Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Népszavazás: Újudvar el akar szakadni Mosonmagyaróvártól

Mosonmagyaróvár/Újudvar - A településrészen élők a vasárnapi népszavazáson úgy döntöttek, szeretnék, ha Újudvar önálló település lenne. Riport a szavazásról.
20 óra 05 perc - Igen az önállósulásra

Többségében a Mosonmagyaróvártól való leválás mellett adták le voksukat a vasárnapi népszavazáson az újudvariak. A 369 választásra jogosult lakos hatvan százaléka jelent meg a közösségi házban felállított urna előtt. 202-en - így Tóth Sándorné is - az összefogás jegyében döntöttek úgy, hogy a szavazáson támogatják a többség akaratát, így csak 27 lett a nem szavazatok száma.

A népszavazás kezdeményezői, mint mondták, a település jelenlegi "vegetatív" állapotán kívánnak változtatni, annak reményében, hogy eljöhet itt is a pozitív változás szele: a közösségi élet beindításával, a különféle fejlesztésekkel, a játszótér korszerűsítésével, utak portalanításával.

- A népszavazás érvényes és eredményes. A választásra jogosult 369 személy közül 231-en jelentek meg. Két szavazat lett érvénytelen, 229 érvényes, ebből 202 az igen válasz és 27 a nem - tájékoztatott dr. Németh Andrea, Mosonmagyaróvár aljegyzője, aki elmondta: a népszavazást rendkívüli események nem zavarták meg. A szavazást a három nap jogorvoslati idő után véglegesítik. A regionális államigazgatási hivatalba április 30-ig küldik el a népszavazás erdeményét, októberig az Önkormányzati Minisztériumhoz kell eljuttatni, és december 30-ig dönthet a köztársasági elnök Újudvar leválásáról.


13 óra 30 perc - A többség érdekeit nézik a szavazók

Népszavazáson döntenek ma a Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvaron, hogy leváljon-e az ötszáz lelkes település a Lajta parti városról.
A 11 órai látogatásunkkor a helyi közösségi házban kialakított választási helyiségben közel hetvenen adták le voksukat, azaz a választásra jogosultak közel 20 százaléka.

"Mosonmagyaróvár elhanyagolja az ötszáz lelkes települést"

- Mindenképp pozitív eredményre számítunk, várakozásaink szerint a szavazásra jogosult személyek 80 százaléka fog megjelenni a választáson - hangsúlyozta Rinczki Lajos, az elszakadásra létrejött előkészítő bizottság egyik tagja, aki a helyiek összefogásában bízik.

A férfi szerint ez az utolsó lehetőség a változtatásra, a jövő generációjára gondolva kezdeményezték a népszavazást.
Mint mondja, Mosonmagyaróvár elhanyagolja az ötszáz lelkes települést, pedig itt is szükség lenne például rendezvényeik támogatására, a gyerekeknek EU-konform játszótérre.

"Úgy sem sikerül majd leválnunk, de azért meg kellett próbálnunk"

- Újudvar most vegetatív állapotban létezik - emelte ki az ügyet felkaroló férfi, aki még hozzátette: büszke vagyok, hogy nem a politika motiválta a népszavazást.

A népszavazás előkészítői fórum keretében tájékoztatták az újudvariakat a szavazás lényegéről, de akár személyesen is adtak információkat, azoknak, akikben kérdések merültek fel.

- Évtizedek óta tartozik településünk Mosonmagyaróvárhoz, én mégis a leválás mellett szavaztam. Ezzel csatlakoztam a többség érdekeihez - mondta a voksolást követően Tóth Sándorné. A 83 éves Illés Imre bácsi is hasonlóképpen gondolkodik, bár ő már kevésbé bizakodó: úgy sem sikerül majd leválnunk, de azért meg kellett próbálnunk. Ezt kívánta a többség.


Fotók: Mészely Réka.
Fotók: Mészely Réka.


Déli félidő: 30 százalékon

- Délig a szavazók mintegy harminc százaléka jelent meg a szavazóurna előtt - tájékoztatta a Kisalföldet Séllei Márton, az újudvari szavazóbizottság elnöke, aki a választásra jogosult 369 újudvari lakos érdeklődését egyértelműen jónak ítélte, főként a korábbi népszavazásokkal összehasonlítva.

10 óra 14 perc - Új falunév is születhet

Az Újudvaron élők választópolgárok több mint nyolcvan százaléka írásban támogatta az elszakadást, ezért írtak ki népszavazást az ügyben.

Ha a vasárnapi voksoláson a többség a településrész elszakadásáról döntene, akkor Újudvarnak nevet kell változtatnia, mivel ilyen nevű falu már létezik Nagykanizsa mellett.

Ebben az esetben Mosonudvar lenne a település neve.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. malleusorbis 2009. április 07. 16:45
  „Kedves pancser!

  Engedd meg, hogy idézzelek:
  --------------------------------------------
  Bizottság alakult az elszakadásért
  2008.09.05. 18:05

  20. hozzászólás pan.cser 2008.09.08. 22:42

  Sok reményteljes kezdeményezést láttam már bukni, lelkük rajta. Mit kaptak, meg mit nem kaptak, szerintem nem ez a kérdés, hanem az, hogy a jövőjük milyen lesz önállóan. Nem kell aggódni, csak az adminisztrációs kötelezettségek miatt tarthat a reméltnél hosszabb ideig a válás, sajnos bürokráciában az ország "jól" áll. Sok sikert!
  ---------------------------------------------
  Az itteni hozzászólásaid szöges ellentétben állnak az akkorival. Mi történt közben? Gondolom van rá ésszerű magyarázat. Csak azért, hogy ne kelljen rosszra gondolni.”
 • 22. invektus 2009. április 07. 12:29
  „Ha Újudvar elakar szakadni én támogatom !!
  vagy is ha ugy érzik hogy eltudnak kormányozni egy települést
  én szerintem vágjanak bele”
 • 21. pancser 2009. április 06. 23:41
  „20! Mondtam neked Te eszetlen Jónás, hogy nem az agyondolgozott emberekkel van bajom, hanem az őket felheccelő nagyon is tudatos személyekkel!”
 • 20. malleusorbis 2009. április 06. 22:45
  „Most akkor továbbra is egy tető alatt szeretnél maradni a disznósz.r kapargató traktorosokkal? Miért?”
 • 19. pancser 2009. április 06. 22:18
  „18! Még mielőtt véleményt mondanál, gonolnád át inkább hány ember érdekeit sértik itt. Pontosan 29500-ét. Az anarchia megengedhetetlen. Ha jól számoltam 240 ember versus csaknem 30 ezer. A magasröptű gondolaid vajon honnét erednek, talán te is az újudvari számítgató lázítók közül való vagy? Ha meg a város másik részén élsz megérdemelnél egy kis mogyorózást! A képlet világos, az egész városnak nem érdeke az önállósodás egy törpe minoritás kivételével. Az egész Újudvar az óvári csecseket szívja csecsemőkörától a temetésig. Térjünk már észre!”
 • 18. malleusorbis 2009. április 06. 21:08
  „Mi a baj kedves "pancser"? Csak nem a Te sajátbejáratú érdekeidet sérti itt valami?”
 • 17. pancser 2009. április 06. 20:02
  „16-nak! Elképzelem Mosonmagyaróvárt ujudvari módon. Moson, Lucsony, Ipartelep, Városközpont, halászi úti új rész, a Belváros, a Lajta lakókert mind önálló, aki még még maradt közösben az is gondolkodik a leváláson, páldául a Kühne gyár körüli utcák. Ilyen lenne a város újudvari módon. Ez Neked nagyon tetszene ugye kedves "malleusorbis". Itt nem lesz anarchia, az sehova sem vezetne. Remélem a nagypofájú lázítókkal ki lesz fizettetve a szavazás költsége! Szarul megy a vállalkozás, hát kitaláljuk, hogy polgármesterek leszünk, meg a haveroknak is dugunk valamit. Aztán a traktorost éppen úgy rázza a gép egész nap, a disznósz.rt is éppen úgy kell kapirgálni mint eddig. A farok rázni akarja a kutyát, csakhogy nem hülyültek meg odafönn BP-en, hogy megszorításik idején amikor a közigazgatás költségeit is vissza kell fogni néhány ostoba hangadó szembe menjen a világi tendenciákkal.”
 • 16. malleusorbis 2009. április 06. 18:17
  „Az újudvari sertéstrágya kapirgáló traktorosok már csak ilyenek. Összefognak egy közös ügyért, és megteszik azt amit a legjobbnak látnak. Jó lenne ilyen példákat látni az összefogásra, akár Mosonmagyaróváron is. Azt, hogy jól döntöttek, majd az idő igazolja.”
 • 15. pancser 2009. április 06. 16:58
  „Mondtam egyszer, az ilyen népszavazás a demokrácia megcsúfolása. Hiába a több igen Újudvarnak nem lesz saját önkormányzata. Mondjuk meg kellene kérdezni a másik 29500 embert is mit szól ehhez, hogy ötszáz ember egy része várost akar csonkítani. A sötétség beszél Újudvarból, nem azokat bírálom akik igennel szavaztak, hanem azokat aki felhúzták őket. Ismétlem, Újudvar a páratlanul jó helyzetben van a megyében, örüljenek ennek, ez köszönhető a városnak. Nem költött a város rájuk? Mégis hova hordják a gyerekeiket, hova temetkeznek, ki fizeti a közvilágítást, ki javítja az utakat. Ha az újudvari böszme ötlet folytatódna, akkor minden utca kisajátíthatná a benne letelepült üzemek iparűzési adóját. Mondom én szegény agyondolgozott emberek fejét teletömték egyesek butaságokkal. A traktoron ülve, meg a sertéstrágyát kaparva az ember keveset lát a világból. Annál többet azok akik a szavazás által az embereket felhasználva saját pecsenyéjüket sütögetik, például az a személy aki az útlezáró parasztokkal ordítozozott magából kikelve, mint aki nem normális!”
 • 14. zstoth 2009. április 06. 15:15
  „Dániában 2007. január 1-én az önkormányzatok száma 98-ra csökkent a korábbi 270-ről. Ott ötmillió lakosra jut 98, nálunk 10 millióra 3600 (valamivel talán több), ráadásul a számuk folyamatosan nő.

