Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nyilvántartásba vennék a kétkerekűeket

Kerékpár-adatbázis létrehozását tervezi a Hegyeshalmi Polgárőr Egyesület, mert a határ menti faluban és környékén jelentősen megnőtt a biciklilopások száma. A kezdeményezők megkeresik a megyei polgárőrségeket is.

Hegyeshalomban és a környező településeken jelentősen megnőtt a kerékpárlopások száma. A helyi polgárőrök csak idén hat kerékpárt találtak meg és juttattak vissza gazdájának.

– Nem mindig könnyű feladat, hogy megtaláljuk, ki a jogos tulajdonosa egy-egy kerékpárnak. Azonosításuk akár hónapokat is igénybe vehet – magyarázza Tóth Gyula, a helyi polgárőrség elnöke. Innen jött a kerékpár-adatbázis kiépítésének ötlete.

Fényképpel ellátott, számítógépes nyilvántartást hoznánk létre – mondta el Fekete Tamás, a hegyeshalmi polgárőrség alelnöke és Tóth Gyula elnök.
Fényképpel ellátott, számítógépes nyilvántartást hoznánk létre – mondta el Fekete Tamás, a hegyeshalmi polgárőrség alelnöke és Tóth Gyula elnök.

– Számítógépes, fényképpel ellátott nyilvántartást hoznánk létre, ahol bárki regisztráltathatja kerékpárját. Ez lehetővé teszi, hogy ha a későbbiekben elveszti vagy ellopják a kétkerekűjét és azt megtalálják, akkor a lehető leghamarabb visszajuttatható legyen tulajdonosának – hangsúlyozta a polgárőr. A hegyeshalmiak az elkövetkező hónapokban felveszik a kapcsolatot a szomszédos települések polgárőr-egyesületeivel, vagy ahol nem működik, az önkormányzatokkal. Bíznak benne, hogy a hatékonyság érdekében többen csatlakoznak és kibővítik a kerékpár-adatbázist.

Az első ilyen regisztrációt Hegyeshalomban egyébként szeptember 18-án, szombaton délelőtt 9 és 11 óra, valamint délután 1 és 3 között tartják a tűzoltószertárnál. Minden hegyeshalmit és környékbelit szívesen látnak a szervezők. Amelyik kerékpár nem rendelkezik egyedi azonosítóval, azt a regisztráció alkalmával a polgárőrök ellátják azzal, és erről a tulajdonos igazoló kártyát kap.

– Hallottunk a hegyeshalmiak kezdeményezéséről és nagyon jó ötletnek tartjuk, ezért támogatjuk – veszi át a szót Gangl András, a polgárőrök Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének elnöke, aki elmondta: megyénkben száz településen működik polgárőrség. Szerinte elsősorban ott több a kerékpárlopások száma, ahol az átmenő forgalom jelentős.

Olvasóink írták

 • 13. INVEKTUS 2010. szeptember 19. 10:13
  „Szuperötlet :))))))))”
 • 12. surda69 2010. szeptember 18. 22:47
  „kedves ellőttem szolok
  hmar elfelejtettétek az átkos rendszert
  mert ot minden bringát alvázszám alapján adtak egy adatlapot hozzá névre szoloan és a rendőrségen is be kellet jelentenie az eladonak.persze ez az ujakra vonatkozott
  használtnál ugyan ugy adás vételi szersződés alapján tudták nyomon kővetni a biciklit mint az autot”
 • 11. CsabaKiraly 2010. szeptember 16. 05:08
  „Es a fiam rollerjevel mi lesz?”
 • 10. zeder 2010. szeptember 15. 16:20
  „Szerintem teljesen jó az ötlet. Ha logikusan gondolkodunk és valaki egy lopott biciklit visz regisztráltatni, az nem normális, ha jóhiszeműen vettél a piacon egy használt bringát felelősség a tied, mert nem tudhatod lopott e vagy nem. Ha el van látva azonosítóval és regisztrálják, és utólag kiderül, hogy lopott, akkor megszívtad, mert tudják, hogy nálad van.
  Valószínűleg az adatbázis a Police részére is hozzáférhető lesz. Így a jardon, az ez idáig bejelentett ellopott bringák, már amelyiket bejelentették, és van azonosítójuk, visszakereshetőek lesznek. Ha nincs semmi féle azonosító a bringán, akkor teljesen mindegy, hogy lopott e vagy nem, ha már nálad van és nem bizonyítható az eredete, akkor a tied.
  De ha regisztrálják és ellátják azonosítóval, bizonyíthatóan a tied.
  A drágább bringáknak általában van azonosítója, de célszerű regisztráltatni, mert egy egységes adatbázisban visszakereshető a tulaj.
  De ez csak akkor működik jól, ha több település csatlakozik az adatbázisra, mert tudjuk ugye, hogy általában a szomszéd település viszi a másik településről és fordítva.
  Én csak gratulálni tudok a szervezőknek az ötletért, remélem érezhető javulás fog e kezdeményezés hatására kibontakozni.
  Ja! Nekem már három bringámat lopták el.”
 • 9. Mankapunka 2010. szeptember 15. 12:20
  „Majd valószínű,ha lopok egy biciklit,azzal járok.

