Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nyílt pályázat az Európa-kőre

Éles vitát váltott ki a mosonmagyaróvári önkormányzati képviselők közt az „Európa-kő”-állításról szóló előterjesztés a legutóbbi ülésen.
A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén határozott egy Európa-kő állításáról a következő évben. A város a szobor emelésével kíván megemlékezni Magyaróvár szabad királynéi városi jogának 650 éves jubileumáról, illetve hazánk uniós csatlakozásáról.
Szentkuti Károly alpolgármester eredeti előterjesztésében két területet – a magyaróvári belvárost és a Wittmann parkot – jelölte meg a műalkotás helyszínéül.

Az alpolgármester az idő rövidségére hivatkozva zárt meghívásos pályázatot javasolt a szobrot elkészítő művész kiválasztására. Az eredeti határozati javaslatban a pályázó alkotók közt szerepelt Nagy Benedek, Varga György és a városvédő egyesület javaslata alapján Rajki László. Az előterjesztésben a szoborállítás költségének felső határát nyolcmillió forintban határozták meg.

Az Európa-kővel foglalkozó testületi előterjesztés éles vitát gerjesztett a képviselők között. Egyes vélemények szerint a szobor elkészítésére kiírt zárt pályázattal bizonyos pártkasszákat szeretnének megtölteni. Ebben a formában többen kifogásolták a nyolcmillió forintos összeget is. A vitákat követően a testület kompromisszumos megoldásra jutott.

Az így elfogadott határozat szerint a köztéri alkotás elkészítésére nyilvános pályázatot írt ki az önkormányzat. Az elkészítés költségeit 8 millió forintban maximálták. Az összeg felét biztosítja az önkormányzat, a fennmaradó 4 milliót pedig közadakozásból finanszírozzák. Az Európa-kő helyszínéül a magyaróvári belváros, Magyar utca, Kórház utca és Fő út által határolt területet jelöli ki a határozat.

A pályázatokat december 1-jéig várják a városházán. A benyújtott terveket egy szakmai zsűri bírálja el, majd ennek alapján dönt a képviselő-testület által megbízott munkacsoport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová lett az állam 175 milliója?

A Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban 2,5 milliárdos beruhá- zással idősek otthonát és… Tovább olvasom