Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nyolc kiló hóvirággal bukott le négy szlovák nő

Összesen mintegy nyolc kilogrammnyi, több ezer szál hóvirágot találtak annál a négy szlovák nőnél, akiket vasárnap délelőtt értek tetten a járőrök a védett növény szedése közben Máriakálnok mellett.

Az asszonyok azt állították, keresetkiegészítésként szedték a hóvirágot. A védett növényből készített csokrokért tizenöt centet kaptak volna a kereskedőtől. Vélhetően nőnapra akarták eladni azokat.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság egy vasárnap délelőtt érkezett bejelentésre indult el Máriakálnokra. 

A rendőrség  ügyeletére érkezett bejelentés szerint Máriakálnok mellett, az úgynevezett tojóházi híd környékén, tájvédelmi területen egy szlovák rendszámú autó állt meg, majd a kocsiban ülő négy nő gyűjteni kezdte a hóvirágot. A járőrök a helyszínen tetten érték őket. A kezükben lévő reklámtáskák mellett a kocsi csomagtartójában további hat szatyor hóvirágot találtak még. A négy nőt előállították.

A szlovák nők kocsijának csomagtartójában hat szatyor hóvirágot találtak a rendőrök.
A szlovák nők kocsijának csomagtartójában hat szatyor hóvirágot találtak a rendőrök.


A Nyitra melletti faluból érkezett idős asszonyok kihallgatásuk során elismerték tettüket, azt állították, nem volt tudomásuk arról, hogy a hóvirág védett. Elmondásuk szerint az alig 200  eurós havi jövedelmüket szerették volna így kiegészíteni. Egy csokor hóvirágért – ami úgy 40 szálból áll – 15 centet kaptak volna a kereskedőtől. Hallomásból értesültek arról, hogy Mosonmagyaróvár környékén rengeteg hóvirág terem, ezért döntöttek úgy, hogy reggel autóba ülnek és átjönnek „szüretelni". Alig egy órája érkeztek meg a Máriakálnok melletti erdőbe, amikor a rendőrök lefülelték őket.

A négy szlovák nő ellen természetkárosítás gyanújával indult eljárás. A hóvirág eszmei értéke 10 ezer forint szálanként. A náluk talált nyolckilónyi „zsákmány" több ezer szálat is tartalmaz.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. kobresz 2011. március 09. 20:38
  „Mi a szartól lett védett az a hóvirág ????
  Mikor én kis iskolás voltam,minden nőnapra az volt az ajándék barka kiséretében !
  Ha idén leszedik jövőre úgy is kihajt. (-de lehet rosszul tudom)
  Amúgy meg annyi van belőle hogy kaszálni lehet !!!”
 • 59. quaestor 2011. március 08. 20:41
  „53. pancser 2011.03.08. 09:37
  "50.hez! Nálunk viszont minden vasárnap mikor otthon van a család, friss virág van az ebédlőasztalon. Többnyire saját termés, de előfordul vadvirág is. Sajnálom azt akinek ez nem tetszik, primitív, vagy liberálisan túl fejlett!"

  Én egy szóval nem említettem az általad vélelmezett dolgot, ezért is utasítom el a minősítésedet.
  Nálunk is vannak a házban virágok. Az ebédlőasztalon is kicsi kaspóban nárcisz például, vagy éppen aminek szezonja van, vagy virágzik. Nem vágott virágok, általában hagymás növénykék és hidd el nagyon szépek, tovább is virágoznak, mint vágott/szedett társaik.
  Nem ítélem el azokat az embereket, akik virágot szednek, de én nem teszem. Aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet. Erről ennyit.”
 • 58. mineral 2011. március 08. 16:25
  „Kedves mindenki!
  A hóvirág védettségéről azt kérdezném,miért védett? Addig amíg kaszálni lehet a hóvirágot,véleményem szerint indokolatlan ez az intézkedés. Ahol meg kipusztul ott nem azért mert szedik ,hanem azért mert más neki nem megfelelő körülmények alakultak ki. Ez az egész egy hisztéria keltő túlkapás. Nagy valószínűséggel akkor és azok akik ezt a rendeletet hozták,el akarták terelni más fontos dolgokról a figyelmet. A milliós,milliárdos sikkasztások sorozata nem von maga után olyan reagálásokat mint ez a piti ügy. Tanuljunk már meg olvasni a sorok között! Egyébként a közterületeken udvarokban kertekben ahol két hetente fűnyírók serege bőg az környezetbarát? Nem csak megszoktuk és természetesnek tűnik. Ha nem nyírnánk akkor történetesen ott is megtelepedne a hóvirág és egyéb vadvirágok.Tehát egy problémával kevesebb volna ,ha nem kreálták volna azzá.”
 • 57. pancser 2011. március 08. 14:59
  „55! Kedves Muadibb! A nyiladozó gyermeki értelem barátkozása természettel a hóvirágszedéssel kezdődött, kora tavasszal és a tél végén. A hóvirág közönséges faj, hogy az is maradjon többé kevésbé védjük. Védjük a tarvágástól, a rigolekétől, ezek a legsúlyosabb veszélyek. A tömeges szedés kevésbé ártalmas ezeknél, de ne legyen, üzleti begyűjtés. Viszont a családi szedés többet hozna a természet szeretetével mint amennyi kárt okozna, ha egyáltalán okozna!”
 • 56. ztomi 2011. március 08. 12:48
  „Azt nem értem, hogy miért kevésbé népszerű
  ű ez a cikk: http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/athozta_a_szemetet/2207296/

