Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Népszavazást kezdeményeznek - másodjára a rehabilitáció mellett

Indulatoktól, beszólásoktól sem mentesen született újabb döntés Kimlén a Mosoni-Duna rehabilitációjáról.


A képviselők hat-négy arányban voksoltak a 200 millió forintos beruházás mellett. Az ellenzők 93, a támogatók 517 aláírást gyűjtöttek. A határozat ellen népszavazást kezdeményeznek.

Újabb döntés született a Mosoni-Duna kimlei belterületi szakaszán a rehabilitációról. Ezúttal a teljes beruházás mellett tette le a voksát hat képviselő, négy ellenében. ˝Kimlén mindent vagy semmit˝ címmel írtunk arról, hogy a Mosoni-Dunát Rajkától Vénekig mintegy hatmilliárd forintból rehabilitálják 2011 és 2013 között. A kimleieknek eddig nem sikerült egységes álláspontra kerülniük: megoszlanak a vélemények a munkálatok részleteiről. A képviselő-testület még április közepén hozott egy ˝kompromisszumos˝ határozatot, melyben a beruházás egy részét támogatták volna. Ezzel a vízügy és jó néhány helybeli nem értett egyet. Az akkor hozott döntést a most csütörtöki képviselő-testületi ülésen – mely indulatoktól, beszólásoktól sem volt mentes – visszavonták.

Gyergyói Imre alpolgármester foglalta össze az eddigi történéseket: három fórum, tájékoztató, a képviselő-testület határozata, 93 korábban gyűjtött aláírás a rehabilitáció ellenzői részéről. Az ülésen kiderült, hogy a támogatók 517 aláírást gyűjtöttek össze, melyet páncélszekrénybe helyeznek. Dr. Futó Zoltán elmondta: ˝Nem vonhatjuk kétségbe a képviselő-testület és a vízügy jó szándékát. Mi egy hajóban vagyunk, és vallom, hogy egy az érdekünk.˝ Majd hozzátette: ˝Akaratom ellenére nem lesz egyszerű megcsinálni az alsó szakaszt.˝ Fehérné Bodó Mariann jegyző elmondta: a rehabilitáció munkálatai kizárólag állami tulajdonra korlátozódnak, állami tulajdont pedig nem lehet elbirtokolni.

Bertalan Árpád kész javaslatokkal érkezett. Ezeket egyébként Janák Emil vízügyi igazgatónak is eljuttatta, de a falu honlapján is olvasható. Megyimori József szerint – vele Novits Mátyás is egyetértett – a Duna mindenkié, szerinte gondot jelent, hogy a folyópart egyre kevesebbek számára érhető el. Sánka Tibor arról érdeklődött, hogy van-e annak jogi akadálya, hogy a vízüggyel egyezkedjenek.

Három fórum, tájékoztató, a képviselő-testület határozata, 93 korábban gyűjtött aláírás a rehabilitáció ellenzői részéről és 517 támogató aláírás.
– Ez állami területen történő beruházás. Mivel belterületet érint, az önkormányzatnak véleményt kell nyilvánítania – hangsúlyozta Balsay Zsuzsanna polgármester, majd hozzátette: név szerinti szavazást kér, melyben a képviselők indokolhatják döntésüket. Néhány megjelent lakó kérését – akik titkos szavazást kezdeményeztek – elutasították. Ásványi Tibor szerint a vízügy és a korábban született rendezési terv nem ellentétesek, így a képviselő igennel szavazott. A rehabilitációért emellett még öten tették le voksukat, négyen ellenezték a beruházást. A korábbi határozatot 7–3 arányban vonták vissza.


Nem az emberek akaratát tükrözi

Dr. Pilt Richárd ingatlantulajdonos levélben fejtette ki véleményét: ˝Az 510 beruházás melletti aláírón felül minimum 1000 ember nem írta alá a beruházás mellett kampányolók ívét. Mi csak a vízpartiakat kerestük meg, akik viszont a szintén vízparti alpolgármester és pénzügyi bizottság elnöke kivételével mind aláírták a tiltakozó beadványunkat. Népszavazást kezdeményezünk.˝ Majd hozzátette: a csütörtöki döntés nem az emberek akaratát tükrözi. 

