Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nyolcszáz év több településnévvel

Mosonszentmiklós - A település nyolcszáz éves évfordulóján a történelmi kort bemutató előadást hallhattak, valamint a múlt képeit és írásos emlékeit láthatták a helyiek tegnap délután a mosonszentmiklósi templomban.
A település civil szervezetei és a helyi önkormányzat, karöltve az iskolával és az óvodával egészen decemberig tartó rendezvénysorozattal ünnepli Mosonszentmiklós megalapításának nyolcszázadik évfordulóját. Idén minden hónapra programmal készülnek: tegnap a helyi plébániatemplomban tartották az elsőt. A délutáni szentmise után Sándor Gábor atya, a Győri Hittudományi Főiskola egyháztörténeti tanárának előadásában a település létrejöttének időszakában játszódó világ- és magyar történelmi eseményekről beszélt. „1208 körül – Mosonszentmiklós megalapításakor – gyökeres változások játszódtak le Magyarországon" – mondta. Jelentős volt a népmozgás, telepesek érkeztek hazánkba, s jól működő agrárországgá tették azt. „Nem érdemes most dicsekedni az Európai Unió és Schengen ötletével: ezt elődeink már ezer évvel ezelőtt kitalálták" – fogalmazott.

Templomban: A mosonszentmiklósiak falujuk nyolcszáz évét ünneplik.

A falut megalapító oklevelet II. András és Bánk nádor írta alá, s ebben Villam Sancti Nicolai – Szent Miklós falva néven említi.

A település neve ezek után többször változott: 1493-tól Lébény-Szentmiklós, 1908-tól Mosonszentmiklós, 1973-ban összevonják Lébénnyel, így Lébénymiklós lesz a neve. 1991-ben népszavazással különvált a község Lébénytől, így lett újra Mosonszentmiklós.

A falu híres szülötte Kormos István költő.

Az előadás után Békefi Ádám képeslapgyűjteményét, valamint képeket, írásos emlékeket láthattak az érdeklődők a plébánia épületében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutató szlovákoknak

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola is bekapcsolódott a három… Tovább olvasom