Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Nyilatkozott a sebész

A szépészeti beavatkozást végző plasztikai sebész nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz.
Dr. Vörös László kórházigazgató.
A mosonmagyaróvári kórházban elhunyt osztrák asszony halálának körülményeiről az orvos igazgató az államigazgatási eljárás lezárultáig, s beleegyező nyilatkozat hiányában részleteket nem árulhatott el. A szépészeti beavatkozást végző plasztikai sebész nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz.

A Kisalföld információi szerint tegnapra Mosonmagyaróvárra várták a januárban szépészeti műtéte másnapján a Lajta-parti kórházban elhunyt osztrák nő férjét, a férfi azonban – állítólag betegsége miatt – nem érkezett meg.

Érdeklődésünkre dr. Vörös László kórházigazgató megerősítette a sajnálatos esettel kapcsolatos korábbi nyilatkozatát. E szerint márciusra várják az általa kezdeményezett államigazgatási eljárás eredményét, ezért addig az elhunyt Anila M. haláláról nem szolgálhat információval. Másrészt erről családi beleegyező nyilatkozattal sem bír.

Műtőbérlés százalékos díjért

Kérdésünkre, hogy milyen eljárás szerint adják bérbe a kórház egyes részlegeit különféle orvosi beavatkozásokra, dr. Vörös László igazgató elmondta: évek óta gyakorlat, hogy hatósági engedélyek birtokában rendelőket, illetve egyéb kórházi szolgáltatásokat adnak bérbe. Ezek átlagos óradíja az eszközigénytől függ, általában 2–3 ezer forint. Ez a bevétel, noha milliós nagyságrendű évente, mégis elenyésző az évi kétmilliárdos költségvetésükhöz képest. A műtő bérbeadása más konstrukcióban lehetséges. Itt az ott elvégzett műtét díjának bizonyos százalékát kérik ellentételezésként. Az igazgató leszögezte: minden egyes bérbeadáskor szerződés szabályozza a bérlő és a bérbeadó jogait és kötelezettségeit.

Alulfinanszírozás az ok

Mivel a képviselő-testület csütörtöki ülésén is szóba került a Karolina kórház pénzügyi hiánya, ezért erről is tájékoztatást kértünk. Megtudtuk, az idei költségvetésüket a fenntartó önkormányzat utasítására nullszaldósra tervezték. Így az most 258 milliós hiányt mutat az aktuális finanszírozási díjtételekkel számolva. Az ok az egészségügy alulfinanszírozása. Más magyar kórházakhoz hasonlóan megterhelte számlájukat például a tizenharmadik havi bérre kifizetett 77 millió forint, az energia drágulása és a gyógyszerek áfája is. Az igazgató hangsúlyozta: 1999 óta az egészségügyben nincs a dologi kiadások növelésére beépített automatizmus. Jelenleg pedig átvilágítás zajlik az intézményben, melynek célja a hiánycsökkentés lehetséges forrásainak feltárása.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy mi lesz akkor, ha nem tudnak megbirkózni a mínusszal, azt a választ kaptuk, hogy ebben az esetben a fenntartó önkormányzat anyagi szerepvállalása elkerülhetetlen lesz.
Korábban a kórház szakszervezte 298 aláírással megtámogatva azt kérte, hogy az 560 dolgozó kedvezményes étkeztetés helyett természetbeni juttatást kaphasson. Ennek kapcsán Vörös László elmondta: pillanatnyilag 220-an ebédelnek a kórházban. Amennyiben a 4 ezer forintos étkezési jegyet minden dolgozójuk megkapná, az évi 26,8 milliós többletkiadást jelente. A havi ezerforintos étkezési jegy juttatásához vagy a nem kötelező pótlékok csökkentésével, vagy az ebédár 320 forintra emelésével nyílna csak lehetőség. Ennek mérlegelését kérik a szakszervezettől.

A sebész nyilatkozata

Tegnap a 32 évesen elhunyt Anila M. műtőorvosa nyilatkozatot juttatott el a Kisalföldhöz. A neve elhallgatását kérő plasztikai sebész a vizsgálat lezárultáig türelmet kér a közvéleménytől, illetve az elhunytat és családját, valamint személyét és a kórházat megillető jogokra hivatkozik.
„ Mindenekelőtt részvétemet fejezem ki az elhunyt családjának és együtt érzek fájdalmukkal. A műtét 2005. január 4-én történt a páciens jóváhagyásával, írásbeli beleegyezésével, melyben a kockázatok is ismertetésre kerültek. A beteg trombózismegelőző kezelésben részesült. A halál január 5-én következett be, a klinikai jelek tüdőembóliát mutattak. Az ügyet államigazgatási eljárás keretében a rendőrség vizsgálja, igazságügyi orvos szakértői boncolás történt. A rendőrség ezt követően adta ki a temetési engedélyt. A rendőrségi vizsgálat időtartama 60 nap, ezt követően adnak ki hivatalos végeredményt. A vizsgálat lezártáig türelmet kérünk. Természetesen az elhunyt családjának minden tőlünk telhető segítséget és felvilágosítást megadunk, mint ahogy ez eddig is megtörtént már több alkalommal. Tudomásunk szerint eddig ők Albániában voltak, és visszatértük után már nem velünk vették fel a kapcsolatot. Kérjük a médi át, hogy a tájékoztatásnál vegyék figyelembe az elhunyt kegyeleti jogait, valamint a kezelőorvos és munkatársainak személyiségi jogait, illetve a jó hírnévhez való jogát. Kérjük figyelembe venni a kórház jogait is" – áll a plasztikai sebész sajtóközleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védőfelszerelésben dolgoztak

A csernobili atomerőmű balesetét követő napokban az osztrák hadsereg speciális erőket vetett be az országhatárokon az Ukrajna (az akkori Szovjetunió) felől érkező járművek ellenőrzésére. Minden átkelőn egy-egy szervezeti egységet hoztak létre. Ezek a személyautók és kamionok radioaktív sugárzását mérték és ártalmatlanították a szennyezett járműveket. Tovább olvasom