 

Olvasóink írták

 • 15. Réka+István 2010. június 06. 19:23
  „@pancser:

  :-) "nomen est omen"”
 • 14. pancser 2010. június 06. 16:55
  „Ebben az országban nincsen rend, különben nem lennének a vizekig lekerített telkek. A megoldás 6 m szélességben minden vízparton el kell küldeni buldózereket, amit ott találnak félretolni, lehetőleg a köztulajdont bitorlók telkére.”
 • 13. BJ.mv 2010. június 06. 09:32
  „Szeretném egy ,,tévedésére" felhívni a figyelmet. Az a 93 ellenző, akiket a cikk említ csak a közvetlenül érintett, az ellenzők nagyságrenddel többen vannak. A számháborút a polgármester kezdte mások mögé bújva.
  Kedves Kimlei lakosok, tudjátok, mit készülnek tenni szeretett folyónkkal? A bűvös szó:
  REHABILITÁCIÓ! Mit jelent?
  Rehabilitáció (latin = "újra alkalmassá tétel") Jogtalanul elszenvedett sérelmek orvoslása, re-
  habilitálása. Rehabilitáció, helyre-, visszaállítás.
  Mire nem alkalmas most a folyó? A kérdés költői, mindenre. A tisztelt tősgyökeres kimlei lakosok szerint fürdőzésre nem. Azért nyáron sokan fürdenek, tiltott helyen, a hivatalnak nincs forrása megteremteni a feltételeket. A rehabilitáció után lesz? Tavaly nyáron az egész Mosoni Dunán fürdési tilalom volt érvényben. Nem leszünk fiatalabbak mi született kimleiek,
  az 54 év eltelt. Nekem még pár év hiányzik hozzá, de annak idején kedves Édesanyám és másoké is a Dunán öblögette a pelenkákat és a ruhákat. Csináljuk vissza, nem lehet. Kérem ne a nosztalgia és a retro vezéreljen minket. Nézzük a fájdalmas valóságot, ha elkészül ez a borzalom, hol fürdenek gyermekeink, rohanó vízben, egy keskeny csatornában. Mecséren megszaporodnak a vízi hullák, szülő gyereket oda nem enged fürdeni, és jól teszi. Talán a ,,belső tóban" (ilyen is lesz csónakázásra) a motorcsónakok között. Mit kell adni ezért beruházásért a természetnek, 20-20m a parton teljes hosszban, amit letarolnak, hány év mire regenerálódik, ha sikerül neki, támogatók gondoltatok erre? Kilátszik a lóláb, a cél 200 millió elköltése. Látszik, van az a pénz, amitől a híresen környezetvédőről lehull az álca. Sajnálom.
  A kotrás szükséges, támogatjuk, de ne a partról, van arra más megoldás. Csatornába a folyót mi értelme nincs rá szükség, nem old meg semmit. Közösségitér kialakítására alkalmas lenne Cvikától az első házig, annál jobb és szebb területet nem találni a faluban. Ebben kellene inkább erőt mutatni.”
 • 12. Réka+István 2010. június 05. 21:38
  „Látják, éppen erröl van szó, erröl a stílusról. Ugyanebben a személyeskedö, keresetlen és pökhendi stílusban vezették le a lakossági fórumokat, áltájékoztatókat. Ugyanígy próbálták az embereket egymás ellen kijátszani, ahogy itt némelyek teszik, manipulatív módon. Motorcsónak, stég, a tehetös doktorok, akik csak saját érdekeiket védik; öskimlei a betelepült ellen /hány generáció helybenlakástól számít kimleinek az ember? :-)/; igen, valóban szándékosan választottuk Kimlét, azért, amiért a vízi turisták és természetszeretök is tudatosan járnak erre és csodálják- az érintetlen partja és természeti környezete miatt. Ráismernek az "oszd meg és uralkodj" ösrégi technikájára? Hatalmi technikák és kampányok osztják meg a közösséget a valódi szakmai érvelések helyett!
  Akik arra hivatkoznak, hogy bezzeg gyermekkorukban mindenhol le lehetett járni a vízhez elfelejtenek egy fontos - talán a legfontosabb!- okát a mocsarasodásnak éspedig azt, hogy a DUNÁT ELTERELTÉK és az eredeti vízmennyiségnek csak töredéke jut a mederbe. Ez az alapprobléma, amelynek számunkra kedvezö megoldását a Vízügy és ezzel a magyar állam e projekttel feladja, amennyiben a jelenlegi kevés vízhez szükíti a medret. Közösségi terek a jelenlegi változatban nem szerepelnek.
  A tulajdonjogi viták és a közösséget érintö érdekképviselet két egymástól független szál. Azért mossák össze, hogy az ellenzöket magánérdekeket védö, önzö csoportosulásnak mutathassák be. Úgy tünik, sikerrel.”
 • 11. szaki_2 2010. június 05. 20:48
  „Én is azt vallom, hogy egy hajóban ülünk , de csak egyvalaki akar evezni!!
  Remélem a hajó neve nem Titanic.
  Ez mind csúsztatás!! A cél az időhúzás, amit most népszavazással akarnak elérni. Az ő fő céljuk, nem közösségi terek létrehozása (hiszen mindegyiknek ott van a saját kisajátított része) hanem az, hogy a vízügy ne építsen a faluban semmit! Hiszen az egész időhúzás és huzavona erre megy. Utána meg szidják majd a vizügyet, hogy nem tett semmit és az egész ügyet a nyakukba varrják. A lakosok pedig 1-2 hónap alatt úgyis elfelejtik.”
 • 10. Réka+István 2010. június 05. 19:17
