Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Nyáron indulhat a kerékpárút kiépítése Papréttől Oroszvárig

Tavaly információs és utcanévtáblákat helyeztek ki, játszóterek épültek, akadálymentesítették a helyi iskolát, felújították a község buszmegállóit.
2011 legnagyobb fejlesztése Bezenyének a kerékpárút lesz, de az óvodakorszerűsítést is tovább folytatják.

A 2010-es év Bezenye község önkormányzata számára sem volt könnyű: a község mindennapi működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges források előteremtése az évről évre alacsonyabb állami támogatások miatt tavaly még nagyobb erőfeszítést igényelt – hangsúlyozza dr. Horváth Szabolcs, Bezenye jegyzője, aki hozzáfűzte: ennek ellenére egy eredményekben gazdag évet hagytak hátra 2010-ben.

2010 elején új, esztétikus információs és utcanévtáblákat helyeztek ki Bezenyén és Papréten. A gyerekek és szüleik nagy örömére pályázati forrásból két új játszótér épült a Kossuth utcában és a művelődési ház udvarán. Gondolva a nagyobbak egészséges fejlődésére és a megyei másodosztályba feljutó labdarúgócsapat utánpótlásának biztosítására, szintén megújult a Kossuth utcai kispályás focipálya is.

A nyár a nagy építkezések kezdete volt. A tanév végeztével a helyi iskola épületét akadálymentesítették. Erre az önkormányzat sikeresen pályázott, és az 5,7 millió forintos önrész mellé mintegy 35 millió forintot nyert. Tovább folytatódott a 2008-ban elindított útfelújítási program: így a Táncsics utca szegélykővel megerősített kétrétegű aszfaltburkolatot kapott és az utca csapadékvíz-elvezetését is újraépítették. A felújítás közel 30 millió forintos költségéhez az önkormányzat pályázaton 5 millió forint támogatást nyert. Ugyanekkor Papréten az ott lakók nagy örömére az Árpád utca újult meg. Továbbá az egyik leglátványosabb fejlesztésként a községben négy buszmegálló és buszöböl szépült meg.

– A falu döntéshozóinak több mint tíz éve jelent gondot az óvoda épületének leromlott állapota. A tetőszerkezet életveszélyes statikai állapota miatt az önkormányzat a gyermekek biztonsága érdekében kénytelen volt lezárni az ingatlan ezen részét – magyarázza a jegyző az óvoda körüli építkezések fontosságát. A felújításhoz elengedhetetlen tervek és engedélyek beszerzése után tavaly nyár végén elkezdődhetett a felújítás, melynek befejeztével egy teljesen felújított, modern óvoda várja a csöppségeket. A munkákhoz szükséges pénzt az önkormányzat saját költségvetéséből gazdálkodta ki.

2010 legnagyobb sikere egyben 2011 legnagyobb tervezett fejlesztése a településen. Az Eurovelo 6 kerékpárút folytatása magyar–szlovák határon átnyúló pályázat keretében Bezenye vezetésével Rajka, Dunacsúny, Oroszvár községek partnerségével épülhet tovább Papréttől Bezenyén, Rajkán, Dunacsúnyon, Oroszváron át Pozsony irányába.
– A képviselő-testület a pályázathoz szükséges ötszázalékos önrész biztosításával és a tervek, engedélyek, valamint a pályázat elkészíttetésével járult hozzá, hogy Bezenye is bekapcsolódjon az európai kerékpáros főútvonal-hálózatba. Az építkezések a projekt támogatási szerződésének aláírása és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után várhatóan idén nyáron kezdődnek és közel egy évig tartanak. A projekt teljes megvalósítására két év áll az önkormányzatok rendelkezésére – szögezte le a jegyző.

Megtudtuk továbbá: az önkormányzat anyagi helyzete 2011-ben is stabil, de továbbra is szigorú, költséghatékony és takarékos gazdálkodásra van szükség a pénzügyi egyensúly fenntartásához. Az intézményeik zavartalan működésének biztosítása mellett a 2010-ben megkezdett kiemelt fejlesztések (óvoda, kerékpárút) élveznek prioritást. A falu várhatóan idén is 210–220 millió forint főösszegű költségvetésből gazdálkodhat majd, melynek több mint felét a saját forrásból származó bevételek alkotják.

Olvasóink írták

 • 6. HT 2011. január 14. 10:45
  „Mindenki tudja hogy mi a "betegsége"?”
 • 5. Reality 2011. január 14. 06:31
  „Bezenyén van polgármester? Mindig a jegyző nyilatkozik. Csak nem beteg a falu első embere? Vagy Szlovákiában lehet?”
 • 4. pancser 2011. január 13. 21:58
  „Aki arra járnak nagyon jól tudják miről beszélek. Rossz jós vagyok nem hiszek a csillagokban, de ott egyszer valami nagy baj lesz. Ha Kisalföld újságírója nagy akar lenni többünk előtt akkor járjon utána annak a bizonyos szakasznak miért nincsen kerékpárútja, lesz-e egyáltalán, miért nincs pályázat stb. Ami ott van az nem uniós dolog, az inkább amolyan ázsiai állapot.”
 • 3. HT 2011. január 13. 16:20
  „Pancser!
  Egy gond van,hogy már Óvár és Paprét között készen van.Namármost : EU pénzből épül,összekötve az osztrák és a szlovák kerékpárút hálózattal.Ezért nem lehet Újudvarnál belőle építeni.
  PEDIG MOST IGAZAD VAN, MERT OTT IS NAGYON FONTOS LENNE!!!!!”
 • 2. pancser 2011. január 13. 14:44
  „Semmi bajom ha kerékpárút épül. Azonban megint úgy tűnik nem a legfontosabb helyre kerül a pénz. Mosonudvar(Újudvar) és Mosonmagyaróvár között a környék legveszélyesebb útszakasza van. Ott este még gyalogosok is cirkálnak jobb híján a két felüljárón meg az úton sokszor ittasan. Néhány embernek meg kell halnia azért, hogy valakinek ez eszébe jusson a veszélyeztetetteken kívül?”
 • 1. f1 2011. január 13. 14:40
  „hát,a kerékpárút sem elhanyagolható dolog,de az utak állapota förtelmes,hozzáteszem nem vagyok bezenyei,de elég sokat járok oda.nem mindenkinek telik szlovák rendszámú terepjáróra.és mit csinálnak az állítólagos vegaszi telekpénzzel?szétosztják?hozzáteszem máshol se jobb a helyzet,rajkán beruházások mennek,és a lakosságnak kéne összedobni a térfigyelő kamerákra a lóvét,ki érti ezt?én nem nagyon,de ha valaki érti elmagyarázhatná.köszi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhét országból jöttek határsértők

Összesen 360 illegális migránst fogtak az elmúlt évben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom