Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Nemzetközi kapcsolatokat épít a Levéli Gyermekönkormányzat

A C.I.A.K., magyarul "Demokrácia akcióban" névre keresztelt nemzetközi projekt célja, hogy elősegítse a fiatalok sajátos szerepét a közösségek fejlesztésében.
A projektben 15 és 24 év közötti olasz, török és magyar fiatalok vesznek részt, hazai képviselőink a Levéli Gyermekönkormányzat tagjai. A munka során a fiatalok arra keresik a választ, hogyan válhatnak a közösségi élet szerves részévé.

Tapasztalatokat szereznek abban is, hogyan képviseljék megfelelően saját, valamint az általuk képviselt korosztály érdekeit, illetve milyen módszerekkel tehetik ezt. Céljuk elérése érdekében a fiataloknak javítaniuk, erősíteniük kell a döntéshozókkal való kapcsolatukat is.

A projekt részeként tavaly két résztvevő, és két felnőtt kísérő már elutazhatott az olaszországi előkészítő találkozóra, továbbá Levélen hat alkalommal projektlátogatás keretén belül a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság képviselője, Gulyás Barnabás segítségével zajlott a projekt magyar oldalról történő megvalósítása.

Az első olaszországi utazás pillanatképe.
Az első olaszországi utazás pillanatképe.

"A helyi Önkormányzattal való kapcsolatépítés fontos számunkra, és a projekt is nagy hangsúlyt fektet erre. Ebben a munkában is támogatnak minket, első olasz utazásunk ránk háruló részét finanszírozták helyettünk. Volt már közös testületi ülésünk is, melyeket szeretnénk rendszeresebbé tenni, valamint kölcsönös segítséget is bizalmat kiépíteni.

A projekt fontos számunkra, nem csupán a tapasztalat, az élményszerzés, és az utazás miatt, hanem a nemzetközi kapcsolatok építése és az idegen nyelv gyakorlása miatt is, hiszen ezek a találkozók angol nyelven zajlanak." - mondta el a projektismertetőn Takács Péter, a levéli Gyermekönkormányzat képviselője.

A Levéli Gyermekönkormányzat.
A Levéli Gyermekönkormányzat.

Jövő héten a GYÖK képviselői ismét Olaszországba utaznak a projekt egyik legfontosabb találkozójára.

"A találkozók Nápoly melletti kisvárosokban lesznek, ahol olasz, török és magyar fiatalok vesznek majd részt. Tulajdonképpen a saját hazájukban elkezdett munkát folytatják majd együtt, közös célokat tűznek ki, megosztják egymással tapasztalataikat." - mondta el Radák Tamás, a levéli Gyermekönkormányzat felnőtt segítője.

A gyermekönkormányzatokban dolgozók megismerhetik az önkormányzatiságot, a demokratikus működési formákat és eljárásokat. Ezen elvek alapján több, mint ötven gyermek és ifjúsági önkormányzat működik hazánkban, falvakban vagy kisebb városokban. Tagjait a hatályos választási törvény leegyszerűsített változatával választja meg a település adott korosztálya. A levéli Gyermekönkormányzat az elsők között, 1992-ben alakult meg, és Magyarországon egyedülállóan azóta is töretlenül működik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurovegas - Szerdán kezdődik a 48 millió eurós per

A még meg sem épült Eurovegas-kaszinóváros tulajdonosai közötti per indul a jövő héten. Tovább olvasom