  „Különbözö Horgász-Halász honlapokon, külföldieken is (osztrák, német etc.) a
  Mosoni- Duna és a Szigetköz úgy szerepel mint egy a kevés területek közül, ami az"érintetlenségéröl" híres. Alig maradt még ilyen természetes, romantikus és vadregényes "rezervátumunk".
  Ezt az értéket próbálják meg most némi EU-s támogatásért, aminek nyilván egy része
  megint privát zsebekben fog landolni, régi tanácsi, kiskirályi, félreveztösdi módszerekkel keresztülvinni. Az egész projekteknek semmi haszna, sem árvízvédelmi, sem esztétikai.
  Úgynevezett "jóléti" beavatkozásról van szó. Ergo el kell verni a pénzt, ha lehet úgy hogy "jusson is, maradjon is".....
  Ha átgondolt, egyúttal árvízvédelmi, szabályozási szerepe lenne ennek a "pszeudo-projektnek", akkor sokkal több támogatóra talált volna.”
 • 9. mokka2010 2010. június 05. 18:35
  „A szomorú az ,hogy az embereket ismét félrevezetik.Az önkormányzat által indított aláírás gyűjtő lapon nem valós állítások is voltak, pl. árvíz és jégzajlás levezetését segíti elő a rehabilitáció(lehet nem pontosan idézem,de a lényeg ez)stb. Beszéltem néhány emberrel, aki miután megtudta valójában mi lesz sajnálta, hogy aláírta.
  Más nem mindenki most vette a telkét a Duna parton,vannak itt idős emberek is akik szintén ellenzik az esztelen beavatkozást, sőt nem Duna parton élő emberek is tiltakoznak a környezet rombolás ellen.
  A pincék azóta telnek fel belvízzel amióta megépítették az autópályát.Ezt a kimleiek nagyon jól tudhatják.”
 • 8. t.zsuzsa 2010. június 05. 12:46
  „Kimle lakosként a projekt megvalósítása mellett voksoltam - szakmai fórumokat figyelemmel kísérve és több lakos véleményét meghallgatva - köztük közvetlen vízparti lakosét is.
  Nagyon nem szeretnénk, hogy a sok huza-vona miatt a vízügy ne valósítsa meg a beruházást. Beszéltem képviselővel is aki a miért nemmel szavazott kérdésre azt válaszolta: volt aláírásgyűjtés amelyen x szavazat a megvalósítás ellen nulla pedig a megvalósítás mellett szavazott. És ő mint képviselő a többség akaratát fogja képviselni. (a második alkalommal is nemmel szavazott, akkora ezt az elvét már feladta)
  Szóval, ha a vízüggyel sikerül valami módon kompomisszumot kötni és már nem a "mindent vagy semmit" kategóriában szavazni hajrá! De ne vegyék el a lakosoktól a közösségi terek kialakításának lehetőségét egy iszaptol mentes Duna parton.”
 • 7. drpilt 2010. június 05. 09:50
  „Tisztelt Ancsika677,
  úgy látom nadara az Ön megjegyzéseinek többségére már válaszolt, megjegyzésének azon részére ami engem személyesen megszólít a válaszom:én is a Mosoni -Duna partján nőttem fel és tudom, hogy nézett ki,nem 15, hanem 40 évvel ezelőtt is.
  A helyreállítást egy kis kompromisszumkészséggel a vízügy részéről, sokkal kíméletesebben meg lehetne oldani.
  Tisztelt Szaki Úr,
  a demokráciának ez a lényege, hogy élhetünk a jogainkkal. Egyébként nem eltérőek az érdekeink csak a valóban közösségi tereket létrehozó javaslatainkat nem veszik figyelembe. Nyilván egyszerűbb a markolónak felmenni és lejönni, mint komoly mérnöki munkával értékes tereket létrehozni.”
 • 6. nadara 2010. június 05. 09:29
  „Partrombolás 1200m-en, az nem rehabilitáció. Ezen a szakaszon nem maroknyi az ellenkező, hanem kivétel nélkül mindenki aláírta. 21 falu elfogadta(?), mivel ott veszélyezteti az árvíz az embereket és , mivel ez jóléti támogatás,már régen kikérték a lakosok véleményét, ötleteit és annak alapján készülnek a tervek. Kisajátítani csak az állam tud. 1200 m csatorna semmilyen árvízhullámot nem képes levezetni. A vizes pincék problémájára nem lesz megoldás a töltés és a vezetőmű. Tudjuk, hogy Püskin nincs belterületen folyó, attól még nálunk így fog kinézni a part. Az 517 aláíró félő, hogy nem vett részt, azon a kb. 10 órányi tájékoztatón amit a szakemberek tartottak és ahol kifejtették, hogy NINCS szakmai, árvízvédelmi szempont. Esztétikai a beavatkozás. Január óta teszünk javaslatokat, mindenki által használható víz melletti közösségi terek kialakítására.”
 • 5. szaki_2 2010. június 05. 09:28
  „A népszavazás költségét ki fizeti? Azt a pénzt nem lehetne inkább az árvízkárosultaknak felajánlani?
  Vegyék a fáradságot és menjenek körbe a faluba, hogy megismerjék először a falu lakosait! és utána véleményét, ha egyszer kétségbe vonják a támogató aláírásokat. Úgy tudom, hogy az aláírásokat a képviselő testület megnézhette, akkor miről beszélnek?”
 • 4. ancsika677 2010. június 05. 07:36
  „Bocs az előzőhöz: a nemmel szavazókon a tiltakozást elutasítókat értem!!!!!!”
 • 3. ancsika677 2010. június 05. 07:24
  „Tisztelt népszavazást kérő a cikk végén!

