Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nincs szúnyogsegély

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nem tud pénzt adni a szigetközi szúnyogirtásra. Szerintük nem őket, hanem a megyei önkormányzat vis maior alapját kellett volna megcélozniuk a segítségkéréssel.
A Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége (SZÖSZ) két hete levélben fordult az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF), sürgős segítséget kérve. Úgy vélik: az elárasztás és a csapadékos időjárás miatt idén annyira elszaporodtak a vérszívók a térségben, hogy nemcsak az önkormányzatok belterületein, hanem külső, vízparti részeken is irtani kellene. Ezt azonban nem bírják el a települések büdzséi.

Nem kaptak választ

A katasztrófavédelem vis maior keretéből a szigetközi terület 37,5 ezer hektárjára 32 millió forintot igényelnének a szúnyogok kiirtására. A felhíváshoz Mosonmagyaróvár is csatlakozott, s Kuroli Géza professzor szakmai véleményét is csatolták. A levélben a korábbi tiszai árvíz után nyújtott katasztrófavédelmi segítségre hivatkoznak.

A repülőgépek és a permetlé rendelkezésre áll, hisz folyamatosan irtanak a térségben, ám a pénz még hibádzik. Ráadásul gyors segítségre lenne szükség. Zsoldos Ferenc, Püski polgármestere lapunknak elmondta: az eltelt két hétben semmilyen választ nem kaptak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. Igaz, korábban nem is egyeztettek a segítségkérést illetően.

A megyei keretből?

Dobson Tibor tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: a szigetköziek nem a megfelelő helyen kopogtatnak a szúnyogirtást illetően.

– Ebben a kérdésben mi nem tudunk, s nem is áll módunkban segíteni – kezdte a szóvivő. – A megyei önkormányzat vis maior keretére kellene pályázniuk. Ha ez elfogyott, akkor azt a Belügyminisztérium tudná kipótolni – kérés esetén. A tiszai árvíz idején a Belügyminisztérium az OKF-et bízta meg az „újjáépítéssel", melybe a szúnyogirtás is beletartozott. Az „újjáépítési" kompetenciánk tavalyelőtt megszűnt. Úgy gondolom, a szigetköziek levelére nálunk senki sem tud majd érdemi választ adni – mondta Dobson Tibor.

Kiszélesítenék a határokat

Korábban az is felmerült a SZÖSZ részéről, hogy ha nem kapnak támogatást, vagy az igényeltnél csak kevesebbet, akkor újra megbeszélést kezdeményeznek a szövetség tagjaival. Arra is gondoltak, hogy kiszélesítik a községek határait, főleg a vizes élőhelyek irányába. Információink szerint a megyei önkormányzat idei vis maior kerete már tavasszal kiapadt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifitalálkozó a Hanságban

A Hanságliget és Jánossomorja között elterülő Hanság-Nagyerdőn hétvégén negyedik alkalommal… Tovább olvasom