Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nincsenek dokumentumok a panelokról?

Egyszerű meghibásodásnak indult, aztán mégis több hétig tartó bosszúsággal, bontással és hivatali kilincseléssel járt egy lefolyódugulás egy panelházban. Csupán egyetlen közműtérkép hiányzott ahhoz, hogy a hibát néhány óra alatt elhárítsák. Ám senki nem tudta, merre is mennek a csövek a Széchenyi-lakótelepi panelház alatt.
Két lépcsőház összes szennyvize sokadszorra öntötte el a minap Molnárék földszinti lakásának előszobáját. A lakás ugyanis az utolsó a ház csőhálózatában, így egy dugulás esetén a felsőbb szintekről érkező összes szenny itt „tör a felszínre". Így történt ez a legutóbb is, amikor már nem segített az egyszerű duguláselhárítás. Molnárék kálváriája ekkor kezdődött, kiderült ugyanis, hogy semmiféle dokumentáció nem található a ház közműveiről. Így szinte az egész alagsorban fel kellett törni az aljzatbetont, hogy megtalálják a dugulás, csőtörés helyét.

– Március óta négyszer történt olyan mértékű dugulás az épületben, hogy a vécékagyló teljes keresztmetszetében és a zuhanytálca lefolyóján is ömlött az szennyvíz, ami az egész előszobát beterítette – mondja Molnár László. – A négy alkalomból egyszer sem a lakáson belül volt a dugulás, hanem az alagsori hőfogadóban, illetve tárolóhelyiségekben. Az épületen belüli duguláselhárítást a lakóknak kell intézni, mivel csupán az ingatlanon kívül feladata ez az Aqua kft.-nek. Így hát minden esetben a közös képviselővel együtt intézkedtünk erről. Nem csoda, hogy eldugult a csatorna, hiszen az elhárítások során felmosórongyot, intimbetétet, tisztítókendőt, alufóliát, csokispapírt, de még betondarabokat is találtunk a csövekben.

– A legutóbbi beavatkozás során az alagsori helyiségekben az aljzatbeton felbontására is szükség volt a csőtörés helyreállítása miatt. Ekkor derült ki, hogy nincs meg a ház kiviteli tervdokumentációja, ami a közművek pontos elhelyezkedéséről ad információkat. A jelenlegi közös képviselő elődjétől nem kapta meg ezeket a papírokat. Ezért a közös képviselővel együtt a polgármesteri hivatalhoz fordultunk, ahol négy helyről utasítottak el bennünket, mondván: nem szerepelnek nyilvántartásukban ezek a dokumentumok. Senki sem tudta megmondani, hol is szerezhetnénk be a szükséges rajzokat. A helyi levéltár munkatársához is fordultunk, aki próbált segíteni, ám náluk sem fellelhetők ezek az iratok. Sikerült felkutatnunk a panelház építésénél felelős művezetőt is, ám érthető módon már nem emlékezett arra, hogy pontosan hol is találhatók közművek.

A dokumentumok hiányában olyan munkákat is el kellett végezni, ami elkerülhető lett volna, ha megvannak a rajzok. Ez tanulság lehet minden panelházban lakó számára. Így csaknem két héten át kellett a kivitelezőnek a betont törnie az alagsorban, mire megtalálta a hibás vezetéket. Az már csak ráadás, hogy a javítások során még a ház előtt, az utcán is találtak egy olyan szennyvízaknát, ami eddig semmiféle közműtérképen nem szerepelt – mondja Molnár László.

Lapunk érdeklődésére Zalán Zsolt, az építési iroda vezetője elmondta: ismerik a problémát, hiszen irodájukat is megkeresték ez ügyben, ám sajnos nem tudtak segíteni. Az építési hatósági nyilvántartás engedélyezési terveket tartalmaz, ebben viszont nem szerepelnek gépészeti és egyéb vezetékek. Az irodavezető szerint a ház kivitelezőjének vagy beruházójának jogutódjánál esetleg fellelhetők ezek a dokumentumok. Emellett a hivatal irattárában is találhatók ilyen papírok, ám csak olyan épületekről, amelyek a korábbi városi tanács beruházásában készültek.

Nem csoda, hogy eldugult a csatorna, hiszen felmosórongyot, intimbetétet, tisztítókendőt, alufóliát, csokispapírt, de még betondarabokat is találtunk a csövekben. - Molnár László

Olvasóink írták

  • 1. Contar 2011. május 23. 17:07
    „Még Széchenyi utcás koromból emlékszem egy dugulásra, amit egy sütőben elégetett, egész grillcsirke okozott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcskereső belvárosi séta iskolásoknak Mosonmagyaróváron

Kulcskereső belvárosi sétára invitálja a Múzeumi Világnap hetében az általános iskolásokat a… Tovább olvasom