Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Nyár végén kezdődhet a szemétlerakók rendbetétele

Nyár végén már elkezdődhet a huszonnégy hulladéklerakó rekultiválása a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén. A munkát hárommilliárd forinttal támogatja az unió és az állam.

Hárommilliárd forinttal támogatja az Európai Unió és az állam a mosonmagyaróvári, a csornai és a környékbeli huszonnégy hulladéklerakó rekultivációját, a társulásnak minimális önrészt kellett ehhez biztosítania. A rekultivációs és a hulladékgazdálkodásra vonatkozó pályázatok jelenlegi állásáról dr. Árvay Istvánt, a társulás elnökét kérdeztük.


– A minőségbiztosított tendereink visszajöttek, a közbeszerzésre pályázóknak harminc nap áll rendelkezésükre az ajánlattételre – magyarázta a szakember. Szerinte várhatóan nyár végén kezdődhet el a térséghez tartozó 24 lerakó rekultivációja, a projektet 2015-ig kell lezárni. Az alkalmazott technológiák lerakónként változnak. Figyelembe vették azt is, hogy milyen közel találhatók az ivóvízbázishoz. Az acsalagi, a bágyogszováti, valamint az egyik páli és vági lerakót teljesen felszámolják. A legköltségesebb eljárást a mosonmagyaróvári depónia követeli: ezt 642 millió forintos beruházás során zárják le, majd növénytakarást kap. Ennek felét költik a kónyi lerakóra, ott a lezárást követően a függönyfalas megoldást alkalmazzák. Hasonló technológiát alkalmaznak az enesei, kimlei, az egyik páli, a pásztori, a rajkai lerakóknál is. Az utóbbinál 164 millió forintos költséggel számolnak.

Dr. Árvay István: ˝Várhatóan a nyár végétől 24 hulladéklerakót rekultiválunk.˝
Dr. Árvay István: ˝Várhatóan a nyár végétől 24 hulladéklerakót rekultiválunk.˝

Míg a rekultivációt százszázalékosan támogatják, a hulladékgazdálkodásnál a társulásnak is hozzá kell járulnia a költségekhez. Dr. Árvay István szerint a pályázat beadása előtt egy hónappal változott a kiírás, a dokumentációt módosították. Így a korábbi 35 százalékos önrész helyett 20 százalékot kell felmutatnia a társulás önkormányzatainak a 4,2 milliárd forintos projektnél.

A beruházás hatékony működtetése koncepcióváltást követel – vallja a szakember. Az új üzemeltetési koncepció keretében az önkormányzatoktól valamennyi hulladékgazdálkodási feladatot a társulás venné át. – A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást és ártalmatlanítást a szelektív gyűjtéssel és válogatással együtt egységes egészként adnánk közbeszerzés útján koncesszióba. Ennek a tervnek két előnye van, egyrészt a koncessziós díj felhasználható lenne a hiányzó önerő pótlására és így nem kellene hitelt felvenni, másrészt pedig a közszolgáltatási díj mértéke árversenyt indíthat el a szolgáltatásra pályázók között – szögezte ledr. Árvay István. Elmondta:

– A napokban hozzáfogtunk a társulási megállapodás módosítási javaslatának elkészítéséhez, amelyben részleteztük az üzemeltetési koncepciót, a tulajdonviszonyokat, a működtetést és a tervezett díjpolitikát.

A fejlesztések egyébként 70 településen 116 ezer lakost, mintegy negyvenezer háztartást érintenek. A 4,2 milliárd forintból a tervek szerint 286 gyűjtősziget épül, azaz 500 lakosonként egy. A korábban tervezett 24 hulladékudvar helyett mára a projekt tizenegyet tartalmaz. A tervezett átrakóállomások költségtakarékossági okokból ugyancsak kimaradtak a jelenlegi pályázatból. A jánossomorjai lerakó melletti négyhektáros területen készülhet el a válogatómű komposztálóval és mechanikai előkezelővel.

Olvasóink írták

  • 3. hovatovabb 2010. június 13. 18:16
    „.)”
  • 2. invektus 2010. június 13. 13:43
    „:)”
  • 1. Tmoha 2010. június 12. 09:52
    „A mosonmagyaróvári szeméthegy rekultiválásához nem járulhatna hozzá az is aki annak idején megrakta osztrák szeméttel jó pénzért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyert a mosonmagyaróvári Karolina Kórház

Mintegy 47,8 millió forintos támogatást nyert a Karolina Kórház az Új Magyarország Fejlesztési Terv… Tovább olvasom