Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nyelvtörvény feszültséggel

˝Csak a politikusok szítják a viszályt˝ – mondta egy Oroszváron élő magyar asszony. ˝A mi életünkben semmi sem változik a nyelvtörvénnyel˝ – állítja a szomszédos polgármester.

A szlovák parlament által múlt héten elfogadott törvény értelmében szeptembertől pénzbírsággal is lehet büntetni a hivatali kisebbségi nyelvhasználatot olyan településeken, ahol a kisebbség aránya 20 százalék alatt van: az ez ellen vétők akár ötezer eurós bírságot is kaphatnak. A törvénymódosítások a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint sértik a kisebbségek anyanyelv-használati jogait, s a változtatás Budapest és Pozsony viszonyában is feszültséget hozott. Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője szerint a nyelvtörvény a magyar kisebbség nyelvhasználati jogai ellen irányul, s lehetőség szerint a szlovák alkotmánybíróságon támadják meg a jogszabály szankciókra vonatkozó részét.

Dunacsúny (Cunovo) és Oroszvár (Rusovce) már a szlovák főváros ötödik kerületéhez tartozik. Mindkét településen 20 százalék alá csökkent a magyarok száma: a 2001-es adatok szerint a 911 fős Dunacsúnyban 10 százalék, a kétezer lelkes Oroszváron 19 százalék mondta magát magyarnak. A községeket a második világháború után csatolták Csehszlovákiához. A Kisalföld arra kereste a választ: miként érinti majd a nyelvtörvény az ott élő magyarokat.

Békében egymás mellett: Eva Poskova (balra) szerint csak a politikusok szítják a kedélyeket a nyelvtörvény bevezetésével. Fotó: Cs. A.
Békében egymás mellett: Eva Poskova (balra) szerint csak a politikusok szítják a kedélyeket a nyelvtörvény bevezetésével. Fotó: Cs. A.

A dunacsúnyi községi hivatalban próbát teszünk, beszél-e valamelyik ott dolgozó magyarul. Kedves titkárnő fogad, ám mondataim fordítására kolléganőjét hívja segítségül. Ő tökéletesen beszéli nyelvünket, s némi segítséget is ad a polgármesternek, Gabriela Ferencakovának. ˝Tősgyökeres csúnyi vagyok, ám otthon sosem beszéltünk magyarul, az utcán tanultam meg valamennyire a nyelvet. A faluban már csak az öregek társalognak magyarul – sajnos. Sok fiatal költözik ki ide a belvárosból, akik csak szlovákul értenek. A nyelvtörvény szeptemberi bevezetése nálunk semmilyen változást nem jelent majd: a boltban, hivatalokban eddig is mindenki szlovákul beszélt˝ – mondta a polgármester. Postát keresünk, azt azonban csak Oroszváron találunk: a nyelvtörvény szerint ugyanis ősztől ezen hivatalban sem intézhetik ügyeiket magyarul. Igaz, közben kiderül, hogy ott már most is minden alkalmazott csak szlovákul ért.

Oroszvár: A magyar, német és horvát kisebbséget nyelvükön köszöntik. Fotó: Cs. A.
Oroszvár: A magyar, német és horvát kisebbséget nyelvükön köszöntik. Fotó: Cs. A.

˝Harminckét évig Rajkán dolgoztam, s nem volt kérdés, hogy ott magyarul kell beszélnem˝ – kezdte az ötvennégy éves helyi Eva Poskova. ˝Oroszváron mindenki békében megfér egymás mellett, a nyelvhasználat nem volt problémaforrás. Önkéntes tűzoltóink gyakran járnak a szomszédos magyar falvakba, remek a kapcsolatuk velük. A boltban, postán, hivatalokban szlovákul beszéltünk eddig is, nem kellett hozzá törvény. Szerintem ezzel a rendelettel csak a politikusok szítják a kedélyeket, ők akarnak hasznot húzni az ellentétek felkorbácsolásából˝ – hangsúlyozta.


A magyarországi egyházak nyilatkozata

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetői aggasztónak tartják, hogy Szlovákiában a közelmúltban elfogadott úgynevezett nyelvtörvény értelmében büntetni lehet a magyar nyelv használatát. ˝Az elfogadott nyelvtörvény súlyosan sérti a Szlovákiában kisebbségben élők jogait és nagyban nehezíti mindennapjaikat. Támogatjuk a magyar kormány és a parlamenti pártok a nyelvtörvényt elítélő nyilatkozatait és kérjük őket, hogy lehetőségeik szerint tegyenek meg mindent az európai testületeknél az elfogadott törvény visszavonására, az évezredes zsidó–keresztény értékrend jegyében fogant európai együttélés szabályainak megtartására. A törvény alapvető európai értékeket és szabályokat sért, ezért az nem tekinthető pusztán egy ország belügyének. Egyházaink képviseletében nemzetközi egyházi szervezetek segítségét is fogjuk kérni, hogy tegyenek lépéseket az elfogadott szlovákiai nyelvtörvény visszavonásáért.˝

Olvasóink írták

 • 5. akinemfél 2009. július 12. 22:57
  „A Jobbik segítsége nélkul Slotáék nem tudták volna megszavaztatni a parlamenttel ezt a torvényt. De így,hogy a Jobbik vezetoi bejelentették az europai parlamenti választási sikeruk után,hogy kérni fogják Trianon felulvizsgálatát az Europai Perlamentben és addig fognak harcolni amíg... Igy a Szlovákokban félelmet keltettek,amire reagálni kellett. Es itt a reagálás. Magyar magyarnak farkasa. Ismét nagy segítséget kapott Slota a Jobbiktol a szlovákiai magyarok ellen. Hajrá Jobbik !”
 • 4. Baradlay 2009. július 10. 22:34
  „Elnezest,hol vannak az ezereves Magyar-hatarok??????? Szlovakok??? Milyen nacio AZ??????”
 • 3. invektus 2009. július 10. 20:01
  „Én ezt nem értem ?
  mi a gond a táblával ??”
 • 2. civac 2009. július 10. 17:55
  „Lehet, hogy kicsit több benzinpénzt kellett volna kérni, és nemcsak szlovákokat kellett volna megkérdezni, hanem mondjuk csallóközi vagy nyitrai magyarokat.”
 • 1. juhi 2009. július 09. 17:16
  „Nem az a baj, hogy a hivatalokban az ország nyelvén kell az ügyeket intézni, hanem az, hogy aki erre képtelen (főleg idős emberek, netán külföldiek), azokat segítés helyett, illetve a nekik segíteni próbáló hivatalnokokat , büntetéssel fenyegetik. Ez nem európai magatartás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén elmarad a Szigetközi Mulatós Fesztivál

Dunaszeg - A július 10-11-12-re tervezett II. Szigetközi Mulatós Fesztivál belvíz miatt elmarad. Tovább olvasom