Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Nem mindenki szorgalmazza az elszakadást

Újudvar - Nem egységes az újudvariak álláspontja a várostól való elszakadást illetően. Legalábbis ez derült ki keddi lakossági fórumukon.
A településrész elszakadási törekvéséről, valamint az ezzel kapcsolatban április 5-re kiírt helyi népszavazásról tartottak lakossági fórumot kedden este Újudvaron. Amint arról több alkalommal beszámoltunk már, megelégelték a folyamatosan elmaradó fejlesztéseket, ezért az újudvariak szeretnének elszakadni a várostól és egy önálló települést létrehozni.

Mintegy negyven helybélit érdekelt az elszakadás és az április 5-i népszavazás kapcsán összehívott lakossági fórum. Itt Szabó Miklós polgármester elmondta: a tét nem kicsi, a népszavazás eredményét és annak kimenetelét nem lehet előre megjósolni. Hozzátette: tiszteletre méltó az újudvariak törekvése, ám szem előtt kell tartani a realitásokat, hiszen minél kisebb egy település, annál veszélyeztetettebb. Felhívta továbbá a figyelmet egy önálló település önkormányzatának törvényből fakadó kötelezettségeire és ezek várható költségeire. Hangsúlyozta: bármi is lesz a folyamat végeredménye, a város lehetőségeihez mérten minden segítséget megad Újudvarnak. Amennyiben nem jár eredménnyel az elszakadás, megkülönböztetett figyelmet fordítanak Újudvarra.

A fórumon Németh Gyula helyi vállalkozó élesen bírálta az önkormányzat és Újudvar viszonyát. Szerinte a településrész alig kap, kapott vissza valamit az újudvari vállalkozások által befizetett adóból, az elmúlt húsz évben alig kapott valamit a várostól Újudvar. Kifogásolta továbbá a helységnévjelző táblák kihelyezésének módját, mivel azok az ipari területekre nem vonatkoznak. Úgy véli, célszerűbb lett volna a 86-os főúton a település határába kitenni a táblákat.

Lakossági fórum: Az újudvariak megosztottak az elszakadást illetően, nem mindenáron akarnak önállósodni.
Lakossági fórum: Az újudvariak megosztottak az elszakadást illetően, nem mindenáron akarnak önállósodni.

A vállalkozó szerint az elszakadás után lakosságszám alapján mintegy 450 millió forint járna Újudvarnak a város vagyonából, ebből az összegből létre tudnák hozni a szükséges intézményeket.

A fórum egy másik hozzászólója a Haladás utca rossz állapotát és a közvilágítást hozta fel érvként az elszakadásra. Szabó Miklós az útalappályázat lehetőségét ajánlotta, aminek segítségével ebben az évben is kilenc lakóutcát aszfaltoznak le. Erre lakossági hozzájárulással az újudvariak is pályázhatnak.

A fórum résztvevői közt nem volt egyetértés az elszakadást illetően, a felszólalók közül többen ellenezték a törekvést. „Megnézhetjük magunkat, ha különválunk" – szólalt fel egy fiatal hölgy. Szerinte a helybéliek közül sokan nem gondolták át, hogy milyen érvek szólnak az elszakadás mellett és mik ellene. Egy másik hozzászóló azt javasolta: önálló település helyett legyen csupán önálló választókörzet Újudvar. Így egy saját képviselő jobban tudná érvényesíteni az újudvariak érdekeit az önkormányzatban. A fórumon elhangzott: a törvény szerint lélekszám alapján kell kijelölni a választókörzeteket, Újudvaron azonban nincs meg a szükséges lakosságszám ehhez.

Az újudvariak április 5-én nyilvánítják ki véleményüket az elszakadásról. Az érvényességhez a választásra jogosultak ötven százalékának részvétele szükséges, az eredményességhez pedig, hogy a szavazóknak több mint a fele az elszakadásra voksoljon. A kezdeményezést ezt követően a szakminiszterhez kell felterjeszteni, majd a köztársasági elnök dönt a kérdésben.

Olvasóink írták

 • 9. malleusorbis 2009. március 23. 18:31
  „Köszönöm a szakértő felvilágosítást arról, hogy milyen dokumentumokkal lehet a legtöbb pénzt lopni. Ha annak a néhány tizmilliónak az elköltése gondot okozott az eddigi önkormányzatnak ami az újudvari cégektől, személyektől folyt be a kasszába, akkor ez egy sikeres különválás után tényleg egy gonddal kevesebb lesz a városiaknak. Mellesleg megjegyezném, hogy szó nincs ugrálásról, itt megfontolt, előre kiszámított lépések megtételéről van szó.”
 • 8. login 2009. március 23. 08:57
  „Tisztelt malleusorbis!

  Értem én mi van leírva. De ha valaki egy ilyen kezdeményezést ilyen fénymásolt, meg firkált, lényegében véve tagolatlan egybefüggőnek alig tűnő dokumentum alapján kiván intézni, az egy vicc.
  Tervezéssel, engedélyeztetéssel és kivitelezéssel foglalkozok, szóval van némi rálátásom.
  Az ilyen fénymásolt elmosodott félig kitöltött táblázatokkal/költségkimutatásokkal lehet a legtöbb pénzt lopni. Az egységes formátumról már ne is beszéljünk. Persze kis körötökben biztos mindenki megbízik mindenkiben, hiszen az "egész" leendő Mosonudvar lakossága 100 %-osan egyetért a dologgal.
  De mondtam... Sok sikert. (én támogatom a dolgot - egy gonddal kevesebb)
  A vízpartról könnyű magyarázni az árral szemben úszónak. Ugorjatok, aztán hajrá!”
 • 7. invektus 2009. március 22. 11:55
  „Én drukolok Ujudvarnak :)”
 • 6. malleusorbis 2009. március 20. 20:53
  „Az újudvariak viszont nem ilyen pesszimisták! Megpróbálják végre kihozni a lehető legjobbat ebből, és az ez utáni helyzetekből!”
 • 5. pancser 2009. március 20. 18:50
  „Nézem ezeket a fáradt embereket a képen. Néhány demagóg elszakadást emleget. Soha nem létezett település akar leválni és úgy gondolják az ott lévő üzemek az övüké lesznek. Kérdés milyen alapon, de mi van akkor ha mégsem. Tudomásul kell venni, egy nagyobb egységben együtt sírunk, együtt nevetünk. Váljon le Lucsony, Ipartelep, Moson, a Magyar utca stb. Ugye abszurd ötlet, pdig ha meggondoljuk, Mosonnak, Lucsonynak múltja is van. A leválás abszurd, kár a gőzért a világ nem úgy működik, mint ahogy néhány ember nyilván az, aki polgármester akar lenni, elképzeli.”
 • 4. malleusorbis 2009. március 20. 14:50
  „Tisztelt login!

  Gondolom az ismerősei között van aki járatosabb a közigazgatási ügyekben, javaslom kérje meg a dokumentumok elmagyarázására, hogy az Ön számára is érthetőek legyenek.”
 • 3. login 2009. március 20. 13:16
  „Engem nem győzött meg. A formátum is hagy kivánni valót maga után. Ilyen rongydarabokkal, könnyen eltűnnek a pénzek.
  Persze ha jól értem nem csak területeket, meg építményeket kérnek térítésmentesen, hanem még anyagi hozzájárulást is az átalakításukra (60millio). Meg támogatókat keresnek. Meg még az iparűzési adót, meg még a "jussukat".
  "El akarunk szakadni, mert senki nem foglalkozik velünk, ezért most hogy elszakadunk támogassatok pénzügyileg, meg máshogy is..."
  De ezek szerint magukkal sincsenek kibékülve Újudvar->Mosonudvar. Nem láttam a kimutatásba a személyi dokumentumok átírásának költségeit. (de lehet, hogy nem olvastam elég figyelmesen)
  Valamint látom a hiányzó közművek is ingyen épülnek ki. :)
  Hát sok sikert.”
 • 2. malleusorbis 2009. március 20. 11:39
  „A tájékoztató anyag itt található: http://mosonmagyaróvár.hu/hir_reszletek_333.html?search=motech . Javasolnám mindenkinek áttanulmányozni.”
 • 1. login 2009. március 20. 10:17
  „Azért szivesen látnák egy kimutatást arról, hogy az Újudvari cégek/lakók adójából mennyi is ment el a gyermekeik tanítatására, közintézmények fenntartására, a 86-os útra, a rendőrségi intézkedésekre, illetve más dolgokra a kasszából.
  Szerintem a legnagyobb baj az, hogy a legtöbb elszakadni vágyó csak ölbetett kézzel ült, és várta, hogy változzanak a dolgok.
  De hajrá szakadjanak el, egy gonddal kevesebb. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat: kompjáratban bízik a kistérség

Mosonmagyaróvár - Április végén dönt az illetékes bizottság a Dunaremete és Bős közötti kompjárat… Tovább olvasom