Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Nyílt levél a bősi erőmű működéséről

Egy zöldszervezet nyílt levelet küldött a gazdasági és a környezetvédelmi miniszternek.
A Környezetvédelmi Unió nevű zöldszervezet nyílt levelet küldött a gazdasági és a környezetvédelmi miniszternek a bősi erőművet érintő üzemeltetési fejlemények miatt.Mint ismert beszámoltunk arról, hogy a közös tulajdonban lévő bősi erőművet az olasz Enel cég üzemeltetheti a
közeljövőben.

A zöldszervezet leveléből idézünk:
„ Aggódva figyeljük a bősi erőmű körül zajló legújabb eseményeket. Indokolatlannak és felháborítónak tartjuk, hogy a közelmúltban szlovák részről megkezdődött az erőmű »magánkézbe játszása«. Ismerve az ilyen privatizációs műveleteket, aggodalmunk kívánjuk kifejezni annak kapcsán, ahogy a magyar kormány az ügyet kezeli. Az erőmű a szlovák és a magyar állam közös tulajdona. Így furcsálljuk, hogy a magyar kormány részéről miért nem hangzik el semmilyen tiltakozás a szlovák fél irányába. Meggyőződésünk, hogy az erőmű és a hozzá hasonló stratégiai ágazatok, ipari létesítmények privatizálása hiba.

Tekintettel a Bős körül kialakult helyzetre, bízunk benne, hogy nem ismétlődik meg az állami vagyon eltékozlásának közép-európai forgatókönyve. Gyanítható, hogy a szlovák fél ugyanannak a csoportnak adja el a részét, mely felé a beruházás miatt már eladósodott (ezzel kétszeresen gazdagítva a hitelezőket). Ezért az ügy tisz tázása érdekében kérjük, válaszoljon a témával kapcsolatos alábbi kérdéseinkre:

Annak a tőkéscsoportnak adja-e el a szlovák állam a bősi áramot, amelyik felé el van adósodva? Az erőműben megtermelt áram kinek a tulajdonát képezi? Garanciát vállal-e a szlovák állam arra vonatkozóan, hogy nem történik további környezetrombolás a privatizáció után?"
A levél aláírójaként Lázár Zsolt főtitkár és Csuja László szakértő neve szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fejlesztési koncepcióval az uniós pénzekért

Brüsszeli milliárdok a megyébe címmel a Nemzeti Fejlesztési Hivatal adatai alapján közzétettük az augusztus 1-jéig kedvezően elbírált európai uniós projektek listáját. Az összeállításból kiderül, hogy a mosonmagyaróvári térség alig előzi meg a csornait. Sőt, ha a kistérségek eddigi teljesítményét a lélekszámhoz mérjük, a csornai megelőzi a mosonmagyaróvárit. Tovább olvasom