Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Nemzetközi bevásárlóközpont vevők nélkül

Nem vált be azoknak a befektetőknek a számítása, akik a kilencvenes évek elején bevásárlóközpontot építettek a hegyeshalmi határátkelőn. A „shopping centerben” ma már alig egy tucat üzlet működik. A boltok tulajdonosai szerint a legnagyobb gond a közvetlen lecsatlakozás hiánya az autópályáról.
Shopping center: A nyugati turisták nem itt költik a pénzüket.
Az akkori két világ, Kelet és Nyugat határán épült a rendszerváltás éveiben a nemzetközi bevásárlóközpont Hegyeshalomban. A Magyarországról hazautazó turistákra alapozva építették a létesítményt a beruházók, gondolván, hogy a „gazdag" nyugatiak utolsó megmaradt forintjaikat a határ előtt még elkölthetik. Az ötlet azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ma már csak néhány üzlet működik itt, s azokban is csak lézengenek vásárlók.

Egyik fele üres

Az autópálya melletti hatalmas komplexumban ma néhány éjszakai bár, kaszinó, étterem és alig egytucatnyi kis üzlet működik. Az építmény egyik fele – ami a Határ Kft. tulajdonában van – évek óta teljesen üres, kihasználatlanul áll. Lapunk szerette volna megtudni, hogy a társaság mit tervez a létesítmény ezen részével, ám a kft. vezetője nem kívánt nyilatkozni ez ügyben.

Hétvégente románok...

A komplexum másik felében működő üzletek szinte mindegyikének más a tulajdonosa. Ottjártunkkor alig néhány átutazó botorkált a néhány, még nyitva lévő üzlet között. A boltok tulajdonosai szerint évről évre egyre kevesebben térnek be hozzájuk. A legnagyobb problémát abban látják, hogy a sztráda mellől nincs közvetlen lecsatlakozás a létesítményhez, így a határ előtt várakozók nem tudnak bejutni az üzletekbe. A boltosok szerint a hétvégeken azért nagyobb a nyüzsgés a létesítményben, mivel akkor a határ előtt feltorlódott buszok utasai beözönlenek. Ám ezek a főként Romániából érkező és Nyugat-Európába tartó turisták nem képviselnek igazán nagy vásárlóerőt.

Csak egy doboz cigaretta

Halmosi Ferenc azon kevesek közé tartozik, akik az 1991-es nyitás óta működtetik a boltjukat. Jelenleg két dohányáruüzletet is üzemeltet a „centerben". Az üzlettulajdonosok közös képviseletét is ellátó férfi nem csak a közvetlen lecsatlakozás hiányában látja a gyenge forgalom okát.
– A tizenhárom évvel ezelőtti nyitáskor sok üzletnek budapesti tulajdonosa volt. Ezek a vállalkozók aztán idővel rájöttek, hogy nem úgy megy a bolt, ahogy kellene, és sokan közülük eladták az üzlethelyiséget. Mára rajtam kívül csupán néhányan maradtak meg azok közül, akik a kezdetektől itt vannak. A dohánybolt eleinte még jól ment, amíg az osztrákok fejenként egy karton cigarettát kivihettek. A néhány éve hozott szigorítás óta azonban már csak egy dobozzal vihetnek. Azóta rendkívüli mértékben visszaesett a forgalom, alig adunk el valamit. Szerencsére van néhány visszatérő vásárlóm, így rájuk azért alapozhatok.
– A legnagyobb probléma a közvetlen lehajtó hiánya az autópályáról. A hétvégenként a határ előtt feltorlódó kocsisorból az utasok még ha akarnának, akkor sem tudnak bejönni, hiszen a szalagkorlát mögött még egy több méter mély árok is útjukban áll. A másik gond, hogy alig néhány üzlet működik csak a komplexumban. Ha többféle bolt, többféle árut kínálna, biztosan sokkal többen jönnének be. Az üzletközpont gyenge forgalmában persze nagy szerepet játszik a mindenhol tapasztalható bevásárlóforgalom- visszaesés. Az osztrákoknak már nem igazán éri meg Magyarországon vásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasság és hajléktalanhalál

A húsvéti ünnepek és a hosszú hétvége alatt jó néhány bejelentés és riasztás érkezett a… Tovább olvasom