Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Nyolcadikig helyben maradhatnak a diákok

Harmadik tanévét kezdte meg a 2011-ben újraindult lipóti – mára – két tannyelvű iskola, mely jelenleg 46 kisgyereket fogad.
A községi iskola 2011-es újraindulásakor tizennégy kisgyereket fogadtak. Idén tizenkilenc elsősnek csengettek be szeptemberben.

– Sokan figyelmeztettek bennünket, hogy évente öt-hat gyermek születik a faluban, mire alapozzuk az optimizmusunkat az iskola újraindítására? Aztán az elmúlt évek rácáfoltak a kétkedőkre, a két tannyelvű iskola igazolta létjogosultságát. Van igény egy ilyen jellegű oktatásra a térségben. Az egycsoportos óvodánk jelenleg telt házzal működik. Itt harminc kisgyermeket fogadunk, akik napi egy órában tanulják az angol nyelvet – tájékoztatott Tóth József Péter lipóti polgármester.

– Az iskolát nemrég tovább bővítettük. A finanszírozásba a helyi önkormányzat is beszállt, illetve kisebb mértékben a helyi alapítványunk, és társadalmi munkák által ma már öt tanterem áll a gyermekek rendelkezésére az emeletes ráépítést követően. További elképzeléseink szerint ezek a diákok nyolcadik osztályig tanulhatnak helyben – tette hozzá a polgármester, aki még megemlítette: ugyan a szülőktől a speciális oktatásra nem kérnek hozzájárulást, elégedettségüket jelzi, hogy többen is százezrekkel támogatják az intézményt és a pozitív kezdeményezésből ki szeretnék ők is venni a részüket.

A helyi óvoda és iskola között szoros az együttműködés, előbbiben is naponta tanulnak angolul. A felvételen az ovisok a bővített iskola előtt.
A helyi óvoda és iskola között szoros az együttműködés, előbbiben is naponta tanulnak angolul. A felvételen az ovisok a bővített iskola előtt.

Giczi Ferencné lipóti tagintézmény-vezető arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy jelenleg a három osztályban negyvenhat gyermek tanul az iskolában.
– A tizenkilenc elsős hét településről jár hozzánk. Kisbodaktól Hédervárig iskolabusz szállítja őket intézményünkbe, a többiek a szülőkkel érkeznek hozzánk – magyarázza a tagintézmény-vezető. A lipóti iskolások egyébként heti öt nyelvórán fejlesztik angoltudásukat, ám ezen a világnyelven tartják nekik a rajz-, technika- és énekórát is.

– Amellett, hogy a szókincsük gazdagodik, sokkal bátrabban is beszélnek. A nyelvtanítás mellett a problémamegoldó gondolkodás fejlesztésére fektetjük a hangsúlyt. Így tavaly indult a sakkoktatás, melyet már idén minden első osztályos szülő igényelt. A mozgáskultúra fejlesztésére is figyelünk, erre a település nyújtotta infrastruktúra lehetőséget nyújt – fűzte hozzá Giczi Ferencné.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Mosonmagyaróváron

A munkaügyi központ mosonmagyaróvári kirendeltségének állásajánlatai.
Tovább olvasom