  Bár ezt én sem hallottam a hírekben.”
 • 55. Muaddib 2011. március 08. 10:29
  „Kedves Pancser!
  "Mosonmagyaróvár környékén minden erdő tele van szeméttel, hűtószekrény, döglött kutya, rosz rekamié, fotel minden mennyiségben."

  Sajnos ebben igazad van de, ez nem lehet mentség, arra hogy védett nővényeket kiló számra szedjük.
  A szemetelők ellen közösen kell fellépni, legyen bármilyen nemzetségű is!”
 • 54. Muaddib 2011. március 08. 10:24
  „Kedves Pancser!
  Egyébként sok védett virág van a magyar erdőkben, amit szintén nem szabad leszedni, de nem hiszem, hogy az erdőjáró kirándulók nagytöbbsége ezzel tisztában lenne.

  Én sem helyeslem teljesen ezt a törvényt de ha magyar erdőkben minden olyan virágot növényt hazavinnénk ami megtetszik akkor az több növényfajtának megpecsételné a sorsát.

  Le kellene vetkőzni ezt a birtoklási vágyat, mert szerintem ez a primitív tulajdonság és egyszerűen csak gyönyörködni a természetben.
  Ha meg mégis haza akarod vinni a látványt ott a digitális fényképező!”
 • 53. pancser 2011. március 08. 09:37
  „50.hez! Nálunk viszont minden vasárnap mikor otthon van a család, friss virág van az ebédlőasztalon. Többnyire saját termés, de előfordul vadvirág is. Sajnálom azt akinek ez nem tetszik, primitív, vagy liberálisan túl fejlett!”
 • 52. pancser 2011. március 08. 09:31
  „Aki a hóvirágszedési törvényt hozta az h....e, akár vörös akár zöld. Az aki a természetet díszletnek tekinti annak a viszonya a természethez rossz. Aki még nem csinált a folyóparti fűzfaából sípot a gyermekének, aki nem engedte meg, hogy egy szál vadvirágot szedjen az sem normális.
  Mosonmagyaróvár környékén minden erdő tele van szeméttel, hűtószekrény, döglött kutya, rosz rekamié, fotel minden mennyiségben. Féltjük a hóvirágot a családoktól? Fel a természtbe vadvirágot szedni ez a normális, vagy már Öreg néne őzikéje is elavult? Mikor olvashatunk a valóban veszélyt jelntő szemetelők elfogásásról? Isrmrve feje tetejére állított világot, soham mert egyet sem fognek elkapni!
  Degenerált világot élünk, egy elhülyülő Európában.”
 • 51. ztomi 2011. március 08. 07:41
  „"A törvény nem ismerése nem mentesít annak betartása alól."

  Itt nem arról van szó, hogy nem ismerték a törvényt, szerintem nem tudták, hogy védett virágot szednek(tévedés).
  Én sem tudtam, hogy védett, gyerekkoromban amikor osztálykirándulásra mentünk, mindenki szedhetett pár szálat a tanár engedélyével. Nagy természetjáró vagyok, legközelebb ha megyek gombát szedni, akkor utána fogok nézni annak, hogy nem védett-e. Nem szeretném, ha pl. 3 kiló őzlábgombát találva nálam 5 évet helyeznének kilátásba.

  Egyébként én nem irigylem őket, vélelmezem, hogy lopással(több tizmilliós értékre elkövetett) is meg lesznek vádolva halmazatban a BH1984. 305 alapján és kemény büntetésre számíthatnak. Szóval "dőlni fog rájuk az iszap" és nem ússzák meg szerintem büntetlenül.”
 • 50. quaestor 2011. március 08. 05:00
  „Az én kertembe is van hóvirág. De van ibolya is lila, hófehér, és lila-fehér tarka is és még sok más virág. Nem szedtem le őket soha. Vannak gyermekeim is, ők sem tépkedik a virágokat a kertben. S mindennek oka van, csupán nevelés és elv kérdése az egész. Amikor nyílnak a virágok, olyan szépek! Nincs szívem bántani őket.”
 • 49. Muaddib 2011. március 08. 00:22
  „Nacionlizmust hozzá keverni az ügyhöz szerintem sem helyén való!
  De ha valaki vendégként bejön ebbe az országba és leszarja a törvényeinket, akkor azt had ne várja el senki, hogy tiszteljem öt, vagy együtt érezzek vele.
  Egy túrót!

