Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Nem vállalják a munkát az álláskeresők

Közel kétezren keresnek munkát Mosonmagyaróvár környékén. Mégis a máriakálnoki gombaüzem cégvezetője szerint a kiközvetítettek egyike sem fogadja el a felajánlottat.

A munkaügyi központ szerint nem jellemző, hogy sokan visszautasítanák a munkát.
 
Gazdasági válság és növekvő munkanélküliség ide vagy oda, a máriakálnoki gombaüzem több mint két éve küzd súlyos munkaerőhiánnyal. A cég hiába keres folyamatosan gombaszedőket, senki sem jelentkezik sőt, a munkaügyi központ által kiközvetített több száz álláskereső egyike sem akart dolgozni.

Nem fogadják el a felajánlott munkát: Vida Tibor csaknem két éve nem talál elegendő munkaerőt a gombaszedésre, pedig már több száz álláskeresőt közvetítettek ki hozzá. Fotó: Méhes
Nem fogadják el a felajánlott munkát: Vida Tibor csaknem két éve nem talál elegendő munkaerőt a gombaszedésre, pedig már több száz álláskeresőt közvetítettek ki hozzá. Fotó: Méhes


– Évek óta hiába próbálkozom az üzem munkaerőgondjainak megoldásával – mondja Vida Tibor ügyvezető. – Többször hirdettünk különböző helyeken, ám senki sem jelentkezett. Az álláskeresők magas száma miatt  folyamatosan kérjük a helyi kirendeltséget munkanélküliek közvetítésére. Az elmúlt két évben csaknem négyszáz álláskeresőt küldtek ki hozzánk, ám ezeknek az embereknek a munkához való hozzáállása kritikán aluli, többségük nem is akar dolgozni.  A kiközvetített álláskeresők közül többen egyszerűen kijelentették, hogy ők nem akarnak itt dolgozni, mert van már munkájuk feketén, de kell nekik a segély is. Kérték: írjam a papírjukra, hogy nem feleltek meg nálunk. Természetesen ezt senkinek sem tettem meg.

– Legutóbb harmincegy álláskeresőt küldött ki a központ, közülük tizennégyen jelentek meg  első körben. Egyenként hallgattuk meg őket, mindannyian nemleges választ adtak a felkínált munkára. Ezt ráírtam a kiközvetítési lapjukra. Az indokok ezúttal is a legkülönfélébbek voltak. Többen azt állították, a gyermekük nevelése miatt nem tudják vállalni a munkát, de akadt olyan is, aki azt mondta, tériszonyos a gombaszedéshez, vagy a kezét műtötték, ülőideg miatt nem tud hajolni, nem bírja a párát, messze van a megálló a lakóhelyétől, ahonnan a vállalati busz indul Máriakálnokra, vagy lovakkal szeretne inkább foglalkozni, nem pedig gombával.

Kevesen vállalják a munkát az üzemben, pedig közel 2000 van a térségben.
Kevesen vállalják a munkát az üzemben, pedig közel 2000 van a térségben.

– Úgy tudom, Mosonmagyaróvár térségében kétezer körüli a munkanélküliek száma. Ennek ellenére évek óta nem találunk munkaerőt. Jelenleg mintegy ötven szedőt foglalkoztatunk. Ha teljes kapacitással szeretnénk termelni, ennek a létszámnak a duplájára lenne szükségünk.

A szedőink csaknem 90 százaléka nyugdíjas és többségüket a Rábaközből, illetve Lébény környékéről hozza mindennap a cég busza. Az állás, amit kínálunk, egyszerű betanított munka. A gombaszedés klimatizált teremben, 18–19 fokban folyik, az ezért járó fizetés pedig meghaladja a minimálbért. Egy jó szedő 100 ezernél is többet keres havonta. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján biztos vagyok abban, hogy az álláskeresők többsége nem is akar dolgozni, sokkal kényelmesebb számukra egyszerűen csak ˝fejni˝ az államot, hiszen erre a jelenlegi szabályok lehetőséget adnak – vélekedett Vida Tibor.

