Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Növelnék az építményadót

Jánossomorja képviselő-testülete legutóbbi ülésén Kurunczi Károly polgármester elöljáróban elmondta: az országos büdzsét az Országgyűlés még nem fogadta el, ám a helyi költségvetési koncepciót november 30-ig a polgármesternek elő kell terjesztenie.
Elhangzott: a helyben maradó személyi jövedelemadó (szja) mértékét még nem ismerik, de az előzetes információk szerint a települést megillető szja 10-ről 8 százalékra fog csökkenni. Így várhatóan ennek összege Jánossomorján 46 millió forint lesz. A normatívák nem emelkednek, sőt, a gyermeklétszám-csökkenés miatt ebből kevesebb állami pénzre számítanak. Az előzetes adatok szerint a központi költségvetési támogatás 245 millió forint lesz, szemben az idei 248 millióval. A helyi adók esetében az önkormányzat az építményadó mértékének növelését javasolja a jelenleg 500/négyzetméter/év helyett 600 vagy 700 forintra. (A testület erről december 15-én dönt.)
Elhangzott az is, hogy a Bursa Hungarica ösztöndíjra magasabb összeget kell elkülöníteni. Idén 48 jánossomorjai hallgató részesült 10 hónapon át havi 5000 forintos támogatásban, a következő évre 64 kérelem érkezett.
Az ülésen ugyan megszavazták valamennyi igénylő támogatását, de több képviselő is jelezte, hogy az ösztöndíj-támogatást a jövőben alaposan át kell vizsgálni, mert a beadott lapokból egyértelműen kitűnik, hogy több diák esetében a családokban az egy főre jutó havi összeg minden bizonnyal nem valós számokat tartalmaz.

A költségvetés felújítási és fejlesztési kiadásaiban szerepel Jánossomorján többek között a belterületi utak felújítása, aszfaltozása, uszodakerítés, szauna kialakítása, a temetőben urnafal építése, turisztikai és információs központ létrehozása, a művelődési ház tetőszerkezetének, valamint a volt mozi épületének a felújítása. Emellett térfigyelő rendszert is szeretnének, illetve a Felsőlókert utcán sportpályát is kialakítanának, a polgármesteri hivatal épületében pedig felújítanák az elektromos hálózatot. A koncepciót a képviselők kisebb módosítási javaslatokkal, de egyöntetűen támogatták.

Az ülésen egyebek mellett egyetértettek az alapfokú művészeti iskola alapító okiratának pontosításaival is, a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítványnál új kuratóriumi tagként Kocsis Péter jelölésével, valamint azzal, hogy dr. Mihályi Zsuzsanna Újrónafőn is folytathasson háziorvosi tevékenységet. A testület megszavazott továbbá egymillió forintos támogatást a somorjai Stáció-kápolna felújítására. Döntöttek a képviselők arról is, hogy december 15-én délután négy órakor közmeghallgatást tartanak a művelődési házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Jogtalan előnyök nélkül''

Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester elmondta, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat számára… Tovább olvasom