Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Német nyelvű Erzsébet-naptár a kimlei gyerekektől

Különleges naptárral rukkoltak elő a kimlei németklubosok. 2007-es kalendáriumuk német nyelven készült el.
Egy weimari hölgy évekkel ezelőtt Kimlén vásárolt házat, és az év egy részét mindig a községben tölti. A nemzetiségi faluban létrejött egy kis klub, ahol a gyerekekkel foglalkoznak.

Már a jövő évi jubileumra készülve hozták létre

Mivel Németországban igen nagy kultusza van Szent Erzsébetnek, és már jó ideje elkezdtek készülni az 1207-ben született szent asszony jubileumára, felvetődött a gondolat, hogy készítsenek a kimlei diákok egy naptárt.

Valamennyi klubos diák alkotása bekerült

Gálné Eller Mária, a helyi német kisebbségi önkormányzat vezetője elmondta: a gyerekek összeültek és megírták röviden Szent Erzsébet élettörténetét, majd együtt lefordították német nyelvre, aztán nekifogtak a rajzok elkészítésének. Akadtak olyan hónapok, melyekhez két kép is került, mert így valamennyi klubos diák alkotása bekerülhetett a kiadványba. A naptárhoz a papíranyagot osztrák családoktól kapták ajándéka, a klubosoknak csak a festékpatront kellett hozzá megvásárolniuk. Eller Gizella és Nagy Imre pedig végleges formába öntötte és összefűzte a naptárt. A kalendáriumot egyelőre száz példányban jelentették meg, de már most látszik, hogy újra kell belőle nyomni. A gyerekek mellett a faluban nemrég megtartott megyei német nyelvű énekkari találkozó énekkarainak vezetői is kaptak már a naptárból.

A szent éve előtt

A klubvezető hozzátette: öröm töltötte el őket, hogy már készen volt a kalendárium, amikor megtudták, hogy a katolikus egyház meghirdette a Szent Erzsébet-évet, mert így még inkább hozzájárulhattak ők is az Árpád-házi legendás asszony emlékének ápolásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kint felejtett táblák, védett gödrök

Sebességkorlátozás út mentén dolgozók miatt Halászin: munkások sehol. Külterületen hatvan kilométeres megengedett sebesség frissen felújított útszakaszokon. Darnózselin az egész településre érvényes harmincas tábla a képviselő-testületi tiltakozás ellenére. A szigetközi utak mentén gyakran találkozunk hasonló esetekkel. Tovább olvasom