Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Nő a fegyveres rablások száma

Mosonmagyaróvár - Egyelőre nem tudni, hogy a pénzszerzésen túl mi motiválta az elmúlt időszakban történt négy fegyveres rablás elkövetőit. A rajkai pénzváltóban vélhetően „profik jártak", míg a levéli élelmiszerüzletet valószínűleg egy magányos rabló végső elkeseredésében akarta kifosztani. A fegyveres rablások számának drasztikus emelkedése országos tendencia.
Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, alig tíz nap alatt összesen négy fegyveres rablás történt Mosonmagyaróvár környékén. Ennyi alkalommal szereztek vagy próbáltak szerezni pénzt fegyveresek. Bár a nyomozás még az elején tart, ám valószínűleg az esetek között – egy kivételével – csupán annyi a közös, hogy mindegyikben ismeretlen az elkövető. Az egyértelmű, hogy a bűncselekmények elkövetését minden esetben a haszonszerzés motiválta, ám azt egyelőre még nem tudni, hogy mi állt ennek a hátterében, milyen elkövetői körhöz tartoznak a tettesek.

Az ilyen rablások elkövetői több csoportba sorolhatók. Vannak az úgynevezett krízis-bűnelkövetők, akiknek a magánéletében olyan negatív változások következtek be, amik miatt úgy gondolják, egy ilyen – egyébként nem kis kockázattal járó – bűncselekménnyel egyenesbe hozhatják az életüket – tudtuk meg dr. Csokán Csaba alezredestől. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője lapunknak elmondta: más csoporthoz tartoznak az úgynevezett „profi" elkövetők, akik életvitelszerűen űzik ezt a „szakmát", így biztosítva a megszokott életszínvonalukhoz szükséges anyagiakat.

Rövid idő telt el a négy bűncselekmény óta, így biztosan nem jelenthető ki egyikről sem, hogy milyen elkövetői körbe tartoznak a tettesek. A rajkai pénzváltó rablását vélhetően úgynevezett „profik" követték el. A tanúk elmondása szerint itt nagyon gyorsan történtek az események, az elkövetők nem vesztegették az időt, előre leosztották a szerepeket, mindenkinek megvolt a maga feladata. Más volt a helyzet a levéli élelmiszerüzletben. Itt vélhetően úgynevezett „kríziselkövetőről" van szó, aki általában egyedül vesz részt a bűncselekményben, láthatóan ideges, kapkod és nincs gyakorlata ebben.

Nagy erőkkel folyik a nyomozás, a begyűjtött adatok értékelése mind a négy rablásnál.
Nagy erőkkel folyik a nyomozás, a begyűjtött adatok értékelése mind a négy rablásnál.

Az alezredes elmondta: az idei évben országosan is kiemelkedő az ilyen bűncselekmények száma. Míg tavaly az országban összesen alig több mint húsz ilyen bűncselekmény történt, addig idén már ennek több mint a fele. Tavaly Mosonmagyaróváron és környékén egyetlen fegyveres rablás sem történt, most viszont már négy is. Egyelőre nincsenek olyan információk, miszerint a határ közelsége közrejátszott volna az elkövetésben, vagy külföldi bűnözőkről lenne szó. Ám egyelőre nem zárják ki ennek a lehetőségét sem. Egyelőre korai lenne azt kijelenteni, hogy kizárólag szociális okok vezérelték az elkövetőket. Az alezredes szerint a rablásokról szóló híradások akár tippet is adhatnak a lehetséges elkövetőnek. Gondolhatják úgy, hogy noha rizikós egy ilyen rablást elkövetni, mégis könnyen pénzhez juthatnak. A sikeres rablások – ahol nem tudják az elkövetőt azonnal vagy nagyon rövid idő alatt felderíteni – további bátorítást adhatnak ezeknek az embereknek.

dr. Csokán Csaba hozzátette: nagy erőkkel folyik a nyomozás, a begyűjtött adatok értékelése mind a négy rablásnál. Emellett bevezették a szükséges intézkedéseket, hogy megfelelő választ adjanak a történtekre, elejét vegyék a hasonló eseteknek. A számos intézkedés közt egyebek mellett jelentősebb rendőri erő lát el szolgálatot a környéken, valamint a járőrútvonalak megtervezésénél is figyelembe vették a rablók számára potenciális objektumokat. Együttműködést kezdeményeztek továbbá az érintett létesítmények tulajdonosaival, miként tudnak ők is tenni annak érdekében, hogy megnehezítsék a rablók dolgát.

