Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem találja a kiutat a hitelcsapdából

Öt éve egyedül neveli három gyermekét, s közben törleszti az óriásira halmozódott hiteleit a mosonmagyaróvári Apró Zsoltné Diána. Iskolakezdés előtt kétségbeejtő helyzetben vannak...
 
„Amikor egy édesanyának fel kell tennie a kérdést, hogy a gyermekét etesse meg vagy a számlát fizesse be, természetesen az előbbit választja. De attól még a fizetetlen számla is ott marad"– panaszolja Apró Zsoltné Diána. Azt sóhajtja: hitelcsapdába került, s már nem bírja a mindennapok egyre súlyosabb anyagi terheit.

Az Apró család 2004-ben költözött egy mosoni lakásba. Kombinált hitelt vettek fel, 12 millió forintot. Aztán négy év elteltével Diána és párja útjai elváltak. Az asszony állítja: a férfi csak gyerektartást fizet, a két hitel törlesztése kizárólag a fiatal nőre vár.

Radek-Kiss Szilvia, a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat munkatársa ingyenes pénzügyi tanácsadással segíti a nehéz anyagi körülmények közé került Apró családot.
Radek-Kiss Szilvia, a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat munkatársa ingyenes pénzügyi tanácsadással segíti a nehéz anyagi körülmények közé került Apró családot.

„Az egyik hitel az én nevemen van, a másik közös. A volt férjemnek azonban összesen négy gyermeke van: három közös, és neki van még egy negyedik. A gyerektartást levonják tőle, így a fizetése ötven százalékig terhelve van, lakáshitel törlesztésére nem lehet kötelezni. Én jó ideig nem tudtam fizetni a törlesztést. Így mostanra mintegy 30 milliós tartozásom halmozódott fel. A lakást próbáltuk eladni, sokan érdeklődtek is, de végül a rossz környék miatt senkinek sem kellett" – mondja az elkeseredett édesanya, aki három kiskorú gyermekét egyedül neveli. A tizenegy éves Bence és a tizenhárom éves Lorena a mosonmagyar-
óvári Haller-iskola diákjai, a tizenöt éves Melissza a Hunyadi-iskolában folytatja tanulmányait.

A négytagú család kevés pénzből gazdálkodik. Az édesanyának tavaly november végén megszűnt a munkahelye, és bár azóta sok helyen próbált munkát találni, csak májusban tudott újra elhelyezkedni.

„Hatvannégyezer forint a havi fizetésem. Ebből vonják a tartozásokat, így harminckétezer forintos keresetem marad. Ezenkívül 48 ezer forint családi pótlékot kapunk, ehhez jön még az apa által fizetett összesen 45 ezres gyermektartás. Segélyt nem kérhetek, mert a rendszeres gyermekvédelmi támogatást évente egyszer lehet igényelni, azt megkaptuk, és már munkahelyem is van" – magyarázza Diána.

Próbál erős maradni, de látszik a szemében a fájdalom. „Csak a gyermekeim adnak reményt az élethez, ők tartják bennem a lelket. Irántuk felelősséggel tartozom" – mondja.

 Diána nem pénzt kér, viszont bármilyen támogatásnak örülne: legfőképp füzeteknek és írószereknek a közelgő iskolakezdés miatt, de tartós élelmiszerre és ruhákra is szükségük lenne. Ha segítene, hívja a mosonmagyaróvári szerkesztőségünket.


Olvasóink írták

 • 10. John_Doe 2013. július 30. 14:59
  „atenyek.-nek és kiscic.-nek teljesen igaza van! (Többieknek is!!!)

  Ha 75.000,- Ft-ot tudok havonta törleszteni, akkor is 30 év mire kifizetek 12.000.000-t!

  Amúgy a valaki egy kicsit ügyesebb, megtalálja a családot, a magyar szociális hálózatok egyikén!!!

  Ahhoz, hogy oda valaki belépjen és bejelölgessen 226-nál több ismerős a következők kellenek:
  ==> Rengeteg szabad idő
  ==> Munka után esténként lehetőség a számítógépezéshez.
  ==> Mivel Móváron este minden zárva, így a saját számítógépjén meg tudja oldani a kedves lakos.
  ==> Ja, persze internet kapcsolat is kell hozzá.

