Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

˝Nem szabadna megvárni, hogy összeomoljon˝

Hőnel Béla egykori neves magyaróvári építész születésének százötvenedik évfordulója emlékév Mosonmagyaróváron. Ám leghíresebb épülete, a postapalota nagy része hosszú ideje üres, állaga pedig folyamatosan romlik. A Magyar Posta egyelőre keresi a hasznosítás lehetőségeit.
Emlékévvel tisztelegnek Hőnel Béla egykori magyaróvári építész születésének százötvenedik évfordulója alkalmából idén Mosonmagyaróváron. A neves építész 1901-ben telepedett le Magyaróváron, a környéken számos épület viseli keze nyomát. Vállalkozása tervezte és építette a Kühne-gépgyár egyes épületeit, az ipartelepi villanytelepet, a mosoni szalaggyárat, a rónafői kastélyt, a főhercegi malmot és sörgyárat, a Növénynemesítő Intézet székházát, több iskolát. Katonai megrendelésre 1903-ban ő tervezte a Hirtenbergi Tölténygyár – a mai Mofém – nagyobbik üzemépületét. Leginkább ismert és a városban ma is meghatározó épülete az 1909-ben elkészült postapalota.

Az utóbbi években az épület nagy része már üres. Csupán az alsó néhány helyiségben működik a posta, az emeleti lakások évek óta használatlanok.
Az utóbbi években az épület nagy része már üres. Csupán az alsó néhány helyiségben működik a posta, az emeleti lakások évek óta használatlanok.

A neves építész születésének százötvenedik évfordulója alkalmából emléknaptárt adtak ki, emléksétát szerveztek és munkásságát számos városi rendezvényen méltatták. Méltatlan viszont az emlékévhez Hőnel Béla leghíresebb épületének, a magyaróvári postapalotának a mai állapota. A patinás házat eredetileg saját magánlakásának építette, ami aztán úgy vált postahivatallá, hogy felesége volt a postakezelő. A Városkapu téri emeletes lakóházban kezdetben a posta bérlőként volt jelen a földszinti hivatali helyiségekben. Az emeleten pedig postatiszti lakások voltak.

Ez a funkciója hosszú időn keresztül megmaradt. Az utóbbi években viszont az épület nagy része már üres. Csupán az alsó néhány helyiségben működik a posta, az emeleti lakások évek óta használatlanok. Az épület állaga folyamatosan romlik, a homlokzatról leváló vakolatdaraboktól egy deszkaparaván védi meg a járókelőket. Korábban felmerült, hogy a posta más helyre költözik, az épületet pedig eladják, ám ez máig nem valósult meg. A postapalota hasznosítására is merültek fel ötletek, így például szállodává alakítása, ám az épület jellegéből adódóan nem igazán alkalmas más funkcióra. Ráadásul védelem alatt is áll, ez még inkább behatárolja a hasznosítását.

A város meghatározó épületének jövőjéről érdeklődtünk a Magyar Posta Zrt.-nél. Megkeresésünkre Apáti-Tóth Kata szóvivő röviden úgy tájékoztatott: „A Mosonmagyaróvári 3. Számú Posta sorsát a Magyar Posta Zrt. kiemelten kezeli. Folyamatban vannak a tárgyalások az önkormányzattal az épület hasznosításával, jövőjével kapcsolatban." Bíznak benne, hogy a közeljövőben Mosonmagyaróvár postapalotájának sorsa a város polgárainak megelégedésére rendeződik.

– Valóban folytak korábban tárgyalások a Magyar Postával, ám ezek nem vezettek eredményre – mondta el lapunknak Nagy István polgármester. Úgy véli, méltatlan, hogy a város egyik jelképe ilyen állapotban van. „Nehezen elfogadható, hogy hosszú ideje kihasználatlanul áll az épület nagy része, állaga folyamatosan romlik. Nem szabadna megvárni, hogy összeomoljon" – tette hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

 • 9. permanganat 2013. november 10. 07:50
  „Amúgy...ez hogy-hogy csak most jut eszükbe ?”
 • 8. 01010 2013. november 09. 19:38
  „A felső lakások kié??
  mert ez a rész a legrosszabb...talán egy külföldié ?
  A Polgármesteri hivatalt nem kérdezte a Kisalföld ?”
 • 7. Abrafax 2013. november 09. 18:22
  „6. Az ördög a költségekben van. Tonnányi guánó van a padláson, ami veszélyes hulladék. A falakon kívül minden cserére szorul. A posta persze jó árat akar, a városnak ez jelenleg csupán esztétikai kérdés.”
 • 6. juhi 2013. november 09. 14:49
  „Mi lenne, ha a város megvásárolná, felújítaná, a földszintet bérbe adná a postának, az emeleteken pedig szolgálati lakásokat alakítana ki?! Ez eddig senkinek nem jutott az eszébe? Pedig megérné!”
 • 5. RickCartman 2013. november 08. 18:49
  „Hőnel Béla sírjától (óvári temető) éppen rálátni az épületre - elkeserítő.
  A Posta szóvivőjének nyilatkozata semmitmondó szabványszöveg, éppúgy, mint a polgármesteré.
  Lesz-e megoldás, vagy szerez gyorsan valamelyik illetékes egy életveszélyessé nyilvánító "szakvéleményt", és lebontják?
  Akkor már nem kell törődni vele, lehet a helyén parkoló, oszt jónapot.”
 • 4. pivo13 2013. november 08. 18:30
  „A legszebb épület Óváron, szörnyű látni ,ahogy lassan összedől..teljesen kihasználatlan, pedig a régi városrész központjában van, jobb sorsot érdemelne, hamár jó száz éve áll.”
 • 3. oxana 2013. november 08. 10:44
  „Nagyon kár lenne érte.”
 • 2. kexmatyi 2013. november 08. 07:48
  „A volt Korona szálló Mosonban szintén hasonló sorsban részesül!”
 • 1. kotorék 2013. november 07. 14:39
  „Az 1-es posta sem néz ki sokkal jobban ,csak még nem porlad!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tablókon Lébény három évszázada

1832-ben kapott mezővárosi rangot Lébény-Szentmiklós – erről is láthatunk dokumentumokat a… Tovább olvasom