A kiközvetített álláskeresők közül többen egyszerűen kijelentették, hogy ők nem akarnak itt dolgozni, mert van már munkájuk feketén, de kell nekik a segély is.
Amennyiben ügyfeleik a számukra felajánlott munkalehetőséget a meghatározott feltételek szerint nem fogadják el, úgy kizárják őket a rendszerből – tájékoztatta portálunkat Rimányiné Somogyi Szilvia. A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese elmondta: ügyfeleik elsősorban munkalehetőség iránt érdeklődnek a kirendeltségeken, támogatásként álláskeresési járadékot kapnak. A jogszabály meghatározza, hogy mi számít megfelelő munkahelynek, amit felajánlhatnak az álláskeresőnek. Így többek között, ha az az álláskereső képzettségi szintjének, illetve az általa utoljára legalább hat hónapig betöltött munkakör képzettségi szintjének megfelel, az egészségi állapota szerint a munka elvégzésére alkalmas, a várható kereset az álláskeresési járadék összegét, illetve a minimálbér összegét eléri, vagy a munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje a három órát – tíz éven aluli gyermeket nevelő szülő esetében a két órát – nem haladja meg. Amennyiben a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő felajánlott munkahelyet valaki nem fogadja el, úgy számára megszüntetik az álláskeresési járadék folyósítását. A munkaügyi központ tapasztalatai szerint nem gyakori, hogy visszautasítanák az álláskeresők a munkát. A megyében egyébként jelenleg 14.006 regisztrált álláskeresőt tartanak számon, közülük 1962 ügyfelet a mosonmagyaróvári kirendeltségen.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. invektus 2009. december 19. 17:26
  „éljenek a kedves politikusaink
  éljenek azok akik beengedik a férgeseket”
 • 28. Manó85 2009. december 16. 09:39
  „És volt képük a hírekbe elmenni..............”
 • 27. bandita71 2009. december 15. 19:08
  „ISTENEM HÁT EZ MÁR SZÉGYEN!NAPOKIG A KÜLÖNBÖZŐ CSATORNÁK HÍRADÓJÁBAN IS LÁTTAM.PANASZKODIK,HOGY NEM KAP MUNKAERŐT DE AZ MIÉRT NINCS BENNE A CIKKBEN HOGY MILYEN FELTÉTELEKET BIZTOSÍT CSERÉBE?GONDOLOM NEM AKARJA REKLÁMOZNI,HOGY GÜRIZHETSZ REGGELTŐL ESTIG,HÉTFŐTŐL VASÁRNAPIG SE HÉTVÉGE SE ÜNNEPNAP JA ÉS MINDEZT PERSZE MINIMÁLBÉRÉRT!!ÉS AKKOR NEVELD A GYEREKEDET!EZT ELFELEJTETTE EMLÍTENI A CIKKBEN!DE GONDOLOM A KÖRNYÉKBELIEK MÁR ISMERIK ÉS AZÉRT TALÁL CSAK MESZEBBRŐL MUNKAERŐT.”
 • 26. ha1ad 2009. december 15. 01:10
  „Jé a Vida már szabadlábon van?
