Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nincs kiút a szegénységből?

Nem lát kiutat a szegénységből a hanságligeti Nagy család. Hiteleik miatt olyan nehéz helyzetbe jutottak, hogy a napi betevő előteremtése is gondot jelent számukra. Segélykiáltásuk levél formájában érkezett hozzánk.
 A négytagú Nagy családban jelenleg egy kenyérkereső van, a nagyobbik fiú. A családfő tartós betegsége miatt nem tud munkát vállalni, felesége nyolc éve rokkantnyugdíjas. Kisebbik gyermekük értelmileg sérült. Számukra a szegénységből való kitörés nehéz, mondhatni lehetetlen.
Kérdésünkre, hogy emlékszik-e, mikor fordult ilyen rosszra a helyzetük, gondolkodás nélkül tudta a választ Nagy Sándorné.

„Kétezerben. Akkor kezdődött minden. Hűtőre, mosógépre és egyéb alapvető eszközökre volt szükségünk, de hitelt kellett felvennünk ahhoz, hogy ezeket meg tudjuk vásárolni. Később újabb kölcsönök felvételére kényszerültünk. Idővel a fizetésünk csökkent, a törlesztőrészletek meg csak növekedtek. Már megbántuk, hogy így cselekedtünk, de akkor úgy láttuk, hogy máshogy nem megy" – bánkódik az asszony.
Előfordult, hogy két hétig voltak villany nélkül, ugyanis számláikkal folyamatos elmaradásban vannak.

Nagy Sándorné: ˝Végső elkeseredésemben levelet küldtem a miniszterelnöknek.
Nagy Sándorné: ˝Végső elkeseredésemben levelet küldtem a miniszterelnöknek.

„Végső elkeseredésemben levelet küldtem a miniszterelnöknek. Valószínűnek tartom, hogy el sem olvasta, s a titkárnőjétől kaptuk a választ: nem tud rajtunk segíteni. Nem adtam fel, Csányi Sándornak is írtam egy levelet. Ő beteg gyermekem miatt küldött nekünk százezer forint támogatást, aminek nagyon megörültünk. Sajnos azonban, ahogy jött, úgy ment is a pénz, és megint ott vagyunk, ahol a part szakad" – kesereg az édesanya.

– Folyamatosak a veszekedések a családban a pénztelenség miatt. Szeretnék ebédet főzni nekik, de nincs miből. Még a gyógyszereinket sem mind tudjuk kiváltani – mondja Nagyné.

A szerény körülmények között élő család bármilyen segítségnek örülne: cserépkályhájuk javításra szorul, konyhabútoraik rossz állapotban vannak, mosógépük elromlott.

 

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. abszurdisztán 2013. április 03. 12:33
  „Féreg ! Ki a fene akarna ledöfni , nem vagy te annyira fontos ember ... :) Hihetetlen, mennyi hülyeséget bírsz összeírni.... sajnálom a környezetedet !! :)”
 • 23. evikedves 2013. március 31. 21:23
  „Én is tudok olyan esetről amikor a Kisalföldet átverték a 300ezres villanyszámlát kifizetni nem tudó egyedülálló anyukáról akinek a gyerekei dolgoznak élettársa meg kamionos,a súlyosan beteg nő egész nyáron Ausztriában dolgozott mezőgazdasági munkán”
 • 22. pancser 2013. március 31. 16:41
  „21. abszurdisztán 2013.03.30. 07:13
  Aha most meg kéne ijednem, ezzel szemben lehet hogy te azzal álmodsz, hogy az iskoláidat kell összepakolnod, lesz búcsú a fegyverektől neked. Gondolom ilyenkor verejtékben fürödve ébredsz. Valakit az egyik fejed szerint a háta mögött féregnek neveztek, de elég gyáva férgek vagytok, hogy ezt meg is mondjátok neki, szemtől szembe, mert hát gerinctelenség öröklődött. Ha a hátát látjátok ott foroghat körülöttetek, valószínű hitehagyott maszopos az ipse és az ellenfeled.
  Azt mondtad nem személyeskedsz, dehogynem mást sem csinálsz. -4%
  Egyébként te és ti nekem nem tudtok ártani legfeljebb orvul ledöfni egy sötét utcában!”
 • 21. abszurdisztán 2013. március 30. 07:13
  „20 !
  Féreg-Pancser !
  Szerintem meg neked kell új állás után nézned...::)), meg a semmittevő haverjaidnak...::)), tudod, én a helyedben már elkezdenék csomagolni...::))”
 • 20. pancser 2013. március 28. 17:44
  „19. justitia18 2013.03.28. 14:52
  Az MSZP ilyenek miatt nem megy semmire mint ti vagytok! Új emberek új szelek kellenek helyettetek, meg egy új párt.
  A témához: Sajnos el tudom képzelni azt amit a falubeli írt róluk, tudnék mesélni hasonlókat. Inkább hiszek "tirkisasszony"-nak mint a gazdálkodni nem tudó panaszkodónak.”
 • 19. justitia18 2013. március 28. 14:52
  „18 !
  Kedves Köcsög !

