Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Nemet mondtak az üdülők átminősítésére

Mosonmagyaróvár - Nemet mondott a képviselő-testület arra a törekvésre, amivel újabb vízparti üdülőterületeket akartak tulajdonosaik lakózónába soroltatni.

Portálunkon a közelmúltban számoltunk be arról, hogy vészesen fogy a vízparti üdülőterületek nagysága Mosonmagyaróváron. A lakók kérésére ugyanis egymás után sorolják át a Mosoni-Duna-, illetve Lajta-parti ingatlanokat üdülőövezetből lakózónába.

Legutóbb októberben döntött a képviselő-testület a Mosoni-Duna partján, az Itató feletti részen található, egymással szomszédos ingatlanok átsorolásáról. A terület addig üdülőházas övezet volt, a telkeket legfeljebb 15 százalékban lehetett beépíteni. A tulajdonosok kérték az ingatlanok kertvárosi lakózónába sorolását, hogy a nagyobb méretű telkeken családi házakat építhessenek. Kérésüket azzal is indokolták, hogy az Itató felőli oldalon már korábban kertvárosi lakózónát jelöltek ki öt portán. A kérelem három ingatlant érintett, de logikusan egy negyedik, beékelődő telket is át kellett sorolni lakózónába. Ezt megelőzően szeptemberben hozott hasonló döntést a képviselő-testület. Akkor tíz százalékkal emelték meg a beépíthetőséget a lovasiskola szomszédságában. Így már ott is a telkek negyedét beépíthetik a tulajdonosok.

A sorozatos átsorolások nyomán a vízparti telkek tulajdonosai közül egyre többen ˝ostromolják˝ a városházát hasonló kéréseikkel. Decemberi ülésén a képviselő-testületnek ismét egy ilyen ügyben kellett határoznia. Ám úgy tűnik, a város most ˝megálljt˝ parancsolt az efféle törekvéseknek. Miután a képviselő-testület októberi ülésén határozott a Mosoni-Duna partján, az Itató feletti részen lévő ingatlanok üdülőből lakózónába történő átsorolásáról, értesült róla több hasonló telektulajdonos is. Két szomszédos ingatlan tulajdonosai pedig ugyanezt kérelmezték. A városi főépítész szerint bár az átsorolásnak elvi akadálya nincs, megkérdőjelezhető, hogy ez a folyamat meddig támogatható. Az sem elhanyagolható továbbá, hogy a korábbi döntés nagyméretű, lakóház építésére alkalmas és még üresen álló telkekről szólt. A most átsorolásra kérelmezett két ingatlan viszont már beépített, emellett méretük nem éri el a lakóterületre előírt minimális mértéket sem. Mindezeket figyelembe véve a képviselő-testület végül nem támogatta az övezeti átsorolást.

Határozott viszont a testület egy másik Mosoni-Duna partján fekvő, Partos utcai ingatlan átminősítéséről. Itt is a tulajdonosa kérte lakózóna kijelölését, ám ebben az esetben merőben más a helyzet, mivel az ingatlan jelenleg a környezetétől teljesen idegen gazdasági-kereskedelmi zónában található. E zóna megszüntetése városszerkezetileg is támogatható, hisz a környezete kertvárosias lakózóna, illetve zöldpark.

Az érintett ingatlan beépítetlen, a rajta állt romos házat elbontották, helyette új családi házat szeretnének építeni. A telek átsorolásával a beépítés paramétereit a környező lakóterületek előírásaihoz igazítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házaspárokat köszöntenek

Mosonmagyaróvár - A Szent Család vasárnapján, december 27-én fél 9-kor kezdődő szentmisén köszöntik… Tovább olvasom