  Szerintem ha nagyon megkotorják , hogy miként lopta el az előző tulajtól az egész kócerájt a váci kosárfonóban megmutathatja mit ér az ő munkája. Majd ott panaszkodjon.”
 • 25. memg 2009. december 14. 09:41
  „SZTIV Nem a lóvén, hanem azon hogy meg próbálta összeugrasztani a vállalkozókat a saját embereikkel egyiket nem sikerült, mert az okosabb volt nála és ezért először őket zavarta el. A másik csapatot is csak részben, de akik a telepen maradtak a vállalkozó csapatából azok sem dolgoztak sokáig nála azok is, otthagyták. Akkor kiben volt a hiba? A vállalkozókban? A vállalkozók sem egymást jelentették fel, hanem így próbálták egymásnak ugrasztani öket. mivel egyiknek sem volt érdeke a másikat jelengetni. De ezek az ellenőrzések is csak a Vida irányítása alatt sürüsödtek az előző tulajnál csak nagyon ritkán voltak.”
 • 24. sztiv 2009. december 13. 22:50
  „Azért memg, mert összevesztek a lóvén. A razziák is azért volt a fekák ellen, mert feljelentgették egymást mindenért”
 • 23. pityus 2009. december 13. 18:21
  „nőnének a gmbáid a lábadra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 22. memg 2009. december 13. 17:17
  „Aki dolgozott kálnokon az tudná csak meg mondani az igazat, mi folyik igazán kálnokon Levegőben lógó sínről lefutó kocsik a falakból ki lógó villanyvezetékek (áram alatt) állványokon nyüzsgő különböző állatkák stb. Vida úr modora meg egyenesen kritikán aluli. Fizetés kilóra és gombától függően a jobb szedők is csak 70 körül kerestek munkaidő reggeltől estig szombat vasárnap ünnepnap szent este 19 óráig és még sorolhatnám.
  Különben is két válalkozo volt a telepen mért küldte el őket. Lecserélte őket olyanokra, akik hetekig, hónapokig az öltözőben kialakítót részen aludtak többsége a földön. Meg is érdemli a sorsát. Az előző tulajnak mért volt mindig elég embere?”
 • 21. Jandex 2009. december 12. 13:37
  „17. hozzászólás sztiv
  Érdekes,erről a vida "úr" elfelejtett beszélni,az újságírót meg nem érdekli az igazság csak teljen az oldal!Grrr...”
 • 20. pityus 2009. december 12. 12:02
  „"FEJNI AZ ÁLLAMOT",ÉS MAGA MITCSINÁL A MUNKAVÁLLALÓVAL VIDA BUBUS?????????”
 • 19. invektus 2009. december 12. 11:44
  „18 EGYET ÉRTEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 18. napersze 2009. december 12. 11:20
  „Ez mekkora kamu cikk :-D”
 • 17. sztiv 2009. december 12. 06:34
  „Na mivel Én sok embert ismerek aki volt kint:

  A munkaidő sokszor nem 6-tól 2-ig van, hanem látástól mikulásig.
  Meg lehet keresni a 100e-t? Persze, ha qrva nagy mákod van: attól függ, milyen sorokat fogsz ki. Ha kis gombásat-kevés lesz a pénz- ugyanis súlyra fizetnek.
  Megkapod a minimálbért? Persze, csak 50%-kal több a munkaórád, mint aminek szabadna lennie.
  A munkaügyi razziákról is lehetne szó, rengeteg a feka munkás (román, ukrán), azok meg örülnek az 50 ropinak is.”
 • 16. mérpontén 2009. december 11. 20:33
  „bocsi kimaradt egy szó!

  pillanatok alatt elfogytak”
 • 15. mérpontén 2009. december 11. 20:30
  „Voltam jelentkezni egy másik munkaadónál, egy ismerősömön keresztül tudtam lehetőséghez jutni, mert a meghirdetett állások pillanatok elfogytak, pedig az órabér bruttó 430 Ft volt.
  Ez havi bruttó 72240 Ft-ot jelent! Nehogy havi 100 000 Ft-ért ne találna alkalmazottat?”
 • 14. Jandex 2009. december 11. 08:17
  „"a munkaügyi központ által kiközvetített több száz álláskereső egyike sem akart dolgozni."
  400 emberből egy sem vállalta ???!!! Ott komoly gondok lehetnek a légkondival !!!:)))))))))
  /magyarul:a vida "úr" egy egérnél nagyobb rágcsáló és egy "12 szemű" keveréke!!!/
  Talán ráférne egy APEH és OMMF ellenőrzés!!!”
 • 13. jánosi 2009. december 10. 21:17
  „12.
  Te ott dolgozol ezek szerint ! vagy oda készülsz ,”
 • 12. bela001 2009. december 10. 20:33
  „Én megmondom, az az igazság hogy a sok naplopónak büdös a munka.
  Én is észrevettem, dolgozni nem akar egy sem, csak alig kelljen bejárni meg járkálhasson mindenfelé munkaidőben aztán kifizessék ám neki a fizetését mert az jár neki.
  Na hát a hozzáálláson kellene változtatni, mert aki akar az tud is dolgozni, aki nem akar az meg csak a rossz kifogásokat kergeti.”
 • 11. rivotril2mg 2009. december 10. 20:14
  „én voltam ott nyáron, már akkor is bevándorlók, ukrán,szerb,román emberek dolgoztak ott... nem tudom mi lehet ott csak hallomásból,de ahogy hallottam a munkanélküli segély több mint az ottani fizu,amiér nem gyengén kell kapálózni”
 • 10. PrettyWoman 2009. december 10. 18:27
  „Igen gyerekek, igazatok van. Korrektebb és hitelesebb lett volna, ha a dolgozókat is megkérdezik, vagy egy olyat, aki járt márt ott. Lehet, hogy semmi sem stimmel a fentiekből.
  Én is tudok egy ilyen "munkahelyet". Nem írok ki a nevét, meg a főnökét sem, de szerintem lehet, hogy sokan rá fogunk ismerni név nélkül is. Egy ingatlanos cégről van szó, ahol a főnök egy állat. Pedig idős ember (fiatal nagy darab feleséggel és sok gyerekkel), megette a kenyere javát, de tisztelet, tolerancia, emberség nincs benne egy deka sem. Viszont ő ugyanezeket elvárja. Menedzser-asszisztenst keresett az istenadta, nettó 80 000 forintért. Sorolom az elvárásokat, ismétlem, nettó 80 ezerért:
  diploma
  legalább egy nyelvvizsga, angolból, ha lehet, akkor németből is (minimum közép vagy inkább felsőfok)
  kiváló PC ismeret
  ügyviteli feladatok ismerete
  tökéletes, ápolt megjelenés
  B kategóriás jogsi
  miniszoknya tiltva
  az étkezés meghatározott, hogy mit szabad enni
  parfüm használata tilos
  munkaidő papíron 8-16.30 valójában előbb kell menni és 6-nál előbb nem nagyon lehet szabadulni.
  Nem is lenne ezzel gond, ha vagy kifizetné a túlórát vagy le lehetne csúsztatni.
  Ezen kívül kell még kávét főzni nemcsak a főnöknek meg az ügyfeleknek, hanem a népes családnak is, mikor bevonulnak internetezni. Mert ugyan milliomos az öreg, háztartási alkalmazottjuk is van, de a neten spórolnak.
  Kell takarítani is, pl. kikölcsönöz takarítógépet, de nem kéri a takarítást, mert így olcsóbb. A napi ezer melód mellett csináld meg ezt is (kosztümben, fehér blúzban, amiben vagy), stb.
  Na most itt is az az érdekes, hogy a próbaidőt senki sem tölti ki. Meg lehet nézni a munkaügyi kp. honlapján kéthetente hirdetnek. Mindenkit kirúgnak, vagy az illető maga megy el, ha nem bírják az idegei ezt a barmot. De nem érdekli. Az az egy, aki épp ott van, azt se tudja a munkáját rendesen végezni, hisz mindig van egy új munkaerő, akit be kell tanítani. Állandóan nagy a fluktuáció. Engem is 3 nap után rúgtak ki. Meg se mondták miért, pedig annyit dolgoztam, mint az állat. Még ünnepekre munkát is hoztam haza, hogy gyorsabban haladjunk, mert elvitte az időt a takarítást.
  Mindez a Mészáros Lőrinc utcában, az udvarban.... Nem ajánlom senkinek se, hogy megpróbálja. Esetleg kalasnyikovval.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évig maradnak a katonák a határnál

Ausztria - A jövő év végéig marad a hadsereg határőrizeti segédszolgálata az egykori schengeni… Tovább olvasom