  Ha számíthatnának Pestátokra a szegény emberek, akkor miért tartoznak az Aquának 200 millióval, a Vüf-nek 100 millióval, stb., stb. ??? A lakosságot megnyomorító törvények, adók meghozatalához ki asszisztál Bp-en ?? Hát a Kubatov Pesta...Ehhez kell aztán nagy szociális érzékenység...::))

  Egyébként, ha Kubatov Pestátok kiáll a városban és elmondja a valós vagyoni helyzetét (pl: hogy miből végtörlesztett 10 milliót, meg vele együtt a "nagy tudású tanácsnoka" is, aki szerényke tü. nyugdíjából épít 40 millás házat a lakóparkban..::)), hogy az egyéb "elszegényedő" képviselők vagyoni helyzetéről ne is beszéljek ::)), akkor biztosan más is megteszi majd. Addig meg furdaljon a kíváncsiság...::)).
  Különben meg, a képviselők vagyonbevallása nyilvános, vagy írj neki egy személyes, szívhez szóló levelet, hogy tanítson meg téged is pénzt keresni..::))”
 • 18. kocsoggorog 2013. március 28. 08:24
  „Kedves justitia18!

  Aki ismeri a polgármestert Mosonmagyaróváron, az tudja hogy rá számíthatnak a szegény emberek.
  Egy kérdésre válaszolj kérlek, ha Kovács Tamás olyan jó munkával keresett egy év alatt 25 millió forintot, akkor miért sunnyog? Álljon ki a nyilvánosság elé és mondja el pontosan miből származik a havi több mint két millió forint megtakarítása!”
 • 17. justitia18 2013. március 27. 17:15
  „13 !
  Kedves Köcsög ! Nagyon várom a válaszodat !! Vagy netán zabot hegyezel a Futrinka utcában ?? ::))”
 • 16. tirkisasszony 2013. március 27. 16:14
  „Nem vagyok bejáratos hozzájuk de kicsi falu és ismerik egymást az emberek,hitelek manapság ritka az olyan ember akinek nincs hitele,és azt is tudom hogy ön hibáján kivül is elcsuszhat az ember de ök nem arra koncentráltak hogy kifizessék a tartozásukat hanem hagyták öket hatványozodni és nem azért mert nem tudták kifizetni hanem mert nem akarták mert mindig is azt csinálták hogy majd kérek innen kérek onnan majd más megoldja a problémánkat,és eljött az hogy már senki nem adott most majd kérek a kisalföldtöl!Nekünk is átt kell rakatnunk a cserépkályhánkat nekem nem akar valaki segíteni????Nálunk is van jövedelme mindenkinek van két kis korú gyerköcöm,ja és még hitelem is van!Szánalmas ez az egész ö meg otthon röhög a markába,hogy megint lesz olyan hülye aki megszánja!”
 • 15. justitia18 2013. március 27. 15:39
  „13 !
  Kedves Köcsög !
  Csak a valós, reális gazdasági tényeket közölte Abszurdisztán, nem valótlanokat, hazugságokat állított, mint te. Sajnos, nyomorog az emberek zöme, még itt helyben, Óváron is. Gondolom te is tudod, 180 milliós tartozás az Aqua-nak (víz), 100 m. a Vüf-nek (fűtés), folytassam: Eon (áram), Gdf Suez (gáz)... ??
  Nagy Kubatov elvtársatok miért nem ad az általa az adófizetők zsebéből keresett cirka 25 millióból, 2012-ben csak 10 milliót végtörlesztett, maradt neki még vagy 15 millió !! Erről miért nem beszélsz ?? Vagy a nagy tudású, nyugalmazott tanácsnokról, aki 40 milliós házat épít a nyugdíjából ?
  Dr. KT-ról pedig tudom, hogy ő legalább támogat jó pár családot a városban.”
 • 14. knifemaster 2013. március 27. 12:27
  „12. tirkisasszony 2013.03.27. 10:41
  Ennyire bejáratos vagy hozzájuk?
  A hiteleikről mesélnél kicsit?
  Mert as bevételekkel <moderálva> tisztában vagy.”
 • 13. kocsoggorog 2013. március 27. 12:07
  „abszurdisztán már itt is mocskolódsz? Kedves Kovács Tamás (mszp) az egy év alatt keresett 25 milliójából miért nem ad?”