  Gratulálok a falunak, minden bizonnyal elég pénzük lesz közmunkára, fejlesztésre, közszolgáltatásokra, bölcsire, ovira, iskolára, orvosra, könyvtárra, szociális ellátásra stb., a falu vezetői majd minden héten pályázatot írnak, és átlátják a falu fejlesztésével kapcsolatos teendőket. A kis falu fejlett médiáján keresztül majd hatékonyan ellenőrzi a helyi hatalmat...

  Hollandiától Svédországig általános vélemény, hogy az ottani - minden bizonnyal elmaradott - viszonyok között a kb. 20.000 fő alatti önkormányzatok egyszerűen nem képesek a színvonalas közszolgáltatásokat hatékonyan és méretgazdaságosan kitermelni. Nálunk az 500 fős falu nyújt majd erre ellenpéldát a többi virágzó kistelepüléshez hasonlóan. Hajrá!”
 • 13. sincero 2009. április 06. 13:57
  „12.Logan
  Bocsi, hogy nem fogalmaztam pontosabban és így helyesen kifogadtad a szavaimat.
  Szóval a rendszerváltás előtt volt haszontalan a városnak, és azért nem volt bevétel, mivel állami cégről volt szó.
  Azóta viszont a volt Lajta épületeit több cég felvásárolta és ezekből a cégekből lenne a bevétel.
  A következő reagálásod a lakok számának összevetése, erre csak azt tudom mondani, hogy ez idáig a város egy forintot sem költőt Újudvarra.
  A fűnyíráshoz pedig annyit, hogy nem a saját portákról beszélek, hanem a körterületekről (a 15m-en kívüliekről).

  ,,Jah, bocs. Először azt kéne kérdezni, hogy Újudvar mit tett Óvárért, nem? Lehet pakolgatni jobbra balra a mérleg száraira."
  Óvár szedi be a lét, és Óvár is ossza, szóval nem tudom, miről beszélsz.”
 • 12. login 2009. április 06. 13:08
  „6. sincero
  "Óvárnak sosem volt érdekében foglalkozni Újudvarral mivel semmiféle bevétele sem származott a településből."
  Akkor nektek honnan lesz?

  9. sincero
  "Visszatérve az Újudvari helyzetre, a városrész közel sem kapott olyan figyelmet soha, mint bármelyik másik városrész."
  De forgalma se volt akkora, és az ottlakók száma sem, mint a többi városrészben. Arányaiban tekintve, nem történt semmi felróni való. Képzeld el mi lett volna fordított esetben, ha két-háromszáz embert helyeztek volna mondjuk ezerrel előnybe.

  "Soha nem kezelték külön városrészként, pedig lehetett volna és akkor most senki sem akarna elszakadni."
  Aha, eddig mindenki Mosonmagyaróvárként emlegette.

  "A város költségvetését nem igazán terhelte meg, mert csak a fűnyírásra költöttek, ezt azért ki lehet számolni, hogy mennyi lehet évente."
  Azt is fizette helyettetek, msáhol meg megkövetelik, hogy mindenki tartsa rendben a portáját. Akkor?

  "Az utak és a közvilágítás állapottá katasztrofális."
  Hol nem? Egész Mosonmagyaróváron az. Az utakra meg be kéne fizetni az útfejlesztési díjat, aztán hajrá. Csodálom, hogy nem követelitek a 86-os út rátok eső részét. :)

  "Az utazási költségek sem reálisak, itt már mindenki külön tarifával számol (vajon ilyenkor nem a város része?)."
  Bocs, hogy ki lettetek "toloncolva" oda. Asszem ti költöztetek oda önként? Jah, hogy messze van? Bocsi költözzetek beljebb!

