egy órára rövidült.
Torlódás a határnál
A Nyugat-Európában dolgozó szerb és román vendégmunkások legnagyobb részének most kezdődik a nyári szabadsága, így ők a hétvégén utaztak hazafelé. Főleg Németországból indultak tömegesen a vendégmunkások Hegyeshalom irányába.

A vendégmunkások áradata miatt szombat hajnal óta nagy volt a forgalom a hegyeshalmi határátkelőnél. Hegyeshalomnál szombaton és vasárnap 180 percet kellett várakozni a belépőoldalon.

Többórás várakozás

A határállomás maximális kapacitással fogadta a forgalmat: ennek ellenére három órát kellett várakozniuk azoknak, akik itt belépésre jelentkeztek. A kilépőknek vasárnap délutánig egy óra volt a várakozási idő, az osztrákok három sávon fogadták a kilépőket: tegnap kora délutánra már folyamatos volt az áthaladás az osztrák oldalra.

A magyarok tudhatták

Orodán Sándor, a határőrség szóvivője elmondta: a tíz sávon működő hegyeshalmi határátkelőnél mintegy nyolcvanezren lépték át a határt szombaton estig. Hozzátette: az abszolút csúcsot, amikor közel 140 ezren lépték át a határt egy nap alatt, tavaly karácsony körül mérték. A szóvivő szerint azonban érdekes módon nemcsak a szerbek és a románok nehezítették meg az átjutást: a nyolcvanezer autósból 18.800 magyar volt, annak ellenére, hogy legtöbbjük tudta, mi várható az átkelőnél. Ráadásul a határőrség információs vonalát is hívhatják, így elkerülhették volna a várakozást. Tegnapi ottjártunkkor azt is láthattuk, hogy jó néhány autós a hatalmas tömegben lemaradt hozzátartozóitól és barátaitól. A határátkelőhely parkolójában ezért óriási volt a dugó, s ezzel arányosan az eldobott szemét is halmozódott. Egy, a nevét nem vállaló szerb férfi elmondta: több mint három órát várt a sorban, mire magyar oldalra jutott. Mun katársait várta a hegyeshalmi parkolóban, akikkel indultak tovább Szabadkára.

Egy hónap múlva vissza

Orodán elmondta: tegnap délutánra befelé már csak egy órát kellett várakozni. A szóvivő azt tanácsolta: a nyugat felől érkezők Hegyeshalom helyett inkább Fertődnél, Sopronnál vagy Kópházánál lépjék át a határt. A Szigetközben élők pedig Jarovcén keresztül Rajkánál léphetnek be leggyorsabban a magyar oldalra. A vendégmunkások nagy része a hétvégén elhagyja az országot, mára jóval rövidebb várakozási időt jósolnak. A vendégmunkások egy hónap múlva, augusztus végén fordulhatnak vissza Nyugat-Európa felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhajtott, majd elfutott a cserbenhagyó

Egy közlekedési balesetet okozó, majd a helyszínről elhajtó Trabantot üldöztek a rendőrök a… Tovább olvasom