Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Nem politikai alapon, hanem célok szerint osztanak

Nem politikai alapon utasított el a gazdasági bizottság a képviselői keretek felhasználására érkezett javaslatokat – állítja a bizottság elnöke. A bizottsági tagok elé csupán a célok és nem a javaslat benyújtójának személye kerül.

Az elmúlt időszakban szinte minden képviselő-testületi ülésen felvetődik a képviselői keretek felosztásának kérdése. Egyes ellenzéki városatyák folyamatosan megkérdőjelezik az összegek felhasználásának demokratikusságát. Legutóbb Szabó Miklós úgy fogalmazott: a demokratikus elosztás csak látszólagos, a kormányzó erők minden ellenzéki javaslatot lesöpörnek.

A korábbi szabályozás szerint minden egyéni képviselő 3 millió forintos keret fölött rendelkezhetett. Mindenki maga dönthette el, hogy milyen városi célra fordítja ezt a pénzt, csupán egy kikötés volt: társadalmi szervezeteket legfeljebb összesen 1 millió forinttal lehetett támogatni. A város idei költségvetésének elfogadásával együtt új szabályozást vezettek be.

Eszerint a 30 milliós keretet egyben kezelik, minden képviselő – így a listán bejutottak is – tehet javaslatot a felhasználásról, amiről aztán a képviselő-testület gazdasági bizottsága dönt.
Szó sincs ellenzéki és kormánypárti javaslatokról – állítja Pető Péter, a gazdasági bizottság elnöke. A bizottság elé név nélkül, csupán a célok meghatározásával kerülnek a javaslatok. A hétfős bizottság – két ellenzéki taggal – eddig 86 ilyen javaslatot tárgyalt és szinte kivétel nélkül minden esetben egyhangú döntés született. Az elnök hozzátette: volt például olyan javaslat, ami több mint 6 millió forintos költségű kerékpárút-építésről szólt. Ezt egyrészt a szervezeti és működési szabályzat szerint sem fogadhatja el a bizottság, másrészt pedig a képviselői keretekből néhány százezer forintos kéréseket támogatnak.

Előfordult olyan is, amikor ugyanarra a célra több képviselő is javasolt támogatást. Ebben az esetben csak az egyik javaslatot támogatta a bizottság, ám itt sem a képviselő személyét, hanem a célt támogatták. Az elutasítottak közt volt például egy játszótér-felújítás. Ám ezt sem politikai alapon utasították el, hanem mert a városüzemeltetővel kötött keretszerződés alapján el tudták végezni a feladatot. Mint ahogy a Fekete-iskola felújítását sem képviselői keretből végzik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ladikos Fesztivál muzsikával Mecséren

Hatodszorra hívta a Mosoni-Duna partjára a népzene kedvelőit a Ladikos Fesztivál. Mecsérre több… Tovább olvasom