  A végeredmény nem a lakosok akaratát tükrözi? Miért a nemmel szavazókat semmibe kell venni és hülyének nézni?
  Ha csak 15 évet megyünk vissza: ez a Duna nem így nézett ki, nem ez a normális állapota! Csak Ön akkor szerintem még azt sem tudta, hol kell Kimlét keresni a térképen.
  Egyébként a plakátokkal kapcsolatban ahol egy mostani Kimlei partszakaszt hasonlítanak egy mint elhangzott Püskin készült partrendezett szakasszal: csak csendben és halkan jegyzem meg: PÜSKI BELTERÜLETÉN NINCS FOLYÓ!!! maximum a fotó valahol külterületen valamilyen sima mederkotrásról készülhetett. Ennyit a helyismeretről! Miért ezt hasonlítják egy partrendezéssel? ha ez rá is van írva a plakátokra akkor le kellene venni, mielőtt még egész Kimle Püskivel együtt ezen röhögne.”
 • 2. ancsika677 2010. június 05. 06:20
  „Nadara!
  Ez egy uniós pályázat, mely a Mosoni-Duna Rajkától Vénekig tartó rehabilitációjáról szól! Ezen a szakaszon a maroknyi ellenző kivételével mindenki tisztában van évek óta a munkálatok szükségességével. 22 településből 21 elfogadja csak Kimlén merültek fel kétségek szinte kizárólag a közvetlen vízpartot kisajátított emberek körében!
  Még az sem egységek, hogy mit nem akarnak! Nekik a semmi lenne a legjobb, hiszen nem kellene lebontani a folyóparton közvetlenül levő kerítéseiket, stégjeitket stb..
  Egyébként egy eliszaposodott folyó, mennyiben tudna egy esetleges nagyobb árvízhullámot levezetni a Dunán? Már így is a fenti házak jelentős részében tele vannak a pincék belvízzel, ami érdekes módon a Duna elterelése óta jelentkező probléma! Ezzel a talán megoldódnának ezek a gondok is! A tisztelt ellenző, vízügyi szakértőkké vált embereknek erre is megvan biztos a válaszuk.
  Csak és kizárólag az Önös érdekeiket nézik!( meg a vizicsébékét akiket több lóerős motorcsónakjukkal stresszelnek nap mint nap , kis gázolaj a vízbe minden indításkor, a békésen evezők mellett meg lassítás nélkül zúgnak el - most meg erősen hivatkozanak a környezetvédelemre!??)”
 • 1. nadara 2010. június 04. 22:12
  „Szégyen és gyalázat, hogy miközben úszik az ország 200 millióból 1200m-en kipakolják az iszapot a partra. Nem lenne szebb dolog kilobbizni az uniónál, hogy árvízmentesítésre költhessék?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuba Bezenyén

A csütörtök délutáni vihar közben egy tubát fotózott le bezenyei olvasónk. Tovább olvasom