Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Nem sért jogszabályt a közmunka

Mosonmagyaróvár - A közigazgatási hivatal vizsgálata alapján nem jogsértő a mosonmagyaróvári önkormányzat azon rendelete, amely alapján a rendszeres szociális segélyben részesülők részt vesznek a közmunkaprogramban.
Több alkalommal foglalkoztunk már lapunkban a mosonmagyaróvári önkormányzat azon intézkedésével, miszerint március óta csak az részesülhet rendszeres szociális segélyben, aki ha felajánlják neki, részt vesz a harmincnapos közmunkaprogramban.
Azóta több hazai település önkormányzata is vezetett be hasonló intézkedést, amely aztán országos vihart kavart és alkotmányossági aggályokat is felvetett.

A mosonmagyaróvári önkormányzat intézkedése eltér az észak-magyarországi települések rendeleteitől és regionális közigazgatási hivatal törvényességi ellenőrzése szerint sem sért jogszabályt.

A közigazgatási hivatal megvizsgálta a mosonmagyaróvári önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendeletét. A hivatal szerint a rendelet a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény keretei között rendelkezik a rendszeres szociális segélyben részesülők közfoglalkoztatásáról. A törvény értelmében a nem foglalkoztatott személy esetében a rendszeres szociális segély megállapításának feltétele, hogy vállalja a beilleszkedését segítő programban való részvételt. A törvény szerint az önkormányzat rendeletben szabályozza az együttműködés eljárási szabályait, továbbá a beilleszkedési programok típusait és az együttműködés megszegésének eseteit, valamint ennek következményeit.

A törvény értelmében az önkormányzat a nem foglalkoztatottak munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében foglalkoztatást szervez. A foglalkoztatási kötelezettség közfoglalkoztatás biztosításával teljesíthető. A város képviselő-testülete a törvényben foglaltak alapján fennálló rendeletalkotási és foglalkoztatásszervezési kötelezettségének tett eleget, amikor a rendszeres szociális segélyben részesülők együttműködési kötelezettségét határozta meg.

„Miután az önkormányzati rendelet a szociális törvény által adott felhatalmazás keretein belül maradva a foglalkoztatást nem a segélyezés ellentételezéseként meghatározva szabályozza a rendszeres szociális segélyben részesülő nem foglalkoztatott együttműködési kötelezettségét, nem jogszabálysértő."

Mindezt érdeklődésünkre – ahogy korábban – ezúttal is megerősítette Szabó Miklós polgármester.

Olvasóink írták

 • 7. zenelady12 2008. július 01. 20:08
  „Bocs, máshova kellett figyelnem: minderre a sok okosságra...”
 • 6. zenelady12 2008. július 01. 20:07
  „"Viszont e "munkáltatónak" sos-sok- "raffy2"-re lenne szüksége, mert6 ő bizony dolgozna nekik éjjel nappal akár egy szelet kenyérért meg egy-két üveg italért is a szövege szerint, mert Ő aztán szeret úgy dolgozni,hogy a bagóra valója legyen meg! A többi nem érdekli." - Na, ennyi hozzászólásból minderre sok okosságból hogy jött rá? Egyébként rajta leszek az ügyön, amit javasolt...”
 • 5. matriné 2008. június 30. 21:35
  „Kedves "zenelédi12" kérem vigyen be a szerkesztőségbe egy munka-bérlapot és tetesse fel e NET-re!-ahhoz hogy írása hihető is legyen!
  Viszont e "munkáltatónak" sos-sok- "raffy2"-re lenne szüksége, mert6 ő bizony dolgozna nekik éjjel nappal akár egy szelet kenyérért meg egy-két üveg italért is a szövege szerint, mert Ő aztán szeret úgy dolgozni,hogy a bagóra valója legyen meg! A többi nem érdekli.”
 • 4. raffy2 2008. június 30. 19:51
  „csak egyes dolgozni nem szerető embereket sért a közmunka.de a markukat azt tudják tartani.”
 • 3. zenelady12 2008. június 30. 19:30
  „matrtiné nem tágít:(... Munkabér jár nekik a munka idejére, és ugyanazok a jogok, mint mindenki másnak... Hahó!!! Ébresztó! Változóban a világ. Végre jó irányba!”
 • 2. kopaszherceg 2008. június 30. 16:53
  „kimodta azt hogy sért? miért a naplopás az ingyenélősdi az nem sért jog szabályt?csupán a cikk vezér mondatához kivántam hoz-
  zá szolni.”
 • 1. matriné 2008. június 30. 15:19
  „A rabszolgatartó társadalomnak mindig is voltak szekértolói!
  Persze, ha e "közmunkaprogramban" beleseteket szenvednek esetleg egy-egy ilyen közmunka-segélyes pácienseik, vagy, ha kéri a munkabérlapot, vagy esetleg a munkabeosztását előre a törvényes időn belül. Vagy a munkahelyi egyéb törvény szerinti szociális ellátásokat, akkor azokat is megkapják?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sovány lakoma, drága lángos

Büfékörkép a strandokon - A vízparton könnyen megéhezik az ember, de az korántsem mindegy, hogy… Tovább olvasom