Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Nemzeti alaptanterv: javított változat

A köznevelésről szóló törvény koncepciója elérhető a kormányportálon, és heteken belül a közműveltség tartalmi alapjaival kiegészített Nemzeti alaptanterv részleteit is megismerheti a szakma – derült ki egy hétfői oktatási fórumon.


Farkas István, a mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatója a közoktatási törvény – melyet eddig százötvenszer módosítottak – kidolgozásába már 1990-ben bekapcsolódott, akárcsak a Nemzeti alaptanterv létrehozásába 1993-tól. 2010 augusztusától közreműködik az immár „köznevelésiként" jelzett törvény alapozásában. A tervezett változtatásokat ismertette a mosonmagyaróvári Móra-iskolában tartott fórumon.

– A 2007-es Nemzeti alaptanterv átdolgozása lesz a heteken belül megjelenő szöveg. Nem teljesen új tervet hoztunk létre, a meglévő mintegy öt százalékát javítottuk, közműveltségi tartalmakkal egészítettük ki, vagy hoztuk egyensúlyba – hangsúlyozta Farkas István a Kisalföld érdeklődésére. A megújuló tantervben az európai és magyar értékek mellett a helyi érték is hangsúlyos szerephez jut. „Az út is fontos, nem csak a célba érés" elvet követve a használható tudást tartják szem előtt.

„Ha nincs teljesítmény az iskolában, a gyermeket duplán becsapjuk" – fogalmazott Farkas István. Az iskolaigazgató nem tagadta azt sem, hogy sok rossz tankönyv került a kezébe, melyek „fogyasztói állatot" nevelnek a felnövekvő nemzedékekből. A szakember továbbá arról is tájékoztatott, hogy a Nemzeti Alaptanterv heteken belül elérhető lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján, míg az új köznevelési törvény koncepcióját már nyilvánosságra hozták.

– Az alaptanterv kapcsán a változtatás elvét ismertük, annak részleteit viszont még nem – mondta Sárköziné Kollárits Edit, a mosonmagyaróvári Haller-iskola igazgatója, aki szerint fontos, hogy mindenki számára elvárható alapelemek legyenek. Makk Zoltán, a fórumot szervező Móra-iskola igazgatója az utóbbi gondolathoz csatlakozott véleményével: – Örömmel fogadom én és a kollégáim is, hogy egyértelmű törzsanyag lesz, minimális változtatási lehetőségekkel, a helyi adottságok figyelembevételével. A Móra-iskola egyébként e héten csütörtökön újabb fórumnak ad otthont az új köznevelési törvény témakörében, melynek meghívottja Széles Imre, a megyei pedagógiai intézet igazgatója.

Honvédelmi, pénzügyi alapismeretek. Az új NAT a fejlesztési követelmények mellett rögzíti azt a tananyagminimumot, amelynek elsajátítása nélkül nem végezhető el az általános iskola adott évfolyama.

Sajtóhírek szerint a jelenlegi tárgyak mellett újak is várhatók: kötelező lesz bizonyos honvédelmi, pénzügyi és fogyasztóvédelmi alapismeret elsajátítása. Az egyelőre nem világos, hogy ezeket külön tárgyként, vagy egy másik részeként kell tanítani. Erre a kérdésre a hamarosan elkészülő kerettantervek adnak választ. Az iskoláknak ezek alapján kell kidolgozniuk saját tantervüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

132 milliós beruházás a lipóti termálfürdőben

Kétszáz-kétszázötven vendég fogadására alkalmas kempinget létesítenek a lipóti fürdő mellett. Tovább olvasom