  Azt én sem tartom helyén valónak, hogy egy család kirándulás közben ne szedhessen le egy hóvirágot, sem vagy ha a gyerek netalán leszedi, akkor büntetés járjon érte.
  Ezen tényleg érdemes lenne változtatni de, attól tartok, hogyha megengednék, akkor megint a kapzsiság győzne.”
 • 48. zoltee 2011. március 08. 00:04
  „Most komolyan, miért pont a hóvirág?

  Bezzeg a parlagfűre sokan úgy vigyáznak, mintha letépésük is hasonló büntetéssel járna!”
 • 47. CsabaKiraly 2011. március 07. 22:59
  „Kinaban ezert fejbe-loves jar. 2-heti fejbeloves :)
  De telleg, dutyiba veluk.”
 • 46. pancser 2011. március 07. 20:46
  „Ahogy látom a hozzászólások elmennek értelmes irányba. Vissza kell kapnunk a hóvirágszedés családi ünnepét, az osztrák módihoz hasonlóan.
  "Dwatson" Az egyes ekét úgy hívják rigol eke. A lényeg, hogy a tarra vágott erdőt, amely módi egyébként jobb helyeken tiltott, nagyon mélyen megszántják. A feltalaj benne a hóvirághagymák olyan mélyre kerülnek, hogy esélyük sincs a kihajtásra. Ami meg véletlenül mégse kerül olyan mélyre, azt meg a sorban ültetett fák közét művelő eszköz semmisíti meg. Amikor csak a vágás érett fákat szedik ki az a szálaló vágás, és környezetbarát
  Ennek fényében hóvirágot szedni a családdal semmi. Ismét leírom, ha egy hagymás növénynél a magszárat kitörjük, vagyis leszedjük a virágot, a hagyma jobb erőben marad mintha magot hozhatott volna. A virágszedés, a családi legalábbis semmilyen kárt nem okoz az állományban!”
 • 45. piroskaésabarkasz 2011. március 07. 20:15
  „Akkor nálunk is akinek nincs 200 euros nyugdija,jogosult lenne 1 mázsát leszedni??”
 • 44. Zotius 2011. március 07. 20:12
  „5. gte325-nek: Egy nullát lefelejtettél... 40.000 × 10.000 = 400.000.000 Ft, azaz négyszázmilió (!) forint lenne.
  bár teljesen mindegy, a 200 EUR-s fizuból még négy millát sem tudnak rajtuk behajtani.
  Egyébként meg szerintem is tök abszurd a szálanként 10 eFt eszmei érték. Itt meg egy nullával sokalltak be a rendeletalkotók... Ezer Ft-ot esetleg meg tudok érteni. Ez is a magyar kapzsiságát tükrözi, akárcsak régen a hóvirágszedőknél. Családi kirándulás, 1-2 csokor oké (volt), piaci árusításra nagyban már nem az.”
 • 43. farkasbalintm 2011. március 07. 20:05
  „38. rebe1 2011.03.07. 19:02 - mint falusi gyerek, én sem látok kivetnivalót a hóvirág szedésében. de itt nem egy szálról van szó, amit kedvességből akart az édesanyjának adni. feltételezem, hogyha valakinél látnak egy szál hóvirágot, akkor még nem fogják rárúgni az ajtót, és nem is lesz zsanettozás a vége, de azért 8kiló nem kevés. nagyon nem.”
 • 42. Dwatson 2011. március 07. 20:02
  „Amikor az erdőt kivágják tarra,azután felszántják egyesekével 1m mélyen,az újratelepített fák sorközét talajmaróval művelik,akkor hol van a hatóság? Egyébként én amikor régebben a halászi erdőben szoktam hóvirágot szedni,azt tapasztaltam,hogy érdemes mindig ugyanoda vissza menni mert a szedéstől talán még szebben virított a következő éven.”
 • 41. rendorsztori 2011. március 07. 20:01
  „-->> 17. foobar
  A linkelt oldalon mekkora ötlet van, sógoréknál életszagúbb a korlátozás!

  "Ausztriában -például- nem védett a hóvirág, de mindenki csak annyit szedhet le, amennyit két ujjal át tud fogni -- és ezt a rendelkezést minden állampolgár lelkiismeretesen betartja"

  Aki meg többet szed, fizesse meg, de tényleg busásan.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülnökök kerestetnek

Az alkotmány rendelkezései szerint a bíróságok az ügyek jelentős részében hivatásos bírákból és… Tovább olvasom