  Jó az alkatrésznek is az enyémhez,azonnal szétkapom,és polcra rakom. Vázat meg az utcán ráteszem egy lomis cigány utánfutójára.”
 • 8. BsBe 2010. szeptember 15. 09:06
  „szocdem 2010.09.14. 20:06 nem igazán értem a nagy felháborodásodat. Feltehetően neked még nem vitték el a (lezárt) kerékpárodat. Miért baj az, hogy valaki regisztráltatja. Napi szinten lopják a kerékpárokat, ezzel nagy kár okozva (mert még a legolcsóbb is 20-30 ezer körül van) Hidd el nagyon bosszantó amikor egy ennél jóval drágább bringának lábakél. Hónapokon át gyűjtögeted, meg a gyerek is a zsebpénzét, mire megveheted neki (mert sajnos nem áll mindenki úgy anyagilag, hogy mellényzsebből kiveszi) a kinézett kerékpárt több tízezerért, és egyszer csak nincs, mert valakinek megtetszett, és gyorsabban akart hozzájutni.

  és igen, van rá esély, hogy a nyilvántartásba vételkor már lopott, de 1. nem hiszem, hogy ezt valaki meri regisztrálni, 2. valamikor csak el kellene kezdeni.”
 • 7. zotya975 2010. szeptember 15. 06:09
  „Soknak nincs, de soknak meg van. Az új kerékpárokhoz, ha üzletben veszed és nem a piacon adnak kártyát, amit már fel lehet használni alapnak, és ezzel bizonyítod is, hogy a bringa eleve a tied volt. És úgye általában az új, nagyobb értékű cangákat viszik, persze ez nem törvényszerű. Nekem kettő van, az egyik vagy alattam van vagy a pincéban, a másik régi csepel, az olyan bárhol-othagyós, ha elviszik nem ér nagy kár.”
 • 6. egysoproni_ 2010. szeptember 14. 22:52
  „Ki és hogyan bizonyítja, hogy az adottt kerékpár a nyilvántartásba vételkor már nem lopott? Rengeteg kerékpárnak nincs igazolványa ami a személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával együtt érvényes...”
 • 5. Outsider 2010. szeptember 14. 22:08
  „Kedves Szocdem...átélted már valaha azt a semmihez nem hasonlítható kiszolgáltatottság érzést, ami akkor kerít hatalmába, amikor lesújtva és döbbenten állsz az autód hűlt helyén? ..vagy kirabolnak, elviszik az irataid, bankkártyáid, vagy kirángatják a magnódat az autódból..vagy BÁRMIT eltulajdonítanak, ami a tiéd!!! Nos, a bringa, különösen egy JÓ bringa pontosan ilyen. Persze jobb lenne a tolvajokat átnevelni, a lopásról leszoktatni..kétségtelen...erre azonban az esély egyenlő a nullával...tehát védekezünk, ahogy tudunk! Erzsi néni tyúkja esetében talán mégsem akkora az anyagi veszteség..bár bizonyos társadalmakban ebben az esetben is kevesebb karja lesz a lopós embernek.”
 • 4. szocdem 2010. szeptember 14. 20:06
  „AJjj!
  és megint jajj!

  A Kató néni tyúkjait is adtabázisba kell venni. Oszt ha egyet levágna a bölcs polgári önkéntes rendőrség tiszteletére, jó pénzért jöhet majd az informatikai szagértő, aki módosítja az állományt...

  Egyre butább a világ. Mi a fenét nem akartok még nyílvántartani, ellenőrízni? A vízivás meg a levegővétel lehetséges lesz pár év mulva kamerák meg polgárőr-rendőr konstellációk kamerákon figyelő tekintete nélkül is?? ÉS a véletlen az utcán szellentek??”
 • 3. ombi 2010. szeptember 14. 18:41
  „Lippiti-klippiti, karikázok békésen, egyszercsak hopp, azt veszem észre: nincs alattam a biciklim. Nézek jobbra, nézek balra, nem találom, mondom magamban: ez lehetetlen, az ember nem veszítheti el a biciklijét!
  És igeeen, hölgyeim és urrraim, a Kisalföld bebizonyítja, mégis lehetséges! "Ha a későbbiekben elveszti" a tulaj a bicaját, segítenek megtalálni.
  Ettől a fals "elveszti"-től eltekintve örvendetes dologról számol be a hír, rajta, minél több helyen építsék ezt az adatbázist, amint hírét veszem, hogy mifelénk is belevágnak, azonnal csatlakozom.
  Igazán sikeres akkor volna a program, ha a jelenleginél gyakrabban, legalább húsz-huszonöt évenként találkozna az átlagbiciklis olyan rendőrrel, aki veszi a fáradságot, és utánanéz: nem lopott-e a kérdéses bicikli. (és van-e rajta működőképes lámpa, fék)”
 • 2. spot 2010. szeptember 14. 17:52
  „Az ötlet jó ,de ez csak nagyon kis körzetben működhet jól. A kerékpár forgalmazókat, azokon keresztül a gyártókat kellene kötelezni egyéni azonosítóval való ellátásra. Ez az egyetlen hatásos megoldás. Az én bringámnak is van egy száma a vázba beleütve. Ezt a számot már lehet regisztrálni.”
 • 1. Outsider 2010. szeptember 14. 17:36
  „Zseniális ötlet! Sopronban folytathatnák a regisztrációt...talán vissza tartó intézkedés lehet, de legalább az elcsatangolt járgányok vissza találhatnak a gazdihoz..:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálhőt hasznosítanak a paradicsomtermesztésben

Első ütemben hatvan munkást alkalmaznának a környék talán legmodernebb és legnagyobb, termálhővel… Tovább olvasom