Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Nem reménytelen az újrakezdés

Mosonmagyaróvár hajléktalanjai közül tavaly tíznél is többen tudtak visszatérni a rendezett életviszonyok közé. Ez nemcsak a hideg évszakban hatékonyabb gondoskodásnak, hanem az egész év során nyújtott szakszerű testi-lelki támogatásnak köszönhető.
A zord téli időjárás, a nulla fok alatti hőmérséklet kritikus időszak a hajléktalanok életében. Ilyenkor többen jelennek meg a hajléktalanszállókon, nappali melegedőkben, hogy elviselhetőbb körülmények között vészeljék át a hideg napokat. Ám a mínuszok és a gondozók hívó szava ellenére is akadnak olyanok, akik az intézmények biztonsága helyett inkább az utcán próbálnak – a szó szoros értelmében – élve maradni.

Téli telt ház

Mosonmagyaróváron teljes kihasználtsággal működik a Barátság utcai hajléktalanszálló: a huszonnyolc helyen huszonkilencen vannak. Nappal ennél lényegesen többen térnek be. A létszám szinte naponta változik. Szépe István intézményvezető tízre becsüli azon hajléktalanok számát a városban, akik a teajáratok nyújtotta forró tea, tejeskávé és kenyér elfogadásán túl más gondoskodással nem élnek, a szállóra nem mennek.

Teajárat indul

– Nálunk szerencsére nem olyan mértékű a hajléktalanság, mint télvíz idején a főváros aluljáróiban – mondta az intézményvezető. – Ez nem jelenti azt, hogy nincs tennivaló, hiszen egyre több a rászoruló. A forró italt, esetenként meleg ételt, takarót szállító Máltai Szeretetszolgálat kocsija hétfőn, szerdán és pénteken este fél hatkor gördül ki a hajléktalanszálló kapuján és oda tér vissza, miközben fél-fél óránként több helyszínen, így sorrendben a 48-as térnél, a városközpontnál, a mosoni piacnál és a vasútállomásnál áll meg. A legtöbben a mosoni piacnál állnak sorba, ők nem kimondottan hajléktalanok, de szinte kivétel nélkül segítségre szoruló, szerény körülmények között élő emberek.

Több a támogató

– A legtöbb munka télen hárul a hajléktalanszolgálatra – folytatta Szépe István –, és ilyenkor van a legnagyobb szükségünk külső segítségre is. A novemberi „Hajléktalanok éjszakája" című rendezvény után az eddigieknél többen figyeltek föl a jelenségre. Egy helyi szálloda például takarókat ajánlott fel, a Szent Lázár Lovagrend, a Rotary klub, a Gondoskodás Közalapítvány, a Flesch Károly Kulturális Központ, a Nők a Napi Álmokért civil szervezet, valamint Blümmel Ottó vállalkozó mellett névtelenséget kérő magánszemélyek és újabb cégek álltak a támogatók sorába. A pénz- és tárgyi adományokon kívül hálásak vagyunk azoknak a

diákoknak és tanáraiknak, akik a hajléktalanok karácsonya alkalmával, szentestéjüket feláldozva adtak műsort az intézmény kötelékébe tartozóknak.

Haláleset évente

A hajléktalanszolgálat munkája azzal mérhető, hogy hány embert sikerül visszajuttatniuk idővel a hétköznapinak mondott életbe. A mosonmagyaróvári szálláson egy éve vezetnek ilyen statisztikát. Ebből kiderül, hogy tavaly kilenc olyan gondozottjuk volt, aki egy időre elfogadva a hajléktalanszálló normáit, fegyelmét, ott megerősödve mára albérletben él és rendszeres jövedelemmel rendelkezik. További három ember ugyancsak rendezett munkaviszonnyal visszakerült családjához, kettő más bentlakásos intézményben talált új otthont magának. Vannak visszaesők, akik újból az utcára kívánkoznak vagy nyomós okok miatt ismeretlen helyre költöznek. Sajnos évente van haláleset is.

A kiléptetőlakás

– Tavaly nyár óta a mosonmagyaróvári hajléktalanszolgálat „kiléptetőrendszert" vezetett be – mondta el lapunknak a részleteket az intézményvezető. – A Széchenyi-lakótelep 4-es számú háztömbjének alagsorában a lakók beleegyezésével egy kis lakás működik, amit olyan szállón élő hajléktalanok kaphatnak meg, akik magatartásukkal, életvitelükkel rászolgáltak a bizalomra. Egy nyugdíjas és egy aktív kereső ember él jelenleg ott. Tartózkodásuk feltétele a jó magaviseleten túl a környék rendben tartása. A lakásért bérleti díjat nem kell fizetniük, de rezsit igen. Úgy tűnik, a két ember tud élni az újrakezdés lehetőségével, a lakóközösség ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy a december végén lejárt szerződésüket meghosszabbítsák.
– Emellett sikerként éljük meg azt is – mondja végezetül Szépe István –, hogy végre számítógépet tudtunk vásárolni, pályázatok segítségével korszerűsíthetjük gyó-

gyászati segédeszközeinket. Március végéig munkaszüneti napokon is tudunk meleg ételt biztosítani gondozottjainknak és további négyszázezer forintnyi pénz jut ételre, takaróra a hideg napokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halradar helyett a kárókatonák

A halak télen a mélyebb részeken vermelik el magukat, s viszonylag keveset mozognak. Ezért a… Tovább olvasom