 • 12. tirkisasszony 2013. március 27. 10:41
  „Nagyon jól ismerem a családot,és nem csak én háborodtam fel ezen a cikken.Minden családtagnak van jövedelme a kisebbik fiu aktív munkás az anya rokkant nyugdíjas az apa rendes nyugdíjas a nagyobbik fiu pedig emelt családi potlékot kap.Nem kéregetni kellene hanem megtanulni beosztani a pénzt.Mert ami be megy hozzájuk be lehetne osztani.Ja és az apa alkalmi munkákat is vállal az még plussz jövedelem.Gyogyszer amit ki kell válltani az a nyugtató mert más gyógyszerre nincs szükségük mert nem betegessek,csak <moderálva>!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!És még annyit,hogy fizetéskor meg kellen nézni az anyukát egyik boltbol ki a másikba be és ez addig igy megy mig el nem fogy a zsé!”
 • 11. oxana 2013. március 27. 09:47
  „10. Bagoly11 Minden elismerésem az Öné. Kívánom, soha ne kerüljön olyan helyzetbe, ahonnan csak lefelé vezet az út.”
 • 10. Bagoly11 2013. március 27. 09:24
  „A szegénységből nagyon nehéz kijutni és könnyű visszakerülni.Csak úgy lehet ha növelem a bevételt és csökkentem a kiadást ezt mindenki tudja.Nekem 6 év alatt sikerült,de ez csak most van,mert ha elveszítem a munkámat akkor megint lefele indulok.A kiadásoknál meg eljön az a pont,hogy már nincs mit csökkenteni,a bevételt meg beteg embereknél nagyon nehéz növelni,mert az egészségeseknek is nehéz munkát találni .Aki tud az segítsen rajtuk,aki meg nem akar az ne tegye,de ne terjesszen róluk semmi rosszat.Biztos vagyok benne ,hogy az újság megnézte hogyan élnek és nem írtak volna cikket ha hazugság lett volna.”
 • 9. pancser 2013. március 27. 09:16
  „Ismerem néhány majorlakó természetrajzát, némelyik nem az eszéről híres. Nehezen tudom megérteni, hogy milyen rokkant lehet az aki még éjjeli őr munkát sem tud vállalni. Van kert is ahol ezt azt meg lehetne termelni, burgonyát zöldségfélét például, egy malackát tartani ilyen helyen nem nagy ügy, vagy egy-két kecskét, tyúkot, libát, kacsát.”
 • 8. oxana 2013. március 27. 09:07
  „4. knifemaster Igaza van, lehet, hogy az elsö hitelek felvételekor a családapa is dolgozott. De! "Késöbb újabb hitelek fevételére kényszerültünk." Az elsö tapasztalat után újabb hitel? Miben reménykedtek? Valahogy furcsán hangzik az egész történet. Nem áll jogomban itélkezni, de a nyugdíjból, az egy fizetésböl és segélyböl azért szerényen megtudnának élni. Lehet, hogy rosszul gondolkodok. A szegénységböl nagyon nehéz kikerülni, sokkal nehezebb, mint oda jutni. De legalább meg kellene próbálni.”
 • 7. 19 2013. március 27. 08:19
  „A szegénységből és a szegénységbe is vezet út és nagyrészt csak döntés kérdése melyiken jár az ember”
 • 6. abszurdisztán 2013. március 27. 07:04
  „OV megmondta: "Rendkívül sok az új munkahely, az elrugaszkodás évében dübörgött a gazdaság"...
  Ezzel szemben a valóság: 2012-évben 1,5%-kal csökkent a GDP, 7%-kal az ipari termelés...
  Hazudnak, hazudnak, hazudnak...
  A "zemberek" meg nyomorognak...”
 • 5. elemér 2013. március 27. 05:50
  „Mo.-n a tipikus szegénység hogy bajossan jönnek ki a pénzböl. Száz ezer az mindig segitene.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíj a negyedik Kompon

Idén negyedszer indul útjára a Komp – Kortárs Művészeti Panoráma: a Mosonmagyaróváron április 5-én nyíló tárlaton tizenkilenc hazai és szlovák művész mutatkozik be. Tovább olvasom