Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Nyolcosztályos iskola a terv

Tovább bővítik a jelenleg három évfolyamot befogadó lipóti iskolát, így nyolcosztályossá fejlődne az intézmény. A polgármester szerint nagy az igény az angol nyelv oktatására.
Jelenleg negyvenhat diák – akik nyolc településről érkeznek – nevelését vállalják a három éve újból elindított lipóti iskolában, mely a darnózseli intézmény tagiskolájaként működik. A létszám tovább gyarapodhat, hiszen az önkormányzat nemrég megszavazta az épület további bővítését.
Az idei tanévkezdésre egyébként ismételten változott az épület arculata: akkor ugyanis a korábbi egyszintes ingatlanra egy emeletet ráhúztak. Így a 2013–2014-es tanévre már öt tanterem állt rendelkezésre.

Az épületet bővítenék a jelenlegi posta irányába annak elbontásával.
Az épületet bővítenék a jelenlegi posta irányába annak elbontásával.

– Most az öt tantermes iskolába három osztály jár. A helyi képviselő-testület nemrégiben arról döntött, hogy továbbfejlesztjük az intézményt. A bővítésre több terv is felmerült. Az egyik szerint az iskola szomszédságában lévő, elavult épületet bontanánk el, és helyére további négy tantermes épületszárnyat emelnénk, ahol az orvosi rendelő és a posta is helyet kapna – hangsúlyozta Tóth József Péter. Hozzáfűzte: – Már egyeztetünk a tervezővel és kivitelezővel, és természetesen a pályázati lehetőségeket is figyeljük. Ha nem sikerül támogatást szereznünk, akkor is meg tudjuk valósítani ezt a várhatóan 70–80 millió forintos beruházást saját forrásból. Ha további pénz szükséges, akkor a Lipót Oktatásért Alapítvány is a háttérben áll.

Jelenleg negyvenhat diáknak csengetnek be reggelente a lipóti iskolában. A gyerekek nyolc településről érkeznek.
Jelenleg negyvenhat diáknak csengetnek be reggelente a lipóti iskolában. A gyerekek nyolc településről érkeznek.


A faluvezető szerint nagy az érdeklődés az új szemléletű intézmény iránt, ahol a gyermekek intenzíven tanulhatják az angol nyelvet.
– Én úgy látom, hogy a mi iskolánk egyfajta konkurenciát jelent a környező intézmények számára. De amint egy vállalkozásban, úgy a közoktatásban is a versenyhelyzetek viszik előre az intézményeket, garantálják a minőséget – osztotta meg véleményét a vállalkozó polgármester.

Mint megtudtuk, további fejlesztések is elindulnak: az iskolaudvaron sportpályát alakítanak ki. Itt a felnőttek igényeire is gondoltak, nemcsak a gyerekekére. Az óvoda szigetelésére, új vizesblokkok kialakítására, valamint eszközbeszerzésre is beadtak egy pályázatot. Áprilisban 16 millió forintból járdaépítés indul a Barátság ligettől (ezt a területet parkosítják is) a Holt-Dunáig vízelvezetővel. Tervezik a falut Hédervárral összekötő kerékpárutat is, és a helyiek közlekedését egy pályázaton nyert kisbusz is könnyíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálvizes erőmű épül 3 milliárdból

Másfél hónapon belül megkezdik a termálkút fúrását, aminek vizével a városi távhőrendszert fűtik… Tovább olvasom