Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Nem lehet ipari terület a szélkerekek tövében

Nem támogatta a képviselő-testület azt a kérelmet, amivel a város határában lévő szélerőmű-területet akarta gazdasági övezetbe soroltatni az ingatlan tulajdonosa. A szélerőművek területének beépítését egyébként semmiféle rendelkezés nem szabályozza.
Az 1-es főút mellett, a mosonszolnoki út csatlakozásánál lévő benzinkút tulajdonosa kérte az önkormányzattól a töltőállomással szomszédos két ingatlana átsorolását, hogy a tervezett fejlesztéseit ott meg tudja valósítani. Ezzel együtt kérte a benzinkút másik oldalán lévő parcella – ahol a városban elsőként felállított két széltorony áll – területátsorolását is a szomszédos Mowinparkhoz hasonló paraméterekre.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szigorú követelményeket ír elő. Így például beépítésre szánt terület csak olyan területfelhasználás céljára növelhető, amilyenre a városban már beépítésre kijelölt területen belül nincs megfelelő hely. Az egyik érintett földdarab – a benzinkút és a mosonszolnoki bekötőút között – beépítésre nem szánt. Ide gazdasági területet nem jelölhet ki az önkormányzat, mivel ilyen célra a városban máshol – a Mowinparkban és a 86-os főút melletti ipari parkban – megfelelő hely áll rendelkezésre.
A töltőállomás másik oldalán lévő ingatlanok beépítésre szánt területbe soroltak, ráadásul tervezett belterület is. Így itt a törvény nem akadályozza a gazdasági terület kijelölését, akár a szomszédos Mowinparkra érvényes előírásokat is ki lehetne terjeszteni ide. Ezzel egységes beépítés jöhetne létre egészen az egykori hulladéklerakó vonaláig.

A beépítést ugyanakkor korlátozza az ott lévő két szélerőmű. Jelenleg semmiféle országos szabályozás nincs arra, hogy az erőművektől mekkora távolságot kell tartani. Az önkormányzatok saját hatáskörben hozhatnak ilyen rendeletet. Mosonmagyaróváron a településrendezési tervben határoltak le szélerőmű telepítésére alkalmas területeket az északnyugati peremen, távol a lakott zónáktól.

A képviselő-testület végül már az első fázisban, az előzetes véleményezésnél elvetette a területek átsorolására vonatkozó kérelmeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltárnák Szigetköz zenei múltját

A Kislaptáros Népzenekar a Szigetköz zenei múltját szeretné feltárni, összegyűjteni a még fellelhető… Tovább olvasom