Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nyolcvan fajtából háromezer-hatszáz rózsatő

fajtakülönlegességekkel, ültetnek el a következő hetekben Máriakálnokon, ahol a környéken egyedülálló rozáriumra nyert forrást az önkormányzat.

A környéken egyedülálló fejlesztésbe fogott Máriakálnok. Egy rózsakert kialakításának terveiről már 2008-ban írtunk a Kisalföldben, a település azonban idén szerzett hozzá forrásokat. A rozáriumhoz mintegy háromezer-hatszáz tő kap helyet a Kápolna tér 8224 négyzetméteres területén.

– A környékünkön egyedülálló rózsakertet 6,7 millió forintból alakítjuk ki, melyből 1,3 millió forint a ránk eső önrész – magyarázza dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester. A Kápolna tér rehabilitációját egyébként a helyi német kisebbségi önkormányzat pályázata is segíti. Négymillió forintos projekt során rendezik a teret, felújítják az illemhelyeket, új padokat helyeznek ki, valamint a falumúzeum mellett egy fedett színt hoznak létre. A településvezető még kiemelte: Halászi irányában tervezik a kerékpárút folytatását (ehhez pályáztak), a biciklisek egyébként a rozárium előtt haladnának el.

Máriakálnok – A fákat már elültették és a nyolcvan ágyás is
Máriakálnok – A fákat már elültették és a nyolcvan ágyás is  készen áll a rózsák fogadására.


– Egy holland kisvárosban található rózsakert adta az ötletet, hogy a környékünkön is létre lehetne hozni egy hasonló látványosságot – árulta el az ötletgazda, Lobitz Ákos kertészmérnök, akit a munkálatok jelenlegi állásáról is kérdeztünk.

– A mintegy nyolcvan rózsaágyást kialakítottuk már, ezekben más-más fajta virág kap majd helyet. 550 babérmeggyet ültettünk el, az örökzöld elegáns, dekoratív látványelem. A rozárium költségvetése nem tartalmazza a sétálóutakat, ezért saját költségvetésből hozzuk létre, illetve a rózsakertnek adományozunk egy kétméteres márvány emlékkövet a létesítés évének feltüntetésével. Mivel fontosnak tartjuk a jövő nemzedékének környezettudatos nevelését, a parkban található rózsákat botanikai névvel és leírással látjuk el – sorolja a kivitelező.

Miután két héten belül elkészülnek az utak, nincs más hátra, mint a nyolcvanfajta rózsa beültetése. Erre a szakember szerint ideális időszak a kora ősz (a források egyébként már nyár elején rendelkezésre álltak volna, de akkor csak konténeres rózsákat ültethettek volna, és az aszályos nyár is veszélyeztette volna megmaradásukat). A kertépítészeti terv szerint 2188 tearózsa, 1251 parkrózsa, 132 talajtakaró rózsa és 35 futórózsa illatozik majd évről évre Máriakálnokon. Két 16 méteres pergola építését is tervezik tíz kovácsoltvas rózsafuttatóval.

A rózsakert átadása október közepére várható. A kivitelező ígéri: szakmai segítséget nyújt a későbbiekben is a növények szakszerű gondozására. Hozzátette: a rózsakert a falué, így arra számít, hogy társadalmi munkában sokan hozzájárulnak majd a rózsák ápolásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákok két perc alatt menekültek ki az udvarra

Az éles helyzetet szimulálva, még egy füstgépet is bevetve gyakoroltatják a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom