Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Nincs még terv a Bartók-iskola átalakítására

Elballagtak az utolsó nyolcadikosok a nyá- ron már hivatalosan is megszűnő mosonma- gyaróvári Bartók-iskolából. A nevelők több mint fele tovább folytathatja munkáját a létrejövő tagintézményben, az igazgató azonban húsz év után búcsúzni kénytelen az iskolától.
A holnapi tanévzáró ünnepélyt követően végleg lezárul az a már több mint egy éve húzódó – esetenként sokakat megmozgató – folyamat, ami a mosonmagyaróvári Bartók Béla Általános Iskolát övezi. A mosoni városrész évtizedek óta meghatározó oktatási intézménye nem szűnik ugyan meg, ám csökkentett létszámmal a Haller tagiskolájaként nyitja majd meg kapuit szeptemberben.

A Bartók-iskola sorsa pontosan egy éve pecsételődött meg, amikor költségvetési szempontokra hivatkozva az önkormányzat képviselő-testülete tavaly júniusi ülésén döntött az intézmény megszüntetéséről. Az érintettek több fórumon adtak hangot felháborodásuknak. Ennek nyomán a városkormányzó erők végül némileg módosították elképzelésüket, így a Bartók-iskola némi „karcsúsítással" ugyan, de tagiskolaként tovább működhet.

A Bartók megszűnésével egy időben jár le az intézmény igazgatójának megbízatása is. Csicsai Ferenc két évtizedet töltött az iskolában, ennek felét az intézmény vezetőjeként.

Tíz osztály indul szeptemberben

– A tanórákon érezhető volt a hiánya annak a mintegy ötven tanulónak, akik már a gimnáziumban folytatták a tanulmányaikat. Ám a maradó kétszáznyolcvan gyerek nagyon jól érezte magát az iskolában. Április vége óta bizakodóbbá vált a hangulat, miután a várakozásainkat is felülmúlva huszonhat elsőst írattak be szeptembertől az iskolába. Így a következő tanévtől tíz általános iskolai osztályt indíthatunk. Úgy érzem, a kollégák helyzetét sikerült megnyugtatóan rendezni. Az eddigi harminc nevelőből tizennyolcan maradnak a Bartókban. Lesznek, akik nyugdíjba vonulnak, felmentéssel távoznak, illetve a város más iskoláiban folytatják tovább a munkát.

– Jelenleg készülünk az épület átalakítására. Az eddigi tizenhat tanulócsoport helyett szeptembertől tíz csoportban folyik majd a tanítás. Szeretnénk az épületet gazdaságosan kihasználni, ezért az osztályokat a régi szárnyban helyezzük el. Aggodalomra adhat okot azonban, hogy még mindig nem tudjuk, miként lesz megosztva az épület az Éltes és a megmaradó tagiskola között. Úgy néz ki, hogy a két intézménynek sikerült kompromisszumra jutnia ebben a kérdésben, ám hivatalosan elfogadott terv még nincs.

„ Még nem tudom, hol folytatom a pályámat"

– Folyamatosan kiálltam amellett, hogy a teljes szakmai önállóság az átszervezés után is biztosított legyen az itt dolgozók számára. Ha ez nem így lesz, úgy érzem, az iskola elveszik. Amióta a Bartók léte veszélybe került, folyamatosan kiálltam létjogosultsága mellett. Szívügyemnek tekintettem, hogy a szülők beírassák gyerekeiket a bezárásra ítélt intézménybe. A szeptembertől első osztályba járó huszonhat tanuló bizonyítja, hogy érdemes volt küzdeni és szükség van a Bartókra.
– Az iskola nevelőtestülete úgy látta biztosítottnak az átmeneti időszak nyugalmát, ha a helyettesi feladatokkal engem bíznak meg. Az értekezleten a kollégák hetven százaléka kiállt mellettem ez ügyben. Ennek ellenére a Haller-iskolából neveznek ki igazgatóhelyettest a Bartók vezetésére.

Azt nem akartam erkölcsileg felvállalni, hogy tanárként itt maradok, hiszen azzal egy kolléga munkakörét vettem volna el, így szeptembertől még nem tudom, hol folytatom a pályám. A lényeg azonban, hogy ugyan más néven, de az iskola tovább működhet.
A leköszönő igazgató, mint mondta, az iskolában az elmúlt hónapokban már a gyerekek közt is beszédtéma volt a Bartók megszűnése, ám nem akarták, hogy ez rányomja a bélyegét a második félévre.

Kapcsolódó cikkek >>
A Bartók-iskola befogadná az Éltest (2003-09-30) >>
A Bartók-iskola marad is, meg nem is (2003-12-05) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töltésdíj: felháborodás

A Szigetközben az árvízvédelmi töltések útjainak használatáért fizetni kell. Célunk az, hogy minél… Tovább olvasom