Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Nyílt láng okozhatta a tüzet?

Mosonmagyaróvár - A tűzoltóság és rendőrség is vizsgálja a szombat éjszakai tűzesetet, melynek során kiégett egy mosoni társasház lépcsőháza.

Közveszélyokozás gyanújával ismeretlen tettes ellen indult eljárás: az elkövető 2–8 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Amint arról korábban beszámoltunk, szombaton éjszaka az egyik Enge János utcai társasház lakója arra lett figyelmes, hogy füst szivárog a lakásba, ezért azonnal értesítette a tűzoltóságot. A földszinti lakók az erkélyen menekültek ki az épületből, az emeletieket a tűzoltóság menekítette ki létrán keresztül. Kilenc embert szállítottak a mentők kórházba füstmérgezés gyanújával.

– Bűncselekmény gyanújával indítottunk eljárást, jelenleg a meghallgatások és az azonosítások folynak – hangsúlyozta Sallai Péter tűzoltó alezredes, aki szerint kilencven százalék, hogy nyílt láng okozta a tüzet. Az épületet egyébként tűzvizsgáló és építésügyi szakember is vizsgálta, vizsgálja.

– Szándékosság áll az eset hátterében – állítja az üggyel kapcsolatban Babos László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. A rendőrség közveszélyokozás gyanújával ismeretlen tettes ellen indított eljárást, folyik a tanúkihallgatás és a felderítés.

Az alezredes szerint az elkövető 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ebben elsősorban az anyagi kár mértéke lesz döntő. A kár felmérése folyamatban van. A közös területekre nincs biztosításuk a lakóknak: az épületben ugyanis megrongálódtak a gázkazánok és a gázórák, egy lakás villanyvezetéke, kár esett több kerékpárban, autógumiban és a fekete füst beszennyezte a lépcsőház falait. A járólapok a hőtől felpattogtak, a lépcsőzet is balesetveszélyes.

A lépcsőházban tárolt kerékpárok is tönkrementek.
A lépcsőházban tárolt kerékpárok is tönkrementek.

A lakók szerint egy szombat esti nézeteltérés és a tűzeset között lehet összefüggés. Állítják, gyermekeik védelmében kerültek nézeteltérésbe a közeli szomszédokkal. Mint mondták, egy kiskorú közülük folyamatosan csibészkedett a társasházban lakó gyerekekkel (így például állítólag a gyanútlan gyerekekkel vizeletet itatott, mondván, hogy az jeges tea). A két fél között nem a szombat esti volt az első összetűzés.

Hétfőn ismét a helyszínen jártunk: a lakók összefogva kitakarították az épületet, most már biztos, hogy cserélni kell a gázórákat és a kazánokat, a közös nyílászárókat, festeni a falakat és a csöveket. A kár ötmillió forint körüli.

– A lakásra van biztosításom, de elképzelhető, hogy a biztosítótársaság nem fizet a gázkazánra, mert az a lakáson kívül helyezkedik el. Amíg nem cseréljük ki az összes kazánt, addig nem lehet elindítani a szolgáltatást, pedig hamarosan fűteni kéne, sok a gyerek a társasházban – panaszolja Kovács Lászlóné.

Mészáros István a helyi önkormányzatnál érdeklődött valamilyen segélyezési formáról, mert a családját ért kár mintegy 500 ezer forint.

A bajba jutott lakók adományokat is elfogadnak, mint mondták, összefogva kifestenék a lépcsőházat, ha az anyagvásárlásban segítséget kapnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszúra gyanakodnak a kigyulladt társasház lakói - fotókkal

Tűzoltók mentették ki annak a társasháznak az emeleti lakóit, amelynek kerékpártárolója szombaton… Tovább olvasom