Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem veszik az orvosi rendelőket

A Mováron praktizáló több mint húsz háziorvos közül idáig egyedül dr. Ágh László privatizálta a rendelőjét. A háziorvosi rendelők privatizálása az elmúlt év elején vetődött fel az önkormányzatnál a Karolina Kórház rekonstrukciója kapcsán.
Dr. Ágh László
Miután az átalakítás során a kórház épületében meg kellett szüntetni több háziorvosi rendelőt, felmerült az alapellátás átszervezése.

Az örökös jog garancia

Az eladásokra kidolgozott, görgetett beruházás során a létesítmények árát az önkormányzat egy alapba különíti el, amiből a többi privatizálni kívánt rendelő felújítását, esetleg építését finanszírozza. A képviselő-testületi döntés értelmében a forgalmi érték 40 százalékáért odaadnák a rendelőket, ám ezek az eladás után is az egészségügyi célvagyon részei maradnának. Ez az örökös jog garanciát jelent az önkormányzatnak is.

Banki hitel, OEP-támogatás

A mosonmagyaróvári rendelőket három osztályba sorolták: azonnal eladható, felújítással eladható, valamint az új építésű ingatlanokra. Egy év alatt csak egyetlen háziorvos élt a privatizáció lehetőségével.
Dr. Ágh László megvette a rendelőt, ahol huszonöt éve dolgozik. – A magánosítás két fázisban történt meg. Első lépésben a funkcionálisprivatizáció – a praxisok privatizációja – zajlott le. A körzeti orvosok rendelőiket az önkormányzattól bérlik, havi bérleti és fenntartási díj fejében. Ma már a rendelőt is megveheti a háziorvos – mondja dr. Ágh László.
– Meghatározó, hogy a város milyen feltételekkel hajlandó a rendelőt eladni. Nálunk a szabadpiaci ár 40 százaléka elfogadható – folytatta dr. Ágh László. – Az egyik banknál kidolgoztak egy, a háziorvos finanszírozásához igen kedvezően idomuló szerződést, ami akár országosan is felhasználható.
Ennek lényege, hogy a bank hitelfedezetül elfogadta magát a privatizálandó rendelőt, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által biztosított havi 50 ezer forint privatizációs támogatás – tízéves futamidőt számolva – 3,5 milliós hitel felvételét biztosította.
„ Megítélés kérdése, hogy érdemes-e belevágni a teljes privatizációba. Nem mindegy, hogy hol fekszik, milyen az állaga a megszerezni kívánt objektumnak. Az orvos életkora sem mellékes, tekintettel a hitelek törlesztési vonatkozásaira, illetve a majdani értékesítési lehetőségekre. Elemezni kell még a praxis bevételi forrásait is. Azok az orvosok vannak előnyben, akik érdemi többletbevételt húznak az irányított betegellátásból vagy üzemorvosi tevékenységből."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Kossuth Lajost is Magyaróvárra kísérték

A Mosonmagyaróvár környéki március 15-i ünnepségek elmaradhatatlan közreműködője a halászi… Tovább olvasom