Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Nincs járvány, de egyre több a beteg

Mosonmagyaróvár - Az év első hetében Mosonmagyaróváron és környékén harmincöt influenzaszerű megbetegedést regisztrált az ÁNTSZ. A megyei mentőszolgálatot a hétvégén húsz csúszásos balesethez hívták. Ebből tízet Mosonmagyaróvárról és környékéről.
Jelenleg országosan az influenza aktivitása alacsony, nem éri el a járványos küszöböt – olvashatjuk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján, ahonnan azt is megtudjuk, hogy a szolgálathoz beérkezett adatok szerint december elejétől fokozatosan emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A legtöbb esetet a Dunántúlon és Közép-Magyarországon jelezték.

– Újév óta három nap alatt harmincöt influenzaszerű megbetegedésről adtak jelentést a körzeti orvosok. Azaz az orvoshoz fordulók alig több mint két százalékát érinti e kór – hangsúlyozta Tóth Ferenc, az ÁNTSZ mosonmagyaróvári kirendeltségének munkatársa. Karácsony előtt jóval kevesebben fordultak orvoshoz.

Felkészülve: A gyógyszertárakban 700–1000 forint közti áron juthatunk hozzá a védőoltáshoz. A felvételen Lengyel Anna mutatja az oltóanyag-kínálatot.

Feltehetően a továbbiakban növekedik a megbetegedők száma. Valamennyi korcsoport egyformán érintett, azaz egyéves kortól a 60 év felettiekig egyaránt jelentkezett. A betegek fele a 15–60 év közötti korosztályból való.

Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, és órák alatt rosszabbodnak. A beteg izom-, ízületi és végtagfájdalmat érez, köhögés sem kizárt, illetve magas, 39 Celsius-fok körüli láz, sőt, hidegrázás és hasmenés, hányás is jelentkezhet.

Ebben az időszakban figyeljünk a vitaminbevitelre, mossunk gyakran kezet, a betegekkel való érintkezést pedig kerüljük. A vírus cseppfertőzéssel terjed, így ha lehet, kerüljük a zsúfolt helyeket.

A betegség megelőzésére a szakemberek védőoltást javasolnak. Mosonmagyaróváron és környékén eddig 5200 vakcinát használtak fel, és a további igénylők szükségleteit is ki tudják elégíteni. Átlagosan évente 5000–6000 influenza-oltóanyag fogy el e régióban – fűzte hozzá továbbá Tóth Ferenc. Azok, akik nem juthatnak hozzá térítésmentesen az oltóanyaghoz, a gyógyszertárakban 700–1000 forint közötti áron vásárolhatják azt meg.

– Az influenza-védőoltásra a kereslet novembertől jelentkezik, de még most sem késő beadatni – közölte Lengyel Anna, az egyik mosonmagyaróvári patika vezetője. Oltóanyagot csak egészséges szervezetbe lehet bevinni, másként felerősítenénk azzal a már bennünk lévő vírust.

– Figyeljünk arra, hogy elsősorban természetes forrásból – gyümölcs, zöldség – jussunk vitaminhoz a téli időszakban.

Amennyiben ezt nem találjuk elégségesnek, vásárolhatunk különféle multivitamin-készítményeket, a C-vitaminból pedig naponta legalább 500 milligrammot vigyünk be szervezetünkbe – tanácsolja a gyógyszerész.

A megyében a hétvégén húsz zúzódásos-csúszásos esethez riasztották a mentőszolgálatot, ebből tíz Mosonmagyaróvárról és környékéről származó hívás volt – nyilatkozta Kovács Barna, a megyei mentési irányító csoport vezetője. Bár megyénkben nem volt olyan veszélyes a jégpáncél, mint az ország más részein, több idős vagy középkorú személy csúszott meg lakása környékén, ennek következtében alkar-, combnyak-, combcsonttörést szenvedett.

– Hóeséskor átlagosan 7–8 hívás fut be hozzánk, hirtelen jött időjárás-változás esetén, mint amilyen a mostani, ennek kétszerese – tudtuk meg Mészáros Lajostól, a mentőszolgálat mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetőjétől. A szakember azt javasolja, hogy – elsősorban az idősebbek – ha tehetik, ilyenkor ne mozduljanak ki otthonról, mert egy-egy ilyen baleset akár egy életre leronthatja azok elszenvedőinek életminőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi szakma a fatalicskától a haranglábig

Kisbodak - A kisbodaki Vecsei família csaknem másfél évszázada vállal a Szigetközben és környékén… Tovább olvasom