Már az előkészület is büntetendő

A rablásért alapesetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés járhat az elkövetőknek, de minősített esetben akár 15 év is lehet a felső határ. A közelmúltban életbe lépett jogszabályi változás alapján az ilyen bűncselekmény előkészülete is büntetendő. 


Olvasóink írták

 • 7. Rebiii 2009. február 19. 16:41
  „RickCartman! Egyet értek veled..de sokkal egyszerübb a kormányt okolni, nem? én is mondtam már egy korábbi kommentembe hogy nem mindenért a kormány a felelős.Ha mindenki elmenne lopni mi lenne ?! ez csak az embereken,és a felfogáson múlik.”
 • 6. nocomment41 2009. február 19. 16:36
  „Ja igen..
  "Ezzel a rendőri pálya után érdeklődő, de érettségivel nem rendelkező fiatalokat akarják megnyerni."”
 • 5. nocomment41 2009. február 19. 15:35
  „"Jönnek a szerződéses rendőrök?
  Fejlesztésre és létszámnövelésre húszmilliárdot kér az országos főkapitány
  "Ha a közbiztonság javításához több rendőr kell, több rendőr lesz. Ha több pénz kell, lesz, ha máshonnan kell elvenni, akkor el fogjuk venni!" - mondta Gyurcsány Ferenc a múlt héten az ORFK évértékelő vezetői értekezletén."
  "Őket a tiszthelyetteseknél rövidebb idő alatt képezhetnék ki, s gyorsabban csökkenhetne a létszámhiány. A szerződésesek tisztesi rendfokozatban léphetnének szolgálatba, elsősorban a bevetési egységeknél. Objektumőri, illetve magasabb képesítésű rendőrökkel csoportos járőrszolgálatot is elláthatnának."
  http://nol.hu/belfold/lap-20090219-20090219-27”
 • 4. RickCartman 2009. február 19. 10:16
  „Nem tudom mi itt a baj, régen is voltak rablók, gazemberek, haramiák, útonállók, olyanok, akik lusták voltak dolgozni menni, aztán vagy bitófán, vagy tömlöcben végezték, vagy bujdokoltak, ilyen a világ rendje.Mégsem vonyitotta senki, hogy Mária Terézia monnyon le...meg hogy iszonyú a nyomor a ferencjóska beszéde miatt...ja tényleg, mikor is volt 3 millió koldús országa itten ez a Mária országa?Csak nem..?Ejjjej”
 • 3. Tisztánlátó 2009. február 18. 19:39
  „Fegyvert a magyarnak!!! Majd ő megszerzi amit a rendszerváltás nem tudott megadni neki.
  :-)”
 • 2. rivotril2mg 2009. február 18. 18:31
  „persze ez csak vicc volt, nehogy éjjel rám rúgják az ajtót tisztelt rendőr urak, ez még nem minősül előkészületnek,remélem”
 • 1. rivotril2mg 2009. február 18. 18:29
  „ha már így belemelegedtünk asszem holnap én is átkullogok a takarékba egy maszkal egy kis plusz bevételért, úgy is mostanában szűkebbre kellett szabnom a költségvetést az ország hibájából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós bevétel a megrekedt kaszinóvárosból

Bezenye, Hegyeshalom - Hans Asamer, az Euro Vegas projekttulajdonosa nem hagyhatja, hogy „öreg… Tovább olvasom