Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Nemzeti parkot szeretnének

A szakemberek elvetették a szigetközi natúrpark ötletét, helyette nemzeti parkot szeretnének.

Minden érintett térségfejlesztési társulás elnöke egyetért abban, hogy nemzeti parkot kell kialakítani a Szigetközben. Egységes álláspontjukat erősítheti az a nagyszabású augusztusi konferencia is, melyre már a nemzeti park megvalósíthatósági tanulmánya is elkészül.

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány által készítendő megvalósíthatósági tanulmány tartalomjegyzéke már kész, s minden fejezetnek – összesen kétszáznegyvennek – van felelőse. A kidolgozásban különböző témakörök szakemberei segítenek, többek közt természetvédők, mezőgazdászok. Érdekesség, hogy az anyagból kihúzták a natúrparki fejezetet, mivel ezt a verziót – amit a minisztérium támogat – nem tartják elfogadhatónak. A közös nemzeti parki tervek megmaradtak: bár a tanulmány a Szigetközre készül, de megtalálhatók benne a csallóközi csatlakozási pontok. Az anyag július végére készül el, s augusztus 26-án egy nagyszabású konferenciára várják az érdeklődőket. A közalapítvány munkatársai úgy látják: a helyi polgármesterek kiállnak elképzeléseik mellett, segítik munkájukat.

„Szigetköz nemzeti parkot érdemelne"

– Valóban támogatom a közalapítvány elképzeléseit, a térségnek nemzeti parkra van szüksége. A natúrparkok állami finanszírozása nem megoldott, Szigetköz védhető értékei megérdemelnék a magasabb védettségi formát. Ehhez körültekintő, megalapozott előzetes munkára van szükség azért, hogy a beruházók, vállalkozók és a civil szféra képviselői tisztában legyenek a nemzeti park velejáróival. A készülő nemzeti parki megvalósíthatósági tanulmány ezt szolgálhatja – mondta Széles Sándor, a Mosoni-Dunatáj Társulás elnöke.

Az Alsó-szigetközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulásának elnöke, Babos Attila is egyértelműen a nemzeti park mellett tette le a voksát. Ő ettől a védelmi formától elsődlegesen olyan előírásokat vár, melyek kötelezőek és betartathatóak. Szerinte a nemzeti park esetében kevesebb önkormányzati pénz szükségeltetik, míg a natúrparknál „egyedül maradnának". „Ez utóbbi ráadásul semmi többletet nem jelentene a jelenlegi állapothoz képest, míg a nemzeti park fejlesztési lehetőségeket hozna magával."

Natúrpark mellett és ellen

Stipkovits Pál országgyűlési képviselő korábban azt mondta: a natúrpark elsődlegesen biztosítja a terület ökológiai egyensúlyát és védelmét. A gazdasági fejlődés szempontjából – mivel a nemzeti park több korlátozással járna – rugalmasabb az itt élő emberek számára. Pap János, a térség egyéni országgyűlési képviselője a natúrparki lehetőség minisztériumi bejelentése után annyit mondott: „jobb egy nemzeti park nemesnyárassal, mint egy natúrpark anélkül".

„Ne a mi zsebünk bánja"

„Szerintem a lényeg az, hogy a térségben élők dönthessenek az itteni ügyekben" – állítja Tóth István, a Felső-mosoni Dunatáj Társulás elnöke. Véleménye szerint a nemzeti park megvalósítása egyelőre nem reális elképzelés, mivel évi ötmilliárdot nem ad az állam: a natúrpark viszont nem előrelépés. „Ha mindenképp választanom kellene, a nemzeti park mellett szavaznék, de erre egyelőre kevés esélyt látok" – mondta.
– A jelenlegi helyzet semmiképp nem jó, előre kell lépni úgy, hogy lehetőleg ezt ne a helyi szervezetek, önkormányzatok zsebe bánja – mondta Szokoli Sándor, a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás elnöke. – Az uniós normák szerinti nemzeti parkra van szükség a Szigetközben: nem rezervátumra gondolok, hanem arra, hogy az itteni természeti értékek megóvása mellett be is mutathatnánk azokat – tette hozzá.

Megbukott a szomszédban

Az őriszentpéteri székhelyű Natúrpark Térségfejlesztési Kht.-t több önkormányzat és területfejlesztéssel foglalkozó cég hozta létre néhány évvel ezelőtt. Körmend és Szentgotthárd azonban néhány hónapja kezdeményezte üzletrészének eladását, mivel megítélésük szerint a kht. működése nem hozta meg a kívánt eredményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már készülnek Schengenre

Évente 16 millió utas halad keresztül Hegyeshalomnál, hazánk legnagyobb határátkelőjén. Újszászi Zsolt alezredes, kirendeltségvezető szerint a tavaly május óta elrendelt változtatások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Míg a régióban korábban négy kirendeltség működött, azok összevonásával létrehozták a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltséget. Tovább olvasom