  Szóval este lófrálunk a gép előtt (pl. takarítás helyett) utána meg sírunk, hogy nincs pénz!?
  ... amúgy én a Bank ügyintézőjét is feljelenteném, mert az egész lakás nem ér 12. misit!”
 • 9. Capr 2013. július 30. 11:21
  „atenyek: Amikor felvették a hitelt a férj keresetével is kalkuláltak, tehát az, hogy a mostani keresete nem elég a törlesztésre eléggé evidens. Persze 20-25 év hosszú, így előre kell(ene) kalkulálni a kockázatokat is. Maximálisan egyetértek kiscic véleményével. Párom is és én is bőven átlag feletti fizetést kapunk havonta, forinthitelt vettünk fel, mivel tisztában vagyok és voltam az árfolyamkockázattal. Megelégedtünk egy társasházi lakással, mert nem akartam kiszolgáltatott helyzetbe kerülni. Miért kellene mentenem a deviza hiteleseket???? Könnyű a bankokra mutogatni, és nyavajogni, mint magukba nézni és kimondani azt, hogy hülyék voltak. Mi a tökömért kellene nekem megfizetnem a felelőtlenséggel kiépített jóléteket, amely most összeomlott.
  12 MFt???? Igen, annak kb. 80-90 eFt a törlesztőrésze. Ezt csak és kizárólag akkor lehetne vállalni, ha legalább, hangsúlyozom alsó hangon fix 300 eFt nettó jövedelme van a családnak. Volt nekik ennyi??? Nem hiszem. Példájuk tipikus, meggondolatlan hitelfelvétel, tartalék 0, kockázatok mérlegelése 0, erőn felüli tehervállalás, csodálkozás és elkeseredettség a hitelcsapda miatt. (Külön értékelem azonban azt, hogy legalább ők nem a bankokat hibáztatják) OK, értem, hogy a férj lelépett és így baromi nehéz, de bőven van felelőssége a hölgynek is a történetben.”
 • 8. kiscic 2013. július 30. 09:10
  „12 millió???????????? Már bocsánat, de akinek csak ennyi esze van, az megérdemli!
  Nálunk nincs gyerek, jól keresünk, átlag feletti színvonalon élünk, de még mi sem mertünk ennyit felvenni (még 10et sem, nemhogy 12-t)! Inkább megelégszem egy kisebb lakással olcsóbban, minthogy nyakamba vegyek ilyen sok hitelt.
  Fel vagyok háborodva, hogy meggondolatlanul ennyi hitelt felvesznek emberek és akkor még ők nyavajognak, hogy nem tudják fizetni?!”
 • 7. atenyek 2013. július 30. 08:53
  „Nem kell az államra, meg a csúnya´ devizahitelre kenni. A korábbi példám lényege, hogy Forint alapon sem tudta volna fizetni. A mostani nagyon alacsony kamatú forinthiteleknél, sem tudná kifizetni 12 Mio-s hitelének a havi törlesztőjét.
  Akkor most ki a felelőtlen? És kit kell sajnálni? Megmondom: engem akinek adójából mentegetik a hiteleseket, mert minden amit a bankokon elvernek azt én kívülálló fizetem meg bankköltségen keresztül, ami mindenhova beépül, mint a benzinár.
  Olcsó:
  http://index.hu/gazdasag/2013/07/30/most_nagyon_olcso_a_lakashitel/
  Törlesztők:
  bankracio.hu”
 • 6. zrx_xzr 2013. július 29. 16:20
  „nyugaton az emberek zome alberletben lakik .. otthon par eve mindenki hazat, lakast vett, meg a gyari munkas udvaran is ott allt az uj auto .. persze az allam felelossege is, hogy a deviza es forint hitelek kockazatait nem mutattak be, hagytak a kulonbozo 400%-os hiteleket meg teveben is hirdetni, az iskolaban megtanitjak a vas-szen otvozet abrat is, csak azt nem, hogy lehet megelni, kinek milyen jogai vannak, stb.. azon tul, h sajnalom a rossz helyzetbe kerult csaladokat, nem tartom fairnek, hogy mig en pl bevallaltam a nagyobb havi diju forinthitelt es ki is fizettem, valamint 15 eves kocsival jartam, akkor az en adombol kellene megmenteni azokat, akik nem gondolkoznak? ..beleertve az allamot is, mert ott is ugy tunik, nem gondolkoznak a vezetoink ..”
 • 5. atenyek 2013. július 29. 14:06
  „Ilyeneknek (bocsánat érte)... minek kellett 12 Mio-s hitelt adni. Ha ez forint alapon lett volna, akkor sem tudták volna fizetni. Miért? Hát akkor újra a tények: Kérem a bankracio.hu kalkulátor oldalon megnézni 12 Mio Ft-os államilag támogatott(!!) lakáshitel mostani, nagyon(!) kedvező törlesztő részletét. Aki nem jó közgáz´-ból, annak elárulom, hogy 2004 ez nagyságrendekkel magasabb volt forint alapon a kamatszintek közötti különbség miatt. Persze akkor volt kifutóban a fix 6%-os állami HUF-os is, jó kérdés, hogy miért nem azt vette fel..
  Tehát ez a nagyon kedvező 2013-ban: 85-90 eFt/hó
  Asszony mostani(!), (tehát nem a 2004-es, ami jóval kevesebb) bevétele: 64+48+45= 157eFt, tehát maradna négyüknek ~67 eFt, rezsire és megélni. Akkor ki a <moderálva>, ha forint alapon is bebukta volna ezt e felelőtlen döntést? Őket akarják az én adómból menteni? Szégyen.... A tényszerű, számszerű hozzászólásokat előre is köszönöm”
 • 4. hovatovabb 2013. július 29. 12:42
  „12 millió ebből hogy lett 30millió? igaz a mondatban benne van
  "2004-ben költözött egy mosoni lakásba. Kombinált hitelt vettek fel, 12 millió forintot"
  30 milliós tartozásom halmozódott fel”
 • 3. Losba 2013. július 29. 12:23
  „..12 millió hitel...”
 • 2. pancser 2013. július 29. 11:33
  „Kétszer gondold meg amikor hitelt veszel fel! Ez a példa is bizonyítja. Nem szeretnék senkit sem megbántani de nem árt a nem érintetteknek ebből bizonyos tanulságot levonni. A jelen esetre fogalmam sincsen a megoldásról, talán ha a gyerekek keresők lesznek pár év múlva......”
 • 1. pozdorja 2013. július 29. 11:27
  „Nem kell izgulni! A Fidesz senkit nem hagy az út szélén!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feldolgoznák a szennyvíziszapot

A szennyvíziszap hasznosítási lehetőségeit kutatják annak a határon átnyúló programnak a keretében, ami a napokban indult a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Tovább olvasom