  "Persze mikkor eljön a választás ideje, akkor hirtelen felfedezik, fűt-fát ígérnek, amiből aztán nem lesz semmi."
  Ébresztő! Mondj egy helyet, ahol ez nem így megy!

  "A büszkeségről meg annyit, hogy Óvár soha sem tett semmit Újudvarért..."
  Jah, bocs. Először azt kéne kérdezni, hogy Újudvar mit tett Óvárért, nem? Lehet pakolgatni jobbra balra a mérleg száraira.

  Egybként meg tárgytalan az egész. Sikeresen leváltatok. Hajrá! Lehet bizonyítani.”
 • 11. Abrafax 2009. április 06. 13:03
  „"Először hozzácsatolták a báger környékéhez majd mikor az Újudvari pénzből rendbe hozták a környéket, továbbpasszolták az Ipartelephez."
  Ez komoly?

  "Másrészt Újudvar a befolyó adókból teljes önálságra lenne képes."
  Önálság helyett önámítást lenne a helyes kifejezés. Ha minden ipari terület jellegü településrész elszakadhatna, hová jutnánk?”
 • 10. login 2009. április 06. 12:49
  „http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/nem_mindenki_szorgalmazza_az_elszakadast/2091882/”
 • 9. sincero 2009. április 06. 12:41
  „Tisztelt Pancser Úr/Hölgy

  A sötétséget nem a fejében uralkodó káoszra, hanem az ön által leirt gondolatmenetre értettem.
  Másrészt az, ahogy megmutatja a foga fehérjét másoknak, és egy olyan ügyben próbál vélemény nyilvánítani, amihez halvány fogalma sincs.
  Na, ez a sötétség.
  Visszatérve az Újudvari helyzetre, a városrész közel sem kapott olyan figyelmet soha, mint bármelyik másik városrész.
  Soha nem kezelték külön városrészként, pedig lehetett volna és akkor most senki sem akarna elszakadni.
  A város költségvetését nem igazán terhelte meg, mert csak a fűnyírásra költöttek, ezt azért ki lehet számolni, hogy mennyi lehet évente.
  Az utak és a közvilágítás állapottá katasztrofális.
  Az utazási költségek sem reálisak, itt már mindenki külön tarifával számol (vajon ilyenkor nem a város része?).
  És még sorolhatnám, szóval Újudvart mindig is mostohagyerekként kezelte mindenki.
  Persze mikkor eljön a választás ideje, akkor hirtelen felfedezik, fűt-fát ígérnek, amiből aztán nem lesz semmi.
  A büszkeségről meg annyit, hogy Óvár soha sem tett semmit Újudvarért, szóval, ha büszkék lehetnek valamire, akkor csak is arra, hogy ezt a lépést meg merték tenni, még akkor is, ha a tisztelt polgármester Úr keresztbe tesz nekik, ahol tud.”
 • 8. Capr 2009. április 06. 11:01
  „sincero

  Többször leírtam már, ha külön akar válni a Újudvar, akkor költségek is a falut fogják terhelni (nem csak a bevételek illetik meg) Fenn kell tartani egy közintézményi rendszert (elsősorban polgármesteri hivatal, gondolom a körjegyzőségnek is van költsége), el kell helyezni az iskolás és óvodás gyerekeket (valószínűleg mosonmagyaróvári iskolákba óvodákba, természetesen a költségek átvállalásával), temetői szolgáltatás stb.

  sincero, hogyan kalkuláltáták az iparűzési adó bevételt? Jelzem, gazdasági recesszió van, tehát a tavalyi szintet alapul venni bátor dolog, amikor az iparűzési adó alapja a cégek korrigált nettó árbevétele. A Lajta Hanság Zrt. tulajdonjogai nem jelentik azt, hogy újudvari a cég. A cégtár szerint Móvár Gabonarakpart 22. a székhelye így csak annyi iparűzési adót fizet oda, amennyit ott tevékenykedik.

  "A szakemberek által elkészített költségvetés azt mutatja, hogy évente több mint negyvenmillió forint juthatna fejlesztésre." (ez az előző cikkben volt) sincero Önöket szerintem palira vették a "szakemberek". Hitelből bárki tud fejleszteni, csak akkor forráshiányos lesz a költségvetés. Ez jó Ön szerint? A helyi adóbevétel meggyőződésem hogy nem lesz elég 40 MFt éves fejlesztéshez. Az Önhikis (önhibáján hátrányos helyzetbe került önkormányzatok) támogatásából eleve kizárják Újudvart, mert az önhibáján kívül feltétel erősen megkérdőjelezhető azzal, hogy saját maguk döntöttek a szakítás mellett.

