Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nőtt a város gazdasági ereje

A helyiadó-bevételek közel felét a város húsz legnagyobb adózó cége fizette be az elmúlt évben Mosonmagyaróváron.
A hagyományokhoz híven a húsz legnagyobb adózót köszöntötték a minap Mosonmagyaróváron. Stipkovits Pál polgármester elmondta: tavaly mintegy 1,1 milliárdos iparűzésiadó-bevétellel számolt a költségvetés, ehhez képest viszont 1,242 milliárd forint folyt be ebből az adónemből, a megelőző évvel azonos adóterhek mellett. A tizenöt százalékos gazdasági növekedés nagyban hozzájárult, hogy az önkormányzat teljesíteni tudta kötelező feladatait. Az elmúlt évben végzett város-összehasonlításból kiderült, hogy Mosonmagyaróvár az egyik legnagyobb adóerő-képességgel bíró város a vizsgált települések között.

A polgármester hangsúlyozta: nem volt könnyű év a tavalyi, ám feszített, takarékos gazdálkodás mellett sikerült fajlagosan csökkenteni a város adósságállományát és a tervezett fejlesztési elképzeléseket is teljesíteni tudták. Stipkovits Pál szerint az idei év azonban már nem ilyen biztató. A költségvetésbe 1,2 milliárdos iparűzési adót terveztek, ám az eddigi időarányos adatok szerint mintegy 100 millióval kevesebbre számíthatnak. Amennyiben ez az állapot a későbbiekben sem változik és az ingatlanértékesítések sem valósulnak meg, úgy az önkormányzat kénytelen lesz felvenni a betervezett teljes hitelkeretet, ám a város adósságállománya így sem emelkedik 990 millió forint fölé.

A város húsz legnagyobb adózójának köszöntésekor a polgármester elmondta: az összadóbevétel közel felét, a teljes iparűzési adónak pedig a 42 százalékát, mintegy 500 millió forintot fizettek be ezek a cégek.
A legtöbb adót befizető gazdasági egységek: Vogel & Noot Hőtechnika Kft., Motim Rt., Mofém Rt., Motim Kádkő Kft., Nolato Protec Kft., Motim Műkorund Kft., Tesco-Global Áruházak Rt., Vogel & Noot Technológiai Kft., Kühne rt., Vogel & Noot Mezőgépgyár Kft., BBB Moson-Cink Kft., Club Eldorado Kft., Lajta–Hanság Rt., Wahl Hungária Kft., Óvártej Rt., Albatros Travel Kft., Kaiser Food Kft., Pannonmill Rt., Arlington Kft., Rekultív kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóautóval érkezett az ifjú pár

Szirénázó, villogó tűzoltóautó fékezett le szombaton délután a mosonmagyaróvári városháza előtt. A járműből azonban ezúttal nem a védőruhába öltözött egység ugrált le villámgyorsan. Sőt, a megszokottól eltérően a tűzoltóautó elejét egy hatalmas virágcsokor díszítette. A megkülönböztető jelzés egy fiatal párnak szólt, akik szombaton fogadtak egymásnak örök hűséget. Tovább olvasom