Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem nőtt az adósságállomány

Mosonmagyaróvár - A Karolina Kórház gazdasági adósságállománya nem nőtt az első negyedévben. Sőt, január óta nincs hatvan napot meghaladó lejárt tartozása az intézménynek. Ám az új finanszírozás 8–10 százalékos bevételcsökkenést okozhat.
Még tavaly novemberben úgy határozott a város képviselő-testülete, hogy a korábbi kórház-átvilágítás eredménye alapján az intézmény januárig készítsen intézkedési tervet az adósság kezelésére. A javaslatcsomagot az év elejére elkészítette a menedzsment, amit aztán szintén megszavazott a testület. Az akkor érvényes finanszírozási szabályokat figyelembe véve az idei évben kezelésre szoruló hiány mintegy 150 millió forint volt. A 60 milliós önkormányzati támogatással számolva az intézménynek 90 milliós mínuszt kell különféle intézkedésekkel ellensúlyoznia.


Stabilizálódott a gazdasági helyzet

Noha az intézkedések bevezetése óta eltelt három hónap eredményeiből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az mindenesetre örvendetes, hogy stabilizálódott a kórház gazdasági helyzete, az adósságállomány nem nőtt az első negyedévben. Sőt, január óta nincs hatvan napot meghaladó lejárt tartozása az intézménynek – tudta meg a Kisalföld dr. Vermes Tamás főigazgatótól.

– Azonnali hatása látható a bérleti szerződések felülvizsgálatának és tízszázalékos emelésének, a vállalkozói órakeret, így a díjak csökkentésének. Tettünk lépéseket az energiafelhasználás csökkentésére is. Ennek eredménye hosszabb távon értékelhető majd. Sikerült kismértékű megtakarításokat elérnünk a gyógyszerek szigorúbb keretgazdálkodásával. Ez nem az ellátás színvonalának romlását, csupán a felhasználás hatékonyságát jelenti. A saját forrásból biztosított étkezési utalvány juttatását megszüntettük. Mivel a város ehhez többletforrást biztosít, így a dolgozók az utalványt továbbra is rendre megkapják.

Jó hír, hogy nem kellett csoportos létszámleépítést végrehajtanunk.

A közalkalmazotti bérkeret csökkentését a prémiumévprogram felhasználásával, munkaidő-csökkentéssel és részmunkaidős foglalkoztatással tervezzük elérni. Ez azonban nem érinti az ágy melletti, három műszakos dolgozóinkat.

A kórház megtakarításokat ért el a gyógyszer- keret szigorúbb gazdálko-
A kórház megtakarításokat ért el a gyógyszer- keret szigorúbb gazdálko-

Felülvizsgálják a kapacitásokat

– Egyelőre csak a határidőhöz kötött intézkedések végrehajtásának eredményei ismertek, illetve azok a költségelemek, amelyek nincsenek szoros összefüggésben a kórház teljesítményével, hiszen három hónapos csúszás van a teljesítés és a finanszírozás között. Ám az már látható, hogy az intézkedések eredményeként az aktív ellátásban tudtuk hozni a teljesítményvolumen-korlát (tvk) által engedélyezett teljes teljesítményt, a krónikus ellátásban pedig átlagosan 95 százalékos kihasználtságot értünk el. A járóbeteg-ellátásban 10 százalékkal meg is haladtuk az előírtat.

– Az év eleji jogszabályváltozás nagyobb mozgásteret adott a kórházaknak a kapacitások elosztásában, de ha az intézmények nem élnek ezzel önként, akkor szeptemberben hatósági kezdeményezésre a tartósan kihasználatlan kapacitások felülvizsgálatát kezdeményezheti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ezért már napirenden van a rendelőintézeti óraszámok revíziója a lakossági igényekhez jobban igazodva. Sőt, személyi változások is történtek. Így az urológián dr. Pongrácz Sándor mellett új kolléga, dr. Kerényi Gábor is rendel. A gyermekpulmonológián májustól dr. Dobra Gergely rendelése megszűnik, az ötévesnél idősebb gyerekeket dr. Szalai Zsuzsanna látja el, a legfiatalabbakat a gyermekosztály fogadja. Egyes szakrendeléseken hosszú a várólista. Országosan is jellemző, hogy szűkek a kapacitások bizonyos területeken, ám tovább nehezíti a helyzetet, hogy számos betegnek a háziorvosa akkor is sürgősségi beutalót ad, amikor ez nem indokolt, ezzel felborul az előjegyzési rendelés.


10 százalékkal kevesebb lehet a finanszírozás

– Áprilistól változott a kórházak finanszírozása. Az új rendszer továbbra is teljesítményalapú, a tavalyi év alapján számolt teljesítés 70 százalékát garantáltan, minimálisan megemelt alapdíjon számolják el. Az ezen felüli teljesítményt pedig korlátozás nélkül, de előre nem garantált alapdíjon. Mivel e harmincszázalékos maradvány felosztása országosan az összkórházi teljesítménytől függ, előre kiszámíthatatlan összeget fog eredményezni. Az új finanszírozásban sok a bizonytalanság. Szakértők szerint azonban akár 8–10 százalékos bevételcsökkenést okozhat majd a kórházaknak – mondta dr. Vermes Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Per: nem készült el a szakvélemény

Budapest, Jánossomorjat - Amint arról korábban már beszámoltunk garázdasággal vádolják a… Tovább olvasom