Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Neuberger Ferenc-verbunkverseny

Halászi - A mosonmagyaróvári Lajta Néptánc Egyesület, a halászi Babosmajor és Halászi önkormányzata első alkalommal rendezi meg hagyományteremtő szándékkal az országos Neuberger Ferenc-verbunkversenyt szeptember 20–23-án Bertóké-napok címmel Halásziban.
Céljuk, hogy emléket állítsanak Neuberger Ferencnek, aki utolsónak őrizte meg a halászi Bertóké- verbunkot. Szeretnék az egyik legarchaikusabb verbunkot hazájában feléleszteni, megőrizni és népszerűsíteni, valamint ösztönözni színpadra állítását. A szervezők találkozási lehetőséget akarnak biztosítani olyan emberekkel, akik ezt a hagyományt fiatalon még élték és őrzik ma is.

Várják azokat a versenyzőket, akik szólóban vagy csoportos verbunkkal szeretnének indulni a megmérettetésen. Minden résztvevőnek kétszer kell megmutatkoznia, egyéniben 2–3, csoportosan 5 perces időkeretben. Feladatuk egy kötelező és egy szabadon választott tánc improvizatív előadása. A csoport legfeljebb ötfős lehet. A kötelező tánc a halászi Bertóké-verbunk. A szabadon választott produkció bármilyen magyar verbunk lehet.

Nevezni szeptember 15-ig a lajtaneptanc@freemail.hu elektronikus levélcímen lehet. A szervezők ingyenes szállási és étkezési lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek. A legjobbak különdíjakat és emléktárgyakat kapnak. A zenekar Cseh Tamás és népzenekara, szakmai támogató Pesovár Ernő, a Nyugat-magyarországi Néptánc Szövetség képviselője lesz.

A versenyhez egyéb rendezvények is kapcsolódnak: szeptember 20-án szigetközi táncokat tanítanak, 21-én a lányoknak kukoricafosztásban, a fiúknak legényavatásban lehet részük.

Szeptember 22-én tartják az I. Országos Legénycéh Találkozót és Konferenciát, majd ezt követi a verbunkverseny szakmai zsűri előtt. Este a Babosmajorban rendezendő gálaműsoron és az első Hagyományos Halászi Bál megnyitóján mutatkoznak be a verseny résztvevői a nagyközönség előtt. A program zárásaként a mise után a halászi templom előtt tánccal búcsúznak a falutól.

Zimmerer Anita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaidős tornatanár

Mosonmagyaróvár - Könnyű testi sértés vétségében találta bűnösnek a bíróság azt a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom