Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Nincs bérlő a kiadó butikokra

Már fél áron sem találni bérlőt a Lajta-parti számos kiadó butikra. Lapunk többször foglalkozott (január 30., február 17.) a vendégek számának csökkenésével Mosonmagyaróváron.

Elnéptelenedett bevásárlóutca Mosonmagyaróváron a termál közelében.
Nagy múltú, bejáratott éttermek tulajdonosai, vendéglátók, szolgáltatók panaszkodtak a forgalom visszaesésére. A legalább 30 százalékban megnyilvánuló forgalomcsökkenés tükrében ezúttal arra voltunk kíváncsiak, vajon miért kong az ürességtől egyre több butik és miért lóg rajtuk hónapokig a „kiadó" felirat. A Malomszeri Üzletháznál a múlt héten például négy ilyent találtunk és a hirdetési lapokban is számos hasonló hirdetés olvasható.

A megkérdezett kereskedők szívesen mondtak véleményt, ám kilétük elhallgatását kérték. Egyikük négy hónapja szeretné bérbe adni üzletét, úgy gondolta, hogy 130 ezer forint plusz áfáért elkél majd a bolt. Ma ott tart, hogy 70 plusz áfáért odaadná, ha jönne végre valaki.

Korábban egy bank bérelte a helyiséget, így öt évig nem volt gondja vele. A vállalkozó Abdán is dolgozott, ismerősei ma is tevékenykednek a „bazársorként" ismert út mentén, így egyrészt saját tapasztalatból, illetve kollégái véleménye nyomán állítja: mára ott is erősen visszaesett a forgalom.

Újat hozni a boltba vagy eladni?

Egy másik vállalkozó is úgy véli: egyre nehezebb a helyzet, kevesebb vásárló érkezik, nem megy úgy az üzlet, mint korábban. Egy harmadik kereskedő azt állította, hogy néhány éve még biztos megélhetést kínált néhány határ menti vagy mosonmagyaróvári üzlet fenntartása, és átlagon felüli életszínvonalat építhettek fel a nem csak forintból álló bevételekből. Mostanra kapaszkodnak azért, hogy ne kelljen alább adniuk. Ám váltani, valami egészen másba kezdeni még meglévő tőkével sem egyszerű. Márpedig minél hamarabb új funkciót kell találni az üzleteknek vagy gyorsan meg kell tőlük szabadulni.

Csalódott magyarok

Egyes vásárlói vélemények szerint kezdetben szinte kinézték a magyar vevőt a boltokból, kávéházakból, míg az idegen szó hallatán fokozódott az eladói, felszolgálói aktivitás. Akit ilyen csalódás ért, hiába várnának rá most barátságosan, már nem lépi át a butikajtót.
Mosonmagyaróvár különböző városrészeiben összesen közel 120 önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség van. Állapotuk és méretük változó: az erősen felújításra szorulótól a színvonalasig, a 16 négyzetméterestől a 360-asig lehet válogatni. A bérleti díjak is ennek megfelelően alakulnak. Némelyek bérbeadásakor az ingyenesség mellett döntött az önkormányzat, a zömét azonban 1000 forinttól 2500 forintig terjedő négyzetméteráron bérlik havonta.

Hat számjegyű összegért

Magánkézben, illetve jogi személy tulajdonában 1160 üzlethelyiség van a városban. Ezek bérleti díja ugyancsak a méret, a városrész és az állapot függvénye. Az azonban átlagosnak mondható, hogy az ötven négyzetméter feletti helyiségeket hatjegyű számnál kevesebbért nem adják oda.

Kapcsolódó cikkek >>

Bezárt soproni butikok (2003-02-26) >>
Nőttek a bevételek (2002-06-07) >>
Üres butikok, bezárt üzletek (2003-03-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összhang nélkül

Az uniós csatlakozás küszöbén mérleget vontunk két, államhatárral elválasztott szomszédos ikervidék… Tovább olvasom