Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Nyári Fesztivál - Tánc, színház, varázslat a nyitónapon

A Mosonmagyaróvári Nyári Fesztivál - Szent István Napok a város és a Szigetköz legnagyobb kulturális, szórakoztató és turisztikai attrakciója évről-évre.

A nagyszínpadon az első megaprodukció, hogy 21 órától az ExperiDance Tánckara bemutatja Román Sándor koreográfiáját a Nagyidai cigányok c. előadást, az együttes ars poeticája szerint kevés olyan sokarcú kifejezési forma létezik, mint a mozgás, a tánc. Amióta emberek élnek, azóta létezik tánc a földön. A tánc és az ember egymástól elválaszthatatlanok. Nekünk, magyaroknak olyan tánchagyományaink vannak, amelyek a világon mindenhol híressé és kedveltté váltak, ismertté tették országunkat. Ezalatt több generáció is felnőtt, átalakult a világ, változott az emberek igénye, ízlése. A mai táncosok feladata sokkal nehezebb és összetettebb, mint elődeiké volt, hisz úgy kell megőrizniük és népszerűsíteniük a régi tánchagyományokat, hogy azok a mai emberek számára is érthetővé, élvezhetővé váljanak. Ezt a nehéz feladatot vállalta a tánctársulat és akarja elérni minden produkcióval, mind a magyar, mind a nemzetközi nézők előtt.


Az ExperiDance Tánctársulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója Arany János azonos című vígeposzából készült kétrészes táncjáték, tele költészettel, humorral és olyan bravúros koreográfiával, mely az együttes stílusát jól ismerő, s azt szerető nézőket is meg fogja lepni. Román Sándor az Ezeregyév és a többi sikeres produkciót folytatva, de azokon immár tovább lépve, most már nem csak a magyar néptánc, s a népzene motívumait használja fel ebben a tánc-showban hanem, a történetből következően, a cigányfolklór sok-sok, eddig ismeretlen elemét is. Arany János költeménye, (melyet 1852-ben írt a szabadságharc paródiájaként) megtörtént eseményen alapul: A XVII. Század végén Puch generális labanc serege ostromolta Nagyida várát. A várat védő magyarok, élükön Perédi kapitánnyal, mikor látták, hogy fogytán az erő, az élelem, a lőszer, egy éjjel kiszöktek az ostromlott várból, hátrahagyva Csóri vajdát, és cigányait, hogy ezután védjék ők a várat. Hogy mekkora öröm fogta el a Nagyidai hős cigányokat, mekkora ünnep, mekkora részegség, mily szép álom lepte meg őket, és főleg mekkora dicsőség. Mindezt meséli el két felvonásban az este, sok-sok humorral, bravúros táncokkal.

A fesztivál első fellépője a kisszínpadon augusztus 17-én 19 órától Ferenczi György és a Rackajam.

A Rackajam együttes jelenlegi négy tagja 2005-től dolgozik együtt Ferenczi Györggyel. Fúziós zenét játszanak, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop, és a groove. 23 órától pedig a kisszínpadon a Mystery Gang koncertje zárja az első fesztiválnapot, akik stílusa színes, a rockabilly és a rock and roll mellé bejött a garage és a modern nagyváros lüktetését hozó jungle hatás is.

Az idei összművészeti fesztivál is ingyenes, mint az elmúlt négy évben. Azonban hagyományainkhoz híven a nyitónapi és a zárónapi nagyszínpadi előadásokra ülőhelyet biztosítunk 1000 forintos áron. A jegyek elővételben a Flesch Központ, a Tourinform jegyirodájában, és a helyszínen is megvásárolhatóak.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszúrták a házaspár autójának gumiját, a kerékcsere alatt kifosztották őket

Az idős házaspár késő este lépte át a szlovák-magyar határt Mercedes gépkocsijával. Alig száz méter… Tovább olvasom