Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Nyolc évtizede fogják a halakat

Nyolcvanéves jubileumát ünnepli idén a Mosonmagyaróvári Horgász Egyesület. A nyolc évtizedről jubileumi közgyűlésen emlékeztek meg a minap a horgászok.

Az egyesület 1932-ben Petőfi Horgász Egyesület néven alakult meg mintegy harminc taggal, akik aztán meghonosították a szervezett horgászatot Mosonmagyaróváron – idézte fel a kezdeteket Geiszbühl Róbert, aki már negyven éve látja el a titkári feladatokat a szervezetben.
Kezdetben a Megyei-csatornát bérelte és saját ívatótava is volt az egyesületnek, majd a második világháborút követően került a kezelésükbe a Báger-tó is. Ekkor az egyesületben már százan horgásztak. A létszám aztán folyamatosan emelkedett, volt, amikor a tagok száma az ezret is elérte.

A környékbeli egyesületek megalakulásával azonban azóta folyamatosan csökken tagságuk.

A titkár kiemelte: 641 tagjuk volt az előző évben, ami hatvanhattal kevesebb a korábbi esztendőnél és ugyanennyivel csökkent az azt megelőző évben is a létszám. Geiszbühl Róbert szerint a csökkenés okát keresve több okot is találhatnak, de azt semmiképpen, hogy vizeik halasítása ne lenne megfelelő. Az üzemanyag-, jegy- és halárak befolyásolhatják inkább ezt a változást. A titkár érdekességként megemlítette, hogy míg harminc évvel ezelőtt a hal ára 48 forint volt, addig tavaly ősszel 600 forintot kellett fizetni a háromnyaras ponty kilójáért. Az egyesület jó gazdálkodása azonban lehetővé tette, hogy az idei évre a saját területi jegyárait ne emelje, pedig a létszám csökkent, a halárak pedig emelkedtek.

A problémák ellenére az egyesület tartani tudta a halasítási szintet. Ősszel 3,6 millió forint értékben helyeztek ki 6 tonna háromnyaras pontyot. Ebből 5 tonna került a Báger-tóba, míg a maradék a Róka-dombhoz. A kedvezőtlen időjárás, valamint a keszegre szóló tilalmi idők bevezetése miatt ebből a halfajtából nem tudtak beszerezni az elmúlt évben. A tervek szerint tavasszal 7,5 tonna háromnyaras pontyot raknak a zátonyi ágba.

Az elmúlt évben összesen 11,5 tonna halat fogtak az egyesület tagjai a különböző vizeken. Ennek több mint fele ponty volt, de többmázsányi amurt, csukát és harcsát is kifogtak a horgászok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schirilla 10 percet úszott a Mosoni-Dunában Halászinál - galéria

Schirilla célja a hagyományőrzés - édesapja 1957-től 37 éven keresztül rendszeresen átúszta télen a… Tovább olvasom