Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Nyári munka a határon

Ausztria - A lerövidített sorkatonai szolgálat miatt létszámhiánnyal küzdött az osztrák hadsereg a burgenlandi határszakaszon. A probléma orvoslására újsághirdetésekben keresnek szerződéses katonákat, elsősorban nyárra. Ezt a nyári munkalehetőséget számos egyetemista használta ki.
Újságok apróhirdetéseiben toboroz szerződéses katonákat – elsősorban a nyári időszakra – az osztrák szövetségi hadsereg Burgenlandba és Alsó-Ausztriába a határ őrizetére. A sorkatonai alapszolgálat nyolcról hat hónapra történt lerövidítése miatt ''hiánycikk'' lett a katona a hadseregnél. Ráadásul a sorkatonák hat hét helyett már csak négy hétig állnak a határszolgálat rendelkezésére. Emiatt az osztrák–magyar határszakaszon egyre inkább létszámgondokkal küzdenek. Az eddigi kétezer állomáshelyet már nem tudják sorkatonákkal betölteni, így a hadsereg kénytelen újsághirdetésekben szerződéseseket toborozni, hogy a határon szükséges létszámot biztosítani tudják. A hadsereg tájékoztatása szerint különösen a nyári időszakban van szükség az erősítésre.

A hadsereg mindent megtesz, hogy vonzóvá tegye a katonai pályát. Rendkívül jó fizetéssel kecsegtet a határőrizet, a szolgálati rangtól függően a szerződésesek 2500 eurót is megkereshetnek havonta. A jelentkezők – amennyiben megfelelnek a feltételeknek – rövid kiképzést követően már munkába is állhatnak.

A hirdetési kampány és a vonzó fizetés meg is hozta az eredményét, sokan jelentkeztek katonának az elmúlt időszakban. Az osztrák egyetemisták és főiskolások közül is többen kihasználták a lehetőséget az elmúlt hónapokban és nyári munkásként dolgoznak itt, a határszakaszon.

A hadsereg közlése szerint szívesen látják a szerződéses katonákat a határon, mert jobban képzettek és több a tapasztalatuk is, mint az alig tizennyolc éves sorkatonáknak. A toborzás sikerét jól jelzi az is, hogy jelenleg már a burgenlandi határszakaszon összesen 228 szerződéses katona teljesít szolgálatot. Ez a létszám több mint tíz százaléka a burgenlandi határszakaszt őrző katonáknak. A szerződésesek többsége egyetemista vagy főiskolás, de van köztük olyan is, aki addig munkanélküli volt.

Az újsághirdetéseken keresztül történő toborzást a honvédelmi miniszter támogatja, mivel ezzel is biztosíthatják, hogy a létszámhiány a határőrizetet ne veszélyeztesse. A miniszter a napokban az osztrák sajtónak adott nyilatkozatában arra is kitért, hogy a határőrizeti egységek működését továbbra biztosítani fogják, miután a Burgenlanddal szomszédos országok csatlakoznak a schengeni övezethez, így senkit sem kell majd elbocsátani.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már az összefogás sem segített

Darnózseli - Hiába fogott össze a falu és a környékbeliek, s gyűjtött a jótékonysági meccsen és… Tovább olvasom