  No, Önök döntöttek, a döntések felelősséggel járnak. Szerintem sírás lesz a vége, ennek ellenére sok sikert.”
 • 7. pancser 2009. április 06. 10:42
  „A 6.-ik hozzászólást valami sötét újudvari írta. Nem szoktam így fogalmazni, de megmutatom "sincero"-nak hogy olyat én is tudok amit ő. Az a sötétség, hogy egy-két agyban felmerülhetett az elszakadás gondolata. A demokrácia megcsúfolása, hogy az adott szituban begőzölt emberek gondolatai népszavazásig juthattak. Kifejtettem már, hogy megyei viszonylatban sem panaszkodhat Újudvar, sokan a fele annyinak is örülnének. Mosonmagyaróvár szorosabban vett városában nagyon sok helyen sincs még portalanított út, de lehetett és lehet ma is pályázni. Szeretném hallani ostobaságok helyett mi hiányzik az ott lakóknak, mi az amivel több van a beljebb lakóknak? A településhatárok nem tévesztendők össze a környező szántók használójával. A Lajta-Hanság RT, korábban ÁG soha nem volt tulajdonosa a településnek, csak egyes ingatlanoknak. Újudvarnak nincs más pénze , mint ami a lakók bukszájában van. Semmi esély. hogy a mai világban, sőt a későbbiekben sem, hogy az önkormányzatok száma szaporodjon. Én az újudvariak helyében büszke lennék arra, hogy mosonmagyaróvári vagyok és nem egy olyan településen élek, amit majd folyton magyaráznom kell, hol is van a térképen. Mosonmagyaróvárinak lenni, meg mosonudvarinak minőségi különbség. Ezt azok felfogták, akik nem mentek ek szavazni vagy nemmel voksoltak. Ők voltak a bölcsebbek!”
 • 6. sincero 2009. április 06. 09:38
  „Pancser csak egy két észrevétel a sötétséget sugalló hozzászólásodhoz.
  Újudvar soha nem tartozott Óvárhoz mivel a területek 70%-a Lajta-Hanság Zrt tulajdonában volt és van a mai napig. Mindig is önállóan működött.
  Óvárnak sosem volt érdekében foglalkozni Újudvarral mivel semmiféle bevétele sem származott a településből.
  Nem is volt rá szükség ezt a feladatott ellátta a Lajta-Hanság Zrt-é.
  De a rendszerváltás után egyből ragaszkodott az iparűzési adóhoz.
  Először hozzácsatolták a báger környékéhez majd mikor az Újudvari pénzből rendbe hozták a környéket, továbbpasszolták az Ipartelephez.
  Másrészt Újudvar a befolyó adókból teljes önálságra lenne képes.
  Ez kb. 65 misit jelentene a falunk évente.
  Pancser javasolnám, hogy mielőtt valamiről vélemény nyilvánítasz, nézz utána a dolgoknak.”
 • 5. akinemfél 2009. április 06. 09:10
  „Az egész ország szavazhatna a Budapesttol valo elszakadásrol. Vezesse csak a hataloméhes,pénzéhes MSZP Budapestet,mi majd vezetjuk magunkat. Rosszul járnánk ? Sok olyan helyzet van a mai Magyarországon,amikor az elszakadás segíthetne. Nagyszeru dolog,hogy az ujudvariak ilyen szépen osszefogtak és sikerult nekik ! Gratulálok ! Ok tudják,hogy Mosonmagyarovár vezetése mit csinált veluk.
  Mosonmagyarováron soha sem menne el 60 % szavazni egy gyonyoru,napsutéses,tavaszi napon. Jo Mosonmagyarovárnak Ujudvar elszakadása ? Nem. Nem jo ez a mosonmagyarováriaknak. De majd a város vezetése megmagyarázza. A mosonmagyarováriak meg majd a vállukat vonogatják. Hajrá Ujudvar ! Jobb lesz így.”
 • 4. Tapmancs 2009. április 06. 07:12
  „Ahelyett hogy összevonnának önkormányzatokat, újakat kreálnak. K*rva jó. Az ország meg fizesse...”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolondos felvonulás Mosonmagyaróvár! Sok-sok fotóval

Mosonmagyaróvár - Közel százan ültek nyeregbe a már hagyományos "bolondok napi nyerges muri"… Tovább olvasom