Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Novemberben már bonthatják a mentőállomást

Mosonmagyaróvár - Október végére lezárul a közbeszerzési eljárás, amiben kiválasztják az új mentőállomás építésének kivitelezőjét, akinek jövő év május végére kell elkészülnie az építkezéssel. A mentőállomás mellé tervezett orvosi ügyelet építése még kérdéses.
Az eredeti elképzelésekhez képest némi csúszással ugyan, de úgy tűnik, rövidesen tényleg megindul az új mosonmagyaróvári mentőállomás építése. Várhatóan néhány héten belül megkezdik a jelenlegi bázis bontását, majd helyén az új építését. Amint arról lapunkban korábban már többször beszámoltunk, évek óta napirenden van a helyi mentőállomás felújítása, illetve az új építése. Az önkormányzat és az Országos Mentőszolgálat többször tárgyalt már ez ügyben. Az elmúlt évben határozott a képviselő-testület arról, hogy támogatja a helyi mentőállomás teljes újjáépítését. Ehhez megszavaztak 45 millió forintot is. Az Országos Mentőszolgálat szintén ekkora összeggel járul hozzá a beruházáshoz.

A mosonmagyaróvári állomás épülete jelenlegi formájában már csak korlátozottan alkalmas feladatára. A mentőszolgálat 1962- ben költözött ide, ahol már akkor is a kórház egy részlege működött. Az öt kocsiállású telephelyet a Nysa típusú mentőautókra tervezték, így a garázsok az új járművek méreteinek mára nem felelnek meg. Emellett az elmúlt több mint négy évtized alatt az épületen csupán kisebb javítások, festések történtek, ezért mára rendkívül leromlott az állapota, a falakon ujjnyi repedések éktelenkednek, több helyen leestek a csempék és a vakolat is.

Ilyen lesz: A tervek szerint jövő év nyarától már innen indulnak a mentőautók.
Ilyen lesz: A tervek szerint jövő év nyarától már innen indulnak a mentőautók.

A jelenlegi bázist teljesen elbontják, helyén pedig korszerű telepet hoznak létre. Hosszas előkészítés után most úgy tűnik, rövid időn belül megindulhat az építkezés. Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek elmondta: az egész beruházást a mentőszolgálat koordinálja, az önkormányzat pedig támogatást ad hozzá. A kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárás október végére zárul le és akkor kötik meg a nyertes pályázóval a szerződést. Ezt követően várhatóan november elején megkezdődik az érdemi munka a jelenlegi állomás elbontásával. A kivitelezőnek jövő év május végéig át kell adnia az elkészült új mentőállomást. Az átépítés idejére a mentők ideiglenesen a városi tűzoltóságon kapnak helyet. Ehhez kisebb mértékű átalakítás volt szükséges a tűzoltólaktanyában. Ez önkormányzati támogatással és a tűzoltók társadalmi munkájával már az év első felében elkészült.

A mentőállomás építésével együtt az önkormányzat szeretné megvalósítani az úgynevezett „egypontos" sürgősségi ellátórendszert. A korábbi tervek szerint az új állomás épületében helyezték volna el a városi és a vidéki orvosi ügyeletet, ez azonban sem tulajdonjogi, sem pedig pályázati szempontból nem kivitelezhető. Ezért végül úgy döntöttek, hogy a mentőállomás mellé épül fel az orvosi ügyelet. A beruházás támogatására a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás pályázott a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében 60 millió forintra. Várhatóan heteken belül kiderül a pályázat eredménye, ennek függvénye, hogy a mentőállomással párhuzamosan felépülhet-e az orvosi ügyelet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportpályaavató versenyekkel

Mosonmagyaróvár Versenyekkel egybekötött avatóval adták át a Kiserdő szomszédságában, a Károly úti… Tovább olvasom