Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Nem veszik át a ˝kibélelt˝ Mosonyi utcát

Mosonmagyaróvár - Az önkormányzat már csaknem fél éve elvégezte a Mosonyi utca alatti csatorna rekonstrukcióját, mivel ez volt a feltétele annak, hogy a Magyar Közút átvegye ezt az útszakaszt. A társaság azonban ezúttal is forráshiányra hivatkozva egyelőre nem akar eleget tenni az egyezségnek.

Az országban talán példa nélküli, hogy úgy ér véget egy országos közút Mosonmagyaróváron, hogy ahhoz nem csatlakozik közvetlenül egy másik, számozott, állami fenntartású út. Az 1-es számú főútról – Szent István király útról – a Vilmosrév, Aranyossziget, majd Rév utcákon keresztül tudunk Máriakálnok felé eljutni. Ezeknek az útszakaszoknak a Magyar Közút Zrt. – azaz az állam – a fenntartója. A gond azonban az, hogy ez a közútkapcsolat csak egyirányú. A Vilmosrév utca ugyanis egyirányú, így a Máriakálnok felől érkezők más vonalon tudnak eljutni az 1-es főútra. Ezeknek az útvonalaknak viszont az önkormányzat a fenntartója. Minderre a közelmúltban, a halászi híd lezárása előtti terelő útvonal tervezésekor derült fény.

Itt a vége: Az országos közút – egyik irányból – az Aranyossziget utcánál véget ér.
Itt a vége: Az országos közút – egyik irányból – az Aranyossziget utcánál véget ér.

– A probléma megoldása érdekében a város már hónapokkal ezelőtt egyeztetéseket kezdett a közútkezelővel. Az önkormányzat felvetette: a közútkezelő vegye át és nyilvánítsák országos közúttá az Aranyossziget utca Rév és Mosonyi utcák közti szakaszát, illetve a Mosonyi utca Szent István király útig tartó részét. A Máriakálnok felé és felől tartó forgalmat így erre az útszakaszra terelhetnék – tudtuk meg Cselovszki Györgytől, a városfejlesztési és -fenntartási osztály vezetőjétől. A társasággal elviekben meg is egyezett erről az önkormányzat, a Magyar Közútnak azonban kikötése volt a Mosonyi utca alatt húzódó csatornahálózat felújítása. A szakemberek szerint ugyanis nem lehetett tovább várni a rekonstrukcióval, hiszen a csatorna állapota rendkívül rossz volt, a megnövekvő forgalom alatt helyenként már a beszakadás veszélye is fenyegetett. Az önkormányzat még tavasszal elvégeztette a szükséges munkálatokat. A városnak mintegy 40 millió forintjába került a csatorna feltárás nélküli, csőbéléses technológiával történő felújítása. A szakemberek az útburkolat felbontása nélkül, az aknanyílásokon keresztül helyezték a speciális bélést a csatornába.

Noha a közútkezelő által kért munkálatokat a város már csaknem fél éve elvégezte, az átadás-átvétel a mai napig nem történt meg. A város megkeresésére a közútkezelő napokban küldött válaszában, mint minden más ügyben, ezúttal is forráshiányra hivatkozik. A társaság azt írta: a projekt előkészítése legkorábban 2010 végén kezdődhet meg az állami források szűkössége miatt. Az osztályvezető szerint érthetetlen a közútkezelő válasza, hiszen az érintett útszakaszokat jelen állapotukban is átvehetné a társaság, csupán útburkolati jeleket kellene festeni és átprogramozni a jelzőlámpákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bélyeg a 20 éves határnyitás évfordulójára

A szabadság előtti tisztelgésként születhetett meg az az alkalmi bélyeg, melyeket a Magyar Posta, az… Tovább olvasom