Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nyáros-szigetiek találkozója

Nyáros-sziget a mai Dunasziget község határrésze. Sok kiránduló, horgász, vízi túrázó és vadász fordul meg itt, mégis a maiak közül kevesen ismerik Nyáros-sziget mint település történetét.

Annak ellenére, hogy az árvízvédelmi töltés elkészültével az 1910-es évektől ez a határrész a hullámtérbe került, mégis egészen az 1950-es évek végéig éltek itt családok. Híres volt a sziget a nagyszámú gulyáról, csordáról, de a dr. Timaffy László által leírt, Európa-szerte egyedülálló „úsztatásos szarvasmarhatartásról" is. Külön említést érdemel az a gigantikus szilfa – Vak Bottyán szilfája –, amit még az 1933-as Erdészeti Lapok is megemlít.

A község várja a családokat, akik innen származnak, az I. Nyáros-szigetiek Találkozójára március 15-én este fél 6-kor a Tündérrózsa Közösségi Házba (cikolai kultúrház). A szervezők szerint 1945 után itt éltek a szigeten: Kovácsék, Berényiék (Bugyi), Kelemenék, Szalayék, Víg Jánosék, Gróff Aranka, Babirákék, Sülyi-Nagy Gyuláék, Lakner Viktorék, Fekete Ödönék, Csókáék, Soósék. A nyitó előadást és vetítést Takács István tartja A Nyáros-sziget három évszázada címmel, amit beszélgetés, nótázás zár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyek híján felére csökkent a félfogadási idő

Tovább olvasom