Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Nyertek a Zöld falu pályázaton

Lipót költségvetése nagyon szűkös, azonban jelentős fejlesztések valósítottak meg.
illusztráció
Lipót kasszája évek óta forráshiányos, a bevételek nem fedezik a kiadásokat, „önhiki"-re azonban a helyi adó várható növekedése miatt nem pályázhattak. A fegyelmezett, takarékos gazdálkodás miatt nem szorultak hitelfelvételre, sőt, az óévet némi pénzmaradvánnyal zárták – mondta el lapunknak Sulyok Attila polgármester.

Kilencen a tagiskolában

Lipóton az intézményeket eddig zökkenőmentesen üzemeltették. A községben működik egy napközi otthonos óvoda, valamint a hédervári Körzeti Általános Iskola tagintézménye, amelyben 9 gyermek tanul összevont tanulócsoportban. Gond viszont, hogy a szülők egy része – élve a szabad iskolaválasztás jogával – másik intézménybe íratja gyermekét. E tanulócsoport fenntartása is jelentős önkormányzati hozzájárulást igényel az állami normatíván túl. Mivel a gyermeklétszám a jövőben nem felel meg a törvényi előírásoknak, nem kizárt, hogy már jövőre megszüntetik a tagintézményt, és valamennyi diák Hédervárra fog bejárni.

A faluban jelentős összeget fordítanak a közterületek szépítésére, folyamatos tisztán tartására. Erre három embert foglalkoztatnak, akik közmegelégedésre végzik munkájukat. Lipót 1995 óta részt vesz a „Virágos Magyarországért" mozgalomban. Tavaly a megyei önkormányzat különdíjjal ismerte el a falu szépítéséért tett erőfeszítéseiket, idén pedig az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottság díját érdemelték ki.

Negyven gesztenyefa

Az elmúlt két évben – több sikeres pályázat révén – 4,2 millió forintból megújult a ravatalozó, megfelelve a kegyeleti elvárásoknak. A Szigetköz rehabilitációja keretében a Renyhei-karéj kivitelezésére húszmilliós vissza nem térítendő állami támogatás jutott. 2,7 millió forintos pályázati segítséggel tavaly készültek el a Nagy-gyöpi övcsatorna kiviteli tervei, majd az idei évben a kivitelezésre is nyertek 21,6 millió forintos támogatást.


Így néhány hét múlva elkezdődhetnek a munkálatok. Már kétszer pályáztak a Lipót–Darnózseli közötti gesztenyefasor felújítására. Negyven fa pótlását szerették volna megoldani, azonban forráshiány miatt nem valósulhatott meg a terv. Erre igényüket most befogadták, értesítést azonban még nem kaptak az elbírálásról. Közel hatmillióért házhelyek kialakítása céljából földet vásárolt az önkormányzat. Jelenleg 15 lakótelek kialakítása zajlik, így a helyi fiatalok részére lehetőség nyílik otthonépítésre.

A több helyről befolyt idegenforgalmi adó helyben marad, ráadásul a befolyt összeg kétszeresét igényelhetik az államtól. A „Zöld falu" pályázaton 1,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesültek, amelyből a Fő utcában a tönkrement belvízelvezető csatornát korszerűsítették. Idén fejeződött be a plébániatemplom belső felújítása. A 18 millió forintos beruházás kétharmadrészt állami támogatással valósult meg. A termálfürdő előterét turizmusfejlesztési projekt keretében térburkolattal látták el, információs táblát és padokat helyeztek ki. Tavaly nyolcvanezer fürdővendég látogatott el a termálba.

Egy forinthoz még egyet

Nagy reményeket fűztek az utak, járdák és vízelvezető árkok teljes felújítását célzó SAPARD-pályázathoz, sőt, az önrészt akár hitelfelvétel árán is vállalták volna, azonban a projekt forráshiány miatt nem valósulhatott meg. Ugyancsak elutasították a Bőssel közösen beadott igényüket a Phare-CBC pályázat keretében kompjárat előkészítésére.
A község útjainak, járdáinak állapota rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Bíznak a pályázati lehetőségekben és a miniszterelnök ígéretében, mely szerint jövőre minden egyforintos útfelújításhoz az állam is egy forintot biztosít.

Sikeres volt az idei évben a községből elszármazottak találkozója. A településen több civil szervezet, egyesület – Lipótért Közhasznú Közalapítvány, tűzoltó-egyesület, polgárőrség, irodalmi színpad, Vöröskereszt, sporthorgász-egyesület, énekkar, sportegyesület – is eredményesen működik. Nyugdíjasklub még nincs a faluban, azonban ezt is szeretnék létrehozni a közeljövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések ingatlaneladásokból

Máriakálnok évek óta költségvetési hiánnyal küzd. Jövő szeptember- től megszűnhet az egyik óvodai… Tovább olvasom