Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Nyár végén kezdődik az átépítés

2006 végéig kaptak haladékot a fürdők, hogy úszómedencéikben felszereljék a vízforgató berendezést.

Az újabb határidő modosításnak köszönhetően 2006 végéig kaptak haladékot a fürdők, hogy úszómedencéikben felszereljék a vízforgató berendezést. A mosonmagyaróvári termálfürdőben a nyár végén kezdődő rekonstrukció során elvégzik az előírt átalaktást.

A közfürdők létesítését és működését szabályzó 1996-os kormányrendelet alapján új fürdőmedence csak vízforgató berendezéssel létesíthető, a töltő-ürítő rendszerű medencéket pedig 2002 év végéig vízforgató berendezéssel kellett volna ellátni az  alapvető higiénés feltételek biztosítása érdekében. A szaktárca felmérései szerint, amennyiben ez határidő maradt volna érvényben, úgy 2003 januárjától 667 medencét kellett volna megszűntetni. Ezért a jogszabály módosításával a határidőt idén május 1-re tolták ki. Most újabb módosítás született.

Kéthetente ellenőrizni kell a vizet

Az újabb felmérés és számos bejelentés alapján azonban egyértelművé vált, hogy a legtöbb helyen a meghosszabbított határidőre sem tudják felszerelni  - elsősorban a pénz szűke miatt - a vízforgató berendezést.  A minisztérium most úgy döntött, e medencéket akkor lehet csak tovább üzemeltetni, ha vizük bakteriológiai vizsgálatát legalább kéthetente elvégeztetik és az eredményt a fürdő bejáratánál, jól láthatóan nyilvánosságra hozzák. Az előírás szerint az üzemeltetőnek bakteriológiai kifogásoltság esetén soron kívül kell vizsgálatot végeztetnie, a fürdő látogatóinak számát pedig a felére csökkentenie, s erről az ÁNTSZ városi intézetét értesítenie. Három egymást követő kifogásolt vízminőség esetén pedig bezárják a fürdőt. Ezekkel az előírásokkal a vízforgató berendezés felszerelésének határidejét jövő év végére tolták ki.

Mosonmagyaróváron drasztikus átalakítás

A mosonmagyaróvári termálfürdőnek jól jött az újabb határidő módosítás, hiszen a gyógymedencék ugyan felmentést kaptak a vízforgatás alól, ám a két úszómedence hosszú távú üzemeltetéséhez elengedhetetlen az átalakítás. Orosz Sándor, a fürdő vezetője lapunknak elmondta: jelenleg már folyik a termálfürdő átalakításának tervezése, s a nyár végén megkezdődik a rekonstrukció. Ennek során az ötven méteres medencénél drasztikus átalakítás várható, a fürdő arculata a gyógyászat irányába mozdul el. Az ötvenes helyén három gyógymedencét és egy gyógyászati központot hoznak építenek. A harminchármas fedett medence megmarad, ám ezt is felújítják és többek közt az előírt vízforgató berendezést is felszerelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Citromdíj a kínai üzletnek

Ízléstelen üzlete és kirakata miatt citromdíjat kapott egy mosonmagyaróvári kínai bolt és a